Műkorcsolya - Zaklatásért perel a Négy Kontinens bajnok korcsolyázó
Zaklatásért perel a Négy Kontinens bajnok korcsolyázó
Fotó: Europress/AFP

Zaklatásért perel a Négy Kontinens bajnok korcsolyázó

Ajkler ZitaAjkler Zita
2019/11/22 10:19
Nobunari Oda 2010-ben 7. volt a vancouveri olimpián, emellett 4 Kontinens Bajnokságot nyert, valamint grand prix döntőn többször volt dobogós. A világbajnoki érem elmaradt, legjobb eredménye egy 4. helyezés volt. 

Azonban így is rengetegen szerettük, kedves, szerény, szorgalmas versenyzőnek ismertük meg, elképesztően jó térdekkel - és itt most természetesen nem a formájára, hanem a tudására gondoljunk. Elképesztően mélyen tudta megfogni az ugrásokat, bár emiatt sokszor a sérülések sem kerültél el. 2013-ban vonult vissza az aktív versenyzéstől, miután nem jutott ki a 2014-es téli olimpiára. 

Ezután jégrevükben szerepelt, ahogyan sok visszavonult versenyző is rajta kívül, majd 2017. áprilisában a Kansai Egyetemen vállalt szerepet, így maradt a korcsolyázás mellett. Azonban ő nem edzőként, hanem a klub menedzsereként dolgozott. Ezt azonban állítása szerint a 60 esztendős edző, Mie Hamada miatt nem tudta elvégezni, a folyamatos szóbeli, erkölcsi zaklatása miatt. Hamada szerint Oda gondolkodása rossz, nem értett vele egyet sok mindenben. Ezt Oda jelentette az egyetem vezetőinek, akik megígérték, hogy az ügyet kivizsgálják. Ennek eredményeiről azonban semmilyen formában nem értesítették őt, így Oda úgy döntött, tovább viszi az ügyet. Az iskola természetesen más véleményen van: állításuk szerint a vizsgálat megvolt, amelyben azonban nem erősítette meg Oda állítását semmilyen tény. Annyit azért elismertek, hogy az edzői csapaton belül nem volt teljes az egyetértés.

063_186038584.jpg Fotó: Europress/AFP

Oda ezután fordult a bírósághoz, kiemelve, hogy a bíróságon reméli, kiderül az igazság. Ezzel szeretné a műkorcsolyázás világában történő visszaélésekre is felhívni a figyelmet. Őt ugyanis mindez annyira megviselte, hogy a korábban elvállalt jégrevükben sem tudott fellépni. Sőt, odáig fajult a dolog, hogy idén március-áprilisban kórházi ápolásra is szorult emiatt. Majd végül szeptemberben felmondott, nem volt képes tovább dolgozni az egyetemen. 

A korcsolyázó 11 millió jen kártérítést követel, lemondott programjai és az átélt viszontagságok miatt, ami átszámítva 30 millió Forintnak felel meg. Nagy kérdés, vajon tényleg bizonyítható-e a szóbeli zaklatás, és persze az is, kinek mi számít annak. Mindenesetre érdekes, hogy míg aktív korában a teljesítményén kívül mással nem igazán került a címlapokra, most ezzel kicsit mintha jelezné, hogy (reagálva a mostanában egyre sűrűbben felszínre került problémákra) a műkorcsolya világában akkor és azóta sincs minden tökéletesen rendben ezen a téren.

via mainichi.jp


Hozzászólások