Műkorcsolya - Szexuálisan zaklatott egy kiskorút az Európa-bajnok korcsolyázó
Szexuálisan zaklatott egy kiskorút az Európa-bajnok korcsolyázó
Fotó: Europress/AFP

Szexuálisan zaklatott egy kiskorút az Európa-bajnok korcsolyázó

Ajkler ZitaAjkler Zita
2019/12/11 15:55
Ismét botránytól hangos a műkorcsolya világa. Azonban most nem a pontozás igazságossága, vagy a kvadra ugrások körül forog, sokkal komolyabb a téma. Az Egyesült Államokban készülő francia páros korcsolyázó, Morgan Cipres került össztűz alá, kiskorú szexuális zaklatása miatt.
A bűne pedig az, hogy Instagram oldaláról 2 fotót küldött a meztelen nemi szervéről egy 13 éves lánynak. Egy 2017. decemberi eset került elő, amikor Cipres és párja, Vanessa James már javában a 2018-as olimpiai felkészülés hajrájában volt. Ugyanazon a jégen korcsolyázott a meg nem nevezett sértett is, onnan ismerték egymást. December elején történt az eset, majd december végén ki is derült, azonban egészen eddig sikerült titokban tartani. Persze rögtön tegyük hozzá, hogy ha igazak a leírtak, hiszen az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, így Ciprest is.

Érdekessé válik ezután az alap szituáció is: a pár 2016 nyarán váltott edzőt, és költözött Amerikába, hogy a John Zimmermann-Silvia Fontana párossal készülhessen. Ezután elképesztő javulást láthattunk tőlük, csodálatos új programokat, ami meghozták számukra a várva várt sikert. Azóta a világ élvonalába tartoznak, a közönség kedvencei lettek, mindig élmény látni őket. Egy ilyen botrány pedig könnyen derékba törheti karrierjüket, hiszen ha Cipres bukik, Vanessának is vége lehet. Egy ilyen billogot lemosni pedig szinte lehetetlen - az idei esztendőben a szintén szexuális zaklatással vádolt John Coughlin öngyilkossága miatt is került már reflektorfénybe hasonló eset, amihez később Ashley Wagner is csatlakozott. Az is kérdéses, hogy ezután a fiú maradhat-e egyáltalán az Államokban, vagy kiutasítják. Ha pedig ez bekövetkezik, az nyilván megint egy teljesen új helyzetet hoz majd, de ennyire ne szaladjuk előre.

Hiszen az ügy persze nem ilyen egyszerű. Ha hinni lehet a híreknek, egy ott dolgozó edző, Vinny Dispenza kérte meg a lányt és szintén kiskorú barátnőjét, hogy kérjenek ilyen fotót Ciprestől. Cserébe egy jó nagy pizzát ígért a lányoknak. Amikor azonban az ügy kipattant, a lányt azzal kezdte el fenyegetni, hogy ha beszél erről bárkinek, soha többet nem fog korcsolyázni.

Emellett a híres, és Cipreséknek köszönhetően egyre sikeresebb és ismertebb edzőpáros is komoly gondban van. Ha igaz, akkor ők ugyanis aránylag hamar szintén tudomást szereztek az ügyről, de megpróbálták a lányt elhallgattatni, és heteken át fenyegették. Az indokaik között volt, hogy ha megteszi, úgysem fognak neki hinni, és az összes francia műkorcsolya rajongó ellene fordul. Céltábla lesz a közösségi médiában, illetve, hogy tönkreteszi a páros karrierjét. Állítólag elhangzott olyan is, hogy a lány "túl csinos, a férfiaknak pedig vannak szükségleteik", illetve, hogy ő biztosan ilyen fotókat gyűjt.

033_5761195_5c4a299959df0.jpg Fotó: Europress/AFP

A dolog a lány pszichológusánál, az egyik kezelésen derült ki, 3 héttel később még 2017 december végén. Ezután jelentették az esetet az edzőknek. A rendőrség is kivonult, de a lány nem tett vallomást Cipres ellen, így az ügyet ejtették, a lányt pedig pár hét múlva a szülei elvitték arról a jégpályáról. A hírek szerint azonban bizonyítékok is előkerültek (valószínűleg a szóban forgó képek), amik beazonosíthatóan Cipres Instagram fiókjából származnak. Az ügy kivizsgálása zajlik, de arról további információkat nem lehet jelenleg tudni.

Egy biztos: több, mint érdekes, hogy 2 év után miért épp most pattant ki a botrány, illetve az is, hogy ha a vádak beigazolódnak, milyen következményekkel jár majd. Az biztos, hogy Cipres helyzete nem könnyű: jelenleg éppen revükben lép fel, és az ügyben nem volt hajlandó nyilatkozni. Ha tisztázni tudja is magát, a bélyeg lehet, hogy élete végéig rajta marad. 

Ha pedig az derül ki, hogy tényleg ő küldte a fotókat, hiába kérésre, kiábrándító hideg zuhany lenne. Mert hiába szeretjük a jégen, hiába korcsolyázik gyönyörűen, ebben az esetben semmi sem mentesíti. Egy 26 éves, sikeres sportoló, de alapvetően felnőtt férfi igenis gondolkodjon, mielőtt bemegy a wc-be, letolja a nadrágját majd 2 jól készült fotót elküld a meztelen nemi szervéről egy kiskorúnak. 

000_1305N3.jpg Fotó: Europress/AFP


via usatoday és dailymail

Hozzászólások