Műkorcsolya - Tükörtojás és busz: egy világbajnok, sztárallűrök nélkül
Tükörtojás és busz: egy világbajnok, sztárallűrök nélkül
Fotó: Europress/AFP

Tükörtojás és busz: egy világbajnok, sztárallűrök nélkül

Ajkler ZitaAjkler Zita
2019/11/08 13:03
Ahogyan az minden évben lenni szokott, ebben az időszakban zajlik a műkorcsolyázók és jégtáncosok grand prix sorozata. Idén már a kínai, negyedik állomásnál járnak a versenyzők, akik kiérdemelték az indulás jogát egy-egy helyszínen. A hat állomás után következik majd a döntő, de nem fussunk annyira előre. Azt ugyanis ki kell harcolni, ami nem mindig egyszerű. 
033_2608822.jpg Fotó: Europress/AFP

Idén a női mezőnyben van komoly felhozatal, köszönhetően a fiatal orosz lányok indulásának. Jelenleg, elhagyva a sorozat felét, mind a három kis hölgy 1-1 győzelemmel várja a következő megmérettetését. Ez Anna Shcherbakova  számára a Skate America után most jött el. Rajta kívül még két orosz van a mezőnyben, a két edzéstárs: Sofia Samodurova és Elizaveta Tuktamysheva.

033_5790944_5c7006f258bd3.jpg Fotó: Europress/AFP

Közülük Liza az, akit régóta láthatunk már a korcsolya körforgásában, holott még csupán 22 éves. Ő is ugyanúgy kezdte, mint a mostani tinik: berobbant ifjan, megnyert szinte mindent. Aztán utolérte őt is, ami a többieket manapság: jöttek a fiatalok, neki pedig inkább a sérülések. De éppen ettől különleges ő, hiszen nem adta fel, nem vonult vissza, hanem igyekezett minden erejével visszakapaszkodni a világ tetejére. Ehhez megtanulta és több-kevesebb sikerrel, de ugrani kezdte a tripla Axelt, megújult. Azonban hiába, úgy tűnik, a 4 fordulatos ugrásokat szinte rutinból ugró lányokkal szemben így sincs igazán esélye. Liza azonban, hűen önmagához, nem teszi fel a kezét: terveiben szerepel, hogy bemutasson egy 4 fordulatost. Esetében ez a toe loop lesz, amit hámmal már gyakorol, de a segítőnek állítólag inkább csak biztosító szerepe van, mint emelő. Saját bevallása szerint már megvan az ugrás edzésen, de ahhoz, hogy ebből a mostani helyzetből tovább tudjon lépni, idő kell és önbizalom. Hit, hogy képes rá egyedül is. Ha ez megvan, akkor láthatjuk majd programba építve, és ezt erre a szezonra tervezik. 

000_GY469.jpg Fotó: Europress/AFP

A tavalyi szezonja remekül indult, sokadik csúcsformájában közeledett a válogató orosz bajnoksághoz, ahol végül tüdőgyulladás miatt nem tudott részt venni. Ez pedig azt jelentette, hogy hiába volt kiváló formában előtte, hiába versenyzett előtte jól a grand prix versenyeken, az Eb-re utazó csapatból kimaradt. A Vb-re végül szóba került, de az a szerencsétlen szituáció alakult ki, hogy 2 helyre volt 3 remek orosz versenyző, és épp ő maradt itthon. Akkor sokat kérdezgették, mitől lett beteg, esetleg a tavalyi, elhíresült gálaszáma miatt? Amikor is egy szál melltartóban korcsolyázott Britney Spears zenéjére? 

033_5728291_5c0e12aef1c3f.jpg Fotó: Europress/AFP

De Liza szerint ez nem így van, hiszen a sokadik verseny után jöttek a gondok. Ha az ok a gála kosztüm lett volna, már az elején kiderül, nem hetekkel később. Szerinte egyszerűen az immunrendszere húzta be a féket, addig bírta a megterhelést. Idénre pedig, a tavalyi után szintén valami izgalmas dologgal készül a gálákra, nem rémisztette el az elmúlt szezonban a sok kritika, amiben azért néhány negatív is helyet kapott. Bár tény, többen szerettük, mint sem, a légikisasszonyt egy szál melltartóban a jégen. Alapvetően azonban a verseny programok a lényeg, azokra koncentrál. 

Emellett pedig egy nagyon szerethető, emberi versenyzővé vált. A saját közösségi média oldalain is követhető az élete: ahogyan a barátaival bolondozik, beül egy kávéra velük vagy főz, amit kifejezetten szintén korcsolyázó párja kedvéért tanult meg, miután rádöbbent, hogy Andrey Lazukinra főznie kell. Addig a kedvenc ételei a kávé és a tükörtojás volt, de megtanult sok mindent, így már ez sem okoz gondot. De felelős sportoló lévén, az utóbbi években már magától áll rá naponta többször is a mérlegre, de ez nem kényszer. Egészen egyszerűen ez a sportja velejárója, és neki is volt olyan szezonja, amikor azzal a bizonyos nőiesedéssel "küzdött". Ami sok társának a karrierje végét is jelentette sajnos. Ő azonban itt is győzni tudott, és immár felnőttként, újra ott van a legjobbak között. Busszal és metróval jár edzeni, autót is amiatt szeretne idén, hogy megússza a hideget és ne legyen beteg.

 000_1FM1Z8.jpg Fotó: Europress/AFP

Ahol szeretne is maradni, hiszen az idei szezont fontosnak tartja. A rövid programja más is lett a szezon elejéhez képest, ezt edzője, Alexei Mishin azzal magyarázta, hogy a Shae-Lynn Bourne által koreografált program zeneileg eleinte nagyon nehéz volt, így "könnyítésképp" használtak más számot. Mostanra azonban már mindez a múlté, tehát bátran visszatértek az eredeti tervhez, s a Florence and the Machine zenéhez. Emellett idénre, okulva az elmúlt évből az egyik legnagyobb kitétellel: végig egészségesnek maradni. Emellett pedig harcolni, és legyőzni elsősorban önmagát. Ha mindez sikerül, onnantól már csak egy lépés, hogy a többieket is maga mögé utasítsa. Nem lesz könnyű dolga, hiszen úgy tűnt az első gp versenye után, csak az kap jó pontokat, aki tud 4 fordulatos ugrást, minden más többedleges szempont. Sokan kritizálták is emiatt a rendszert, ő azonban csendben tette a dolgát, készült, hiszen a jégen minden úgyis kiderül.

via fsgossipsHozzászólások