Ökölvívás - Miért lesz egyre több élsportoló vega?
Miért lesz egyre több élsportoló vega?

Miért lesz egyre több élsportoló vega?

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2017/03/25 15:34

Egyre népszerűbb manapság a vegetáriánus étrend, vagyis amikor valaki nem eszik húst, hanem inkább gyümölcsöket, zöldségeket, tejtermékeket és egyéb más dolgokat fogyaszt. Sokféle oka lehet annak, hogy valaki ilyen étrendre álljon át, a mostani tendenciák viszont azt mutatják, hogy ez nem gátolja, sokkal inkább segíti a sportolókat a minél jobb teljesítmény elérésében.

A legtöbb sport esetében nehéz a legjobbak közé kerülni, fizikálisan és mentálisan is kimagasló állapotra van szükség. Fejlett izomzatra, amit fenn kell tartani, sok-sok energiára és ezek eléréséhez nem a hús jelenti az egyetlen utat. Amikor súlyemelőket, birkózókat, harcosokat nézünk, automatikusan azt feltételezzük, hogy valószínűleg a csirkemell napi rendszerességgel kerül az asztalukra étkezéskor. Manapság viszont a helyes étkezés legalább olyan fontos eleme egy sportoló felkészülésének, mint maga az edzés – és már több példa is igazolja, a megfelelő étrend esetén még csak húsra sincs szükség a jó eredmények eléréséhez. Sőt!

Kitűnő példa erre Timothy Bradley esete. Az amerikai profi bokszoló súlycsoportjában a világ legszűkebb elitjébe tartozik. 2012-ben (vitatott pontozással) legyőzte Manny Pacquiaót, aki azóta kétszer is visszavágott neki, de Provodnikov és Rios ellen is győzött már. Sikereinek egyik titkaként pedig a vegetáriánus étrendet szokta felhozni, ami fontos részét képezi az életének. A húsmentes felkészüléséről és annak előnyeiről korábban így nyilatkozott a fighthype.com-nak:

Nem számít mit eszel, elégeted és komoly mennyiségű súlyt veszíthetsz gyorsan. Én például a harc előtti héten tésztát eszek. Nagyon sok tésztát eszek a bunyó hetében, minden éjjel elfogyasztok egy tállal, mert emiatt jutnak sok glükózhoz az izmaim, valamint ez a tartja a szénhidrátszintet is a szervezetemben. Mintha utántöltenének szénhidráttal – utántöltés a nagy nap előtt. A legtöbben csak néha nem esznek húst. Láttam már embereket a mérlegelésnél a földön feküdni, dehidratáltan; van hogy egy-két napig egyáltalán nem isznak vizet olyankor. Én meg tésztát eszek, vizet iszok, eszek még gyümölcsöket is, mert úgy három hónap után a testem ilyenkor már mindent eléget azonnal. Megeszem és elvezeti. Nagyon hatékony számomra. Igazi tudomány ez, tudnod kell mit teszel, orvosokkal kell konzultálnod és utána kell nézned mindennek.” - mondta Bradley.

Jobbra Bradley, aki épp a Pacquiao elleni párharc előtt feszít

Bradley folyamatosan tanulja ezt, könyveket olvas, a neten keresgél. Nincs diplomája erről, vagy bármilyen képesítése, mégis annyit foglalkozik ezzel, hogy szinte szakértője a témának. A dokik egy vitaminokkal foglalkozó céghez irányították és tőlük szerez még dolgokat, hogy kiegészítse étrendjét – sok más olimpikonnal, élsportolóval együtt.

Azóta csinálom ezt, hogy bajnok lettem. Amikor Junior Witter ellen harcoltam (2008.), már vega voltam. Csak azért a harcért váltam azzá. (...) Elkezdtem, és úgy egy héttel később már elég jól éreztem magam, teljesen más volt. Képes voltam emelni a tréningek intenzitásán, keményebben, gyorsabban és erősebben edzeni, mint valaha. És utána nem éreztem azt, hogy kipukkadok. Őrület, mennyi energiám volt! Edzettem, égettem, aztán újratöltődtem, ismét jól éreztem magam és gyorsabban regenerálódtam. Sokan bedobják, hogy 'biztos rengeteg proteinre van szükséged'. Ez nem igaz. Kell protein az izmok helyreállításához, de nem kell túlzásba vinni arra gondolva, hogy majd attól nagyobb izmaid lesznek. A tápanyagoktól lesznek nagy izmaid, nem a proteintől. (…) Amit beviszek a szervezetembe, annak a 65%-a szénhidrát, 20% igazi zsír, a maradék pedig ami marad, és protein. Ezért van az, hogy a többi srác az utolsó menetekben már kezd elkészülni, viszont én még akkor is pörgök.”

Nem Bradley az egyetlen híres sportoló, aki vegaként teljesít kimagaslóan. A szintén korábbi bokszoló Mike Tyson mellett teniszezők is, mint Venus Williams és régebben Billie Jean King, valamint a snookerből jól ismert Neil Robertson és Peter Ebdon is ilyen, nem beszélve a legendás atlétáról, Carl Lewisról. Szinte idevehető még az NFL-ből ismert Tony Gonzalez is, aki viszont nem teljesen vegetáriánus: saját bevallása szerint úgy 80-20%-ban osztja el a mennyiségeket, nagyon kevés húst eszik. (további nevek itt)

Én úgy gondolom, egy embernek nincs szüksége húsból származó proteinre ahhoz, hogy sikeres legyen. Ha gondosan táplálod a testedet, az jót tesz, növeli az élettartamot.” - Carl Lewis.

Carl Lewis máig az egyik legnagyobb sportoló, aki vegaként ért a csúcsra

Számtalan példát fel lehetne hozni, ám ezek között is talán a különböző küzdő sportok képviselői a legérdekesebbek. Az ő felkészülésük különösen kegyetlen tud lenni, figyelniük kell a súlyukra, viszont nem veszíthetnek keménységükből. Érdekes módon viszont épp ez az a terület, ahol a leginkább érzékelhető, egyre népszerűbb a hús nélküli lét. Hasonlóak a tapasztalatok, mint amiket Bradley-től már idéztünk kicsivel feljebb.

Conor McGregornak szétrúgta a seggét egy vega!” - ezzel a Twitter-üzenettel ünnepelte győzelmét Nate Diaz, aki szintén vegetáriánus. Kiskorában anyja gyakran gyorskajával etette, egyszerű étkekkel. Megelégedett azzal, hogy a fia nem éhezik. Azóta viszont sok idő eltelt és Diaz étkezési szokásai is jelentősen megváltoztak. Ő nem gondolja, hogy emiatt lassabb lenne a többieknél, sőt: szerinte „ha valami, akkor a hús fog lelassítani.”

17 évesen, egy bunyó kedvéért álltam le a kajalistával. Eltelt egy hónap, lement a harc és utána nekiálltam zabálni. Utána hazamentem és rosszul éreztem magam, fájt a fejem és ki-be járkáltam a fürdőszobába egy héten keresztül. Ez nagyon megviselt. Ezek után tisztáztam magammal, hogy nekem erre nincs szükségem többé. Jobban lettem és rájöttem, jobb nélküle (hús nélkül) dolgozni.” - idézte fel a sztorit Diaz.

Jobbra Nate Diaz, aki meglepetésre legyőzte Conor McGregort, a UFC egyik legnagyobb sztárját

Nézzünk még néhány idézetet hasonló emberektől:

Úgy nevelkedtem, hogy nem ettem húst egyáltalán és sosem tapasztaltam azt, hogy így erő és állóképesség terén bármit is veszítenék. Igazából épp ellenkezőleg! Mindig jó formában voltam akár a birkózó, akár az MMA-s téren. Sok finom kaját eszem, mellé egy kis proteinnel és a legtöbb barátom is már leállt a húsevéssel. Azt mondják, így jobban érzik magukat, mint valaha. Próbáljátok ki.” - Jake Shields (UFC)

2004-ben váltottam át a teljesen vegetáriánus étrendre személyes és etikai okokból és egyből meglepődtem, milyen jól éreztem magam edzés és harc közben. Gyorsabban regenerálódtam gyúrás után és több energiám volt, mint valaha. Számomra ez egy életre szóló döntés volt. Nem csak azért, mert fizikálisan jobban érzem magam tőle, hanem azért is, mert jó érzés nem közvetlenül hozzájárulni a nagy vállalatok nyereségéhez, amelyek az állatokra és a környezetre is káros hatással vannak – az embereket is beleértve.” - Mac Danzig (UFC).

Elkötelezett vegetáriánus vagyok és sokat adok az erőnlétemre. Azért lettem vega, mert nem szeretem, ha bántják az állatokat, ezzel együtt viszont azt is gondolom, hogy ez egy egészségesebb életmód. Vannak, akik azt mondják: 'vegaként nem tudsz harcolni', de ilyenkor én mindig csak annyit mondok: nekem nem kell hús ahhoz, hogy szétrúgjam a seggeteket.” - Georgi Karakhanyan (MMA).

Azt viszont fontos még kiemelni ezzel kapcsolatban, hogy valóban szükség van a szakértelemre. Ha nem elég változatos az étrend, vagy nem szedi valaki a szükséges vitaminokat, lehetnek gondok (infók itt). Ezért is javasolt a sportolók számára, hogy diatetikussal, vagy más orvossal egyeztessenek ezzel kapcsolatban.

Travis Barker is sportol, edz, vegetáriánusként pedig egyszeűen nem tud elfáradni

Végezetül pedig egy utolsó példa, az alany pedig még csak nem is sportoló. Travis Barker, a világ egyik legjobb és leghíresebb dobosa, aki sűrű programja mellett igyekszik jó formában lenni, sokat edz és persze ő sem eszik húst. Sok éve vega már ő is, saját testsúlyos edzésekkel tartja formában magát és bokszol is – tapasztalatairól a mensjournal.com-nak nyilatkozott:

„Az első alkalommal, amikor igazából elkezdtem a vega életmódot, éreztem, milyen erős hatással van rám. John Salley (bokszedző) az egyik olyan srác, akivel sűrűn összefutok itt Los Angelesben és ő mindig mesél olyan sztorikat, ahol a vegák felülmúlják a többieket. Magamon is észrevettem ilyen eredményeket. Most például felhagytam a gluténes kajákkal és hihetetlen, milyen jót tett. Úgy érzem, sokan lehetnek allergiásak rá, de nem is tudnak róla és ez csak húzza őket lefelé.” - mondta Travis.

A Blink 182 dobosa beszélt még arról is, hogy az idő múlása pozitívan hat: most már rengeteg vegetáriánus étterem van, mobil alkalmazások jelzik ezeket, de rengeteg klassz recept is van, ami nagyban megkönnyíti így az életet.

„Őszintén, amióta rátaláltam erre, azóta végtelen mennyiségű energiám van. Egész nap jövök-megyek és ezek után szinte sosem fáradok el. Nem számít, milyen koncertet csinálok végig, vagy mire gyúrtam aznap, mindent a legnagyobb fordulatszámon csinálok és még így is kényszerítenem kell magam, hogy elaludjak éjszakánként."
Hozzászólások