Olimpiák - A San Sirótól a veronai Arénáig: bemutatjuk az olaszországi téli olimpia helyszíneit!
A San Sirótól a veronai Arénáig: bemutatjuk az olaszországi téli olimpia helyszíneit!
Fotó: Europress/AFP

A San Sirótól a veronai Arénáig: bemutatjuk az olaszországi téli olimpia helyszíneit!

Rév DánielRév Dániel
2019/06/29 10:34
Hétfőn jelentette be döntését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság: a 2026-os téli olimpiát és paralimpiát Észak-Olaszországban rendezik. A hivatalosan Milánó-Cortina néven futó pályázatnál a NOB kompromisszumokat kötött: elfogadta a két fő helyszín közötti 400 kilométeres távolságot, cserébe olyan helyszíneket láthatunk az olimpián, amelyeket a világkupákban már megszokhattunk.

Elég kalandos úton jutott el az észak-olaszországi téli olimpia pályázata oda, hogy a NOB a svédországi játékokkal szemben a Milánó-Cortina pályázatnak adja a 2026-os játékokat. Eredetileg Milánó mellett a lombard fővároshoz sokkal közelebbi Valtellina lett volna a havas sportok helyszíne. Bormio és Santa Caterina 2005-ben alpesi sí világbajnokságot rendezett, állandó világkupa-helyszín, és Livigno is jól ismert a téli sportok kedvelői és űzői között. Ezután Torino polgármestere jelezte, hogy érdekelné városát néhány sport megrendezése a 2006-os játékok 20. évfordulóján. Cortina d'Ampezzo elsősorban a csúszó sportok miatt került képbe, ráadásul nekik is kerek, 70 éves évfordulójuk lesz 2026-ban, hiszen 1956-ban a Dolomitokban rendezték az első olaszországi olimpiát.

Torinó később végül kiszállt, Cortina viszont maradt, így lett hivatalosan Milánó-Cortina az olasz pályázat. Azonban a névben szereplő két helyszín sem képes lefedni a téli sportok meglehetősen változatos igényeit. Így aztán az elsősorban jeges sportokat rendező Milánón és a vegyes portfóliójú Cortinán kívül a fentebb említett Valtellina, valamint az északi síben évtizedes hagyományokra visszatekintő Val di Fiemme is szerepel a helyszínek között. A NOB a győztes pályázat kihirdetésekor kiemelte, hogy egyértelműen az olaszok mellett szólt az a tény, miszerint a 14 olimpiai helyszínből 13 már létező, vagy ideiglenes helyszín lesz, az egyetlen kivétel pedig egy milánói multifunkciós csarnok lesz. Nézzük is a részleteket!

Milánó

Ahogy az lenni szokott, minden téli olimpiának van egy központi városa. Ezúttal Lombardia fővárosa, és Olaszország kvázi gazdasági fővárosa tölti majd be ezt a szerepet. A megnyitó ünnepség a San Siro (Giuseppe Meazza) stadionban lesz, melyet legutóbb 2015-16-ban újítottak fel, és amely a labdarúgásban megkerülhetetlen, ha a világ kultikus stadionjait vesszük számba. Várhatóan legalább 50-60 ezer néző láthatja majd a megnyitót a futballmérkőzéseken 80 ezres stadionban, de az is lehet, hogy olyan színpadi megoldásokat fognak alkalmazni, hogy tele lehessen a nézőtér.

Az éremátadó helyszín elég látványos leszAz éremátadó helyszín elég látványos lesz Fotó: Europress/AFP

Meglehetősen látványosnak ígérkezik az éremátadó tér, amelyet a csodálatos Piazza del Duomón, azaz a Dóm téren alakítanak ki. Európa harmadik legnagyobb katedrálisa és a teret körülvevő paloták méltó hátteret adnak majd az érmesek díjazásának.

Ami a sporthelyszíneket illeti, Milánóban rendezik a jégkorongtornákat, valamint a műkorcsolyázók és a rövidpályás gyorskorcsolyázók versenyeit. Utóbbi kettő ezúttal is osztozik a helyszínen, amely a meglévő Mediolanum Forum lesz a közeli Assagóban. A csarnokot 1990 óta használja a milánói kosárlabda csapat, 1994-ben jégkorong világbajnoki helyszín volt, tavaly pedig a röplabda világbajnokság mérkőzéseinek egy részét rendezték itt. Befogadóképessége 12700 fő.

Az új sportcsarnok környékén a városrész is teljesen megújulAz új sportcsarnok környékén a városrész is teljesen megújul Fotó: milanosantagiulia.com

A jégkorongtornák az elmúlt olimpiákon megszokottak szerint két csarnokban zajlanak majd. A nagyobb csarnok lesz az egyetlen olyan helyszíne az olimpiának, amit teljesen újonnan építenek meg, igaz, a csarnokot az olimpiától függetlenül is tervezték. A Santa Giulia városrészben, Milánó délkeleti szélén tervezett, 15 ezres Pala Italia privát beruházás eredménye lesz, és az olimpia után is fontos szerepe lesz a város sport- és kulturális életében. A másodlagos hokihelyszín az 1961-ben elkészült PalaLido lesz, a bő ötezres sportcsarnokot 2016-ban újították fel, szinte bármilyen beltéri sportesemény helyszínéül szolgálhatna.

Valtellina

A másik lombard központ nagyjából három órányi autóútra található Milánótól, Lombardia északkeleti határán. A Valtellinában (amelynek nevéből a Val szó völgyet jelent) van Bormio, amely az alpesi sí rajongóinak hangzik ismerősen. Az olimpián a legendás Stelvio pályán rendezik majd a férfiak gyors versenyeit. A Stelvio egyébként egy hágó, amelyet pedig a Giro d'Italia kerékpárversenyekről ismerhetünk, Lombardia és Dél-Tirol határán található, épphogy a svájci-olasz határ déli oldalán. Logisztikai szempontból érdekes lesz, hogy várhatóan csak két versenyszám, a férfi lesiklás és szuperóriás-műlesiklás lesz itt, az összes többi alpesisí-versenyt Cortinában rendezik, pedig Bormio a közeli Santa Caterinával együtt 2005-ben világbajnoki helyszín volt.

Kilátás a pálya aljáról BormióraKilátás a pálya aljáról Bormióra Fotó: Europress/AFP

A völgy másik helyszíne Livigno lesz, amely a sízők egyik legkedveltebb felkészülési helyszíne, hiszen elég hóbiztos, a pályák 2800 méter magasságig nyúlnak fel az 1800-on található falutól. Itt lesznek kialakítva az extrém sportok helyszínei, azaz a snowboardosok és a freestyle sízők versenyeznek majd Livignóban.

Cortina d'Ampezzo

A havas sportok nagyjából fele az 1956-os olimpiai helyszínen lesz, azonban nem csak havas sportokat rendeznek majd itt. Az alpesisí-versenyek többségét Cortinában rendezik majd, amely a következő világbajnokság otthona lesz 2021-ben, és amelynek lesiklópályája, az Olimpia delle Tofane talán a leglátványosabb helyszíne a női világkupának. Nem véletlen, hogy Lindsey Vonntól Tina Weiratherig elég sokan örültek annak, hogy a kissé unalmas Are helyett Cortinában lesznek a női versenyek. Várható, hogy a 21-es vb-re elkészülő technikai lejtőn rendezik majd mindkét nem technikai versenyszámait, és itt lesznek a parallel versenyek is.

A női világkupa helyszínei közül a cortinai a leglátványosabbA női világkupa helyszínei közül a cortinai a leglátványosabb Fotó: Europress/AFP

Két olyan helyszín is szerepet kap Cortinában, amelyeket már az 1956-os olimpián is használtak. A csúszó sportok (bob, szánkó, skeleton) az olaszok legendás bobosáról, Eugenio Montiról elnevezett bobpályán zajlanak majd. A természetes körülmények között kialakított jégteknőt 1923-ban nyitották meg, az 56-os olimpia mellett többször volt világbajnoki helyszín, 2008-ban azonban bezárták. A pályát teljes körűen fel kell újítani, várhatóan világítást kap majd, így akár sötétedés után is lehet benne versenyezni.

A másik cortinai jeges helyszín is a csúszásról fog szólni, itt azonban a köveké lesz a főszerep. Az 1956-os olimpiára műkorcsolya helyszínnek épített Stadio Olimpico del Ghiaccio (Olimpiai Jégstadion) 70 éve még nyitott volt, és a megnyitó- valamint a záróünnepség helyszíneként is szolgált, azóta azonban már befedték, és 2026-ban a curlingtornák otthona lesz.

Az antholzi Südtirol Arena a Dolomitok lábánálAz antholzi Südtirol Arena a Dolomitok lábánál Fotó: Europress/AFP

A cortinai központhoz tartozik hivatalosan, gyakorlatilag azonban egy órányira található onnan Antholz-Anterselva, ahol a biatlonversenyeket rendezik. A sportág kedvelőinek nem kell bemutatni a helyszínt, hiszen minden évben rendez világkupa versenyeket, többször volt, és 2020-ban lesz is világbajnokság otthona. Pont a jövő évi vb-re próbálta felhívni a figyelmet az idei Giro, amelynek az egyik szakasza a biatlon arénában ért véget.

Val di Fiemme

Ha a földrajzi képzavar ellenére beszélhetünk olaszországi északisí-sportról, akkor Val di Fiemméről kell beszélnünk. A predazzói síugró központot 1988-ban adták át, három évvel később pedig már világbajnokságot rendezett (azóta 2003-ban és 13-ban volt Val di Fiemmében északi sí világbajnokság).

Teserót minden évben érinti a Tour de SkiTeserót minden évben érinti a Tour de Ski Fotó: Europress/AFP

Két faluval arrébb, Teseróban lesznek a sífutó versenyek. Az elmúlt években a Fiemme völgy központját szinte minden évben érintette a Tour de Ski sorozat, és nem lenne meglepő, ha a monumentális dolgokat kedvelő olasz szervezőség kitalálná, hogy valamilyen versenyt felvisz az Alpe Cermisre, arra az alpesi sípályára, amelyen a Tour de Ski zárulni szokott. Az északi összetett versenyek - várhatóan már a nők küzdelmei is - a két helyszínen osztoznak majd, de mivel állandó világkupa helyszínről van szó, nem kell majd bemutatni a Val di Fiemme-i központot az északi összetetteseknek sem.

A gyorskorcsolyázók nagyjából háromnegyed órányira délre, Baselga di Pinében fognak versenyezni. Ez a helyszín is meglévőnek számít, azonban itt egy komoly, 36 millió eurós (kb. 11,5 milliárd Forintos) beruházás szükséges ahhoz, hogy a jelenleg még nyitott oválpályából fedett pályát varázsoljanak. Az ember szíve ugyan fáj egy kicsit, hiszen a világ egyik legszebb környezetével rendelkező szabadtéri pályája tűnik el, azonban az elkészülő modern, az olimpiára ötezres, utána várhatóan háromezres létesítmény minden igényt kielégít majd.

Fedett lesz a Baselga di Piné-i gyönyörű szabadtéri korcsolyapályaFedett lesz a Baselga di Piné-i gyönyörű szabadtéri korcsolyapálya Fotó: Europress/AFP

Verona

Az évről évre megrendezett Giro d'Italia kapcsán szoktuk látni, hogy az olaszok nagyon szeretik a különleges helyszíneket. Idén a záró szakaszt Veronában és környékén rendezték, az időfutamot teljesítő kerékpárosok pedig a végén begurultak az i.sz. 30-ban, tehát az olimpiához képest 1996 éve átadott amfiteátrumba. Az alapvetően operáknak, koncerteknek otthont adó Arena di Verona lesz a záróünnepség helyszíne, és ne legyen bennünk semmi kétség: emlékezetes ünnep lesz.

Ecuadori örömünnep 2019-ben, záróünnepség 2026-ban VeronábanEcuadori örömünnep 2019-ben, záróünnepség 2026-ban Veronában Fotó: Europress/AFP

A helyszíneket látva kettősség lehet bennünk. Manapság, amikor a fenntarthatóság - talán a kelleténél még lassabban is, de - egyre fontosabbá válik, fontos megjegyezni azt, hogy itt nem lesz egy csomó helyszín teljesen fölöslegesen felépítve. Nyilván lesznek kisebb-nagyobb felújítások, de ezeket a helyszíneket szinte minden évben látjuk a különböző világkupák programjában, a csarnokokban, stadionokban pedig állandó sportélet zajlik.

Ugyanakkor az nem fog működni, ami például Phjongcshangban megoldható volt, hogy délelőtt megnézzünk egy alpesi sí versenyt, délután beüljünk egy hokimeccsre, este pedig a rövidpályás gyorskorcsolya döntőkön izguljunk. Logisztikai szempontból az, hogy a két fő helyszín 400 kilométerre van egymástól, szinte lehetetlen helyzetet okoz, ráadásul az alpesi és dolomitokbeli helyszínek között is nagy a távolság, a hegyekben pedig az úthálózat várható zsúfoltsága okoz nehézségeket.

Viszont ha el tudunk vonatkoztatni ezektől a szinte biztosan bekövetkező problémáktól, akkor minden bizonnyal egy olyan olimpiát látunk majd, amely legendás sportági helyszíneken zajlik, és amely az olaszok minden pozitív tulajdonságát felvonultatja 2026 februárjában, valamint a néhány héttel későbbi paralimpiai játékokon.

Hozzászólások