Olimpiák - Amiről a pekingi téli olimpia szól: 300 millióan próbálhatják ki a havas sportokat addig
Amiről a pekingi téli olimpia szól: 300 millióan próbálhatják ki a havas sportokat addig
Fotó: Europress/AFP

Amiről a pekingi téli olimpia szól: 300 millióan próbálhatják ki a havas sportokat addig

Rév DánielRév Dániel
2019/05/08 19:49
Sokan összevonták a szemöldöküket, amikor három és fél éve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Pekingnek adta a 2022-es téli olimpia megrendezésének jogát. Ahogy azonban haladunk az esemény felé, egyre több esetben érthető meg, mi volt a döntéshozók szándéka.

Amikor Kína megkapta a téli olimpiát 2015-ben a NOB-tól, ambiciózus projektnek tűnt a téli sportok beindítása egy olyan országban, amelyben a potenciál ugyan nagyon is, a téli helyszínek viszont kevésbé voltak jelen. A kínai állam azonban elhatározta, hogy abban a hat és fél évben, ami a döntés és az olimpia kezdete között rendelkezésre állt, 300 millió lakosát szeretné bevonni a téli sportokba, és megismertetni azzal, hogy mégis mit fognak látni abban a bő két hétben. Ez kicsit több ember, mint ahány Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Lengyelországban él összesen.

Bizonyos sportágakban a kínaiak korábban is sikeresek voltak. Ilyen a rövid pályás gyorskorcsolya, vagy a síakrobatika. Ugyanakkor az ország területének elenyésző része lát havat telente, így természetesen a nálunk széles körben elterjedt sportok, mint az alpesi sízés vagy a sífutás arrafelé szinte ismeretlenek voltak.

Ezen segíthet az újonnan átadott Beishan sífutó központ az ország északkeleti részén található Csilin tartományban, amelynek 1300 méteres beltéri sífutó pályája egész évben használható, 1600 méteres szabadtéri pályáját pedig egész télen karban akarják tartani, hogy edzéseket lehessen rajta végezni. Csilin tartomány egyébként nagyrészt Észak-Koreától északra található, így ez pont egy olyan terület, ahol egyébként elég hosszan elég hideg van télen.

A kínai váltó egyik tagja fut a seefeldi sífutó világbajnokságonA kínai váltó egyik tagja fut a seefeldi sífutó világbajnokságon Fotó: Europress/AFP

A sífutó központ költségvetése majdnem egymilliárd jüan volt (ez Forintban közel 50 milliárdot jelent), így a beruházás költségvetése a Duna Aréna árához hasonlítható. A létesítmény elsősorban a kínai sífutócsapat számára készült, ők egész évben használhatják a létesítményt, de bejelentkezett már a japán és a dél-koreai csapat is, akik nyáron jönnének ide edzőtáborozni. Emellett természetesen programokat szerveznek, hogy az átlagemberek is megismerkedhessenek a sífutással, és lesznek olyan idősávok, amelyekben bárki használhatja a sífutópályát.

Ez Ázsia első ehhez hasonló sífutó létesítménye. A világon összesen nagyjából 10 helyen építettek fedett alagutakat, amelyekben sífutó pályákat alakítottak ki. Norvégiában készülnek megnyitni az egyik első összevont, sífutásra és alpesi sízésre is alkalmas központját jövő januárban.

A kínai hírügynökségek jelentése szerint természetesen jó úton halad az ország a fent említett 300 milliós cél elérése felé. A Kínai Turizmus Ügynökség jelentése szerint 2017 novembere és 2018 márciusa között 197 millió ember vett részt az országban a téli turizmusban.

És ha ezeknek az embereknek csak egy kis része vásárol csak eszközöket, akkor is sejthetjük, hogy ez milyen többletbevételeket jelentene a téli sportokhoz felszereléseket gyártó vállalatoknak. Így pedig talán jobban érthetővé válik, hogy miért is Kínában lesz a következő téli olimpia.

(via insidethegames)

Hozzászólások