Műkorcsolya - Szemben a hagyományokkal: Elena Radionova
Szemben a hagyományokkal: Elena Radionova
Elena Radionova Fotó:Europress/Getty

Szemben a hagyományokkal: Elena Radionova

Ajkler ZitaAjkler Zita
2016/11/14 20:48

Már jó pár évvel ezelőtt sokan felfigyeltek egy orosz fiatal hölgyre, Elena Radionovára. Egymás után zsinórban kétszer is megnyerte a junior világbajnokságot, ami előtte másnak még soha nem sikerült. Világcsúcsokat korcsolyázott és egyszerűen elbűvölt mindenkit, aki csak látta őt a jégen. Nyilatkozatai alapján is rendkívül szimpatikus versenyzőt ismerhettünk meg és az elmúlt két évben izgulhattunk érte már a felnőtt mezőnyben is. Idén az első versenye rögtön egy Grand Prix volt, ami után felemás érzései voltak: a rövid programjával elégedett volt, de a kűrjével már nagyon nem. A második GP-je a most hétvégi verseny lesz, Kínában.

Elena Radionova

Saját bevallása szerint a felkészülése sem volt tökéletesen zökkenőmentes: voltak súlyproblémái, majd a szokásos orosz teszt korcsolyázás előestéjén megbetegedett. A Grand Prix-versenyen idén edzőjével vett részt de éppen Lipnitskaya után lépett jégre, ami eléggé felkavaró volt. Ennek ellenére túljutott a nehézségeken, mert imádja a műkorcsolyát, az az élete.

Ráadásul a Moszkvában rendezett GP volt az idei első versenye, a hazai közönség és az elvárások pluszterhet is rakhatnak az ember vállára. Ők azonban szezon kezdetétől így készültek, ráadásul Elena imád Moszkvában versenyezni, szereti, hogy közel a közönség és érezheti a támogatásukat. Egy picit annyiban volt izgalmas a dolog, hogy először mutatta meg magát újra és az első versenyek izgalma mindig különleges. De ez az első edzés után általában rendeződik és minden visszaáll a normális, "verseny előtti" állapotba, ami csupa pozitív érzés.

A következő verseny a kínai GP lesz. A feladat az addig hátralévő időben, hogy a hibákat kijavítsák és tovább tökéletesítsék a programot. A szezon most indul majd igazán be, rengeteg munka és verseny van még hátra, lépésről lépésre szeretnének haladni. Idénre két új programja van, amiből a rövid zenéjét, George Gershwint Tarasova javasolta. Elena már régóta vágyott arra, hogy Shae-Lynn Bourne-val dolgozhasson és vele, valamint edzőjével Germanovnával (Goncharenkoval) egyeztetve döntöttek végül. A rövidhez különleges kosztümöt is készítettek, Alena Akhmadulina varrta. Direkt másféle irányba mentek, el akartak szakadni a hagyományos, megszokott műkorcsolya ruhától: nincsenek rajta csillogó flitterek, kristályok, csak maga az anyag. A kűrt Nadia Kanaeva csinálta. Az edzőnő kimondottan szerette volna a Turandot-ot, mert egy hercegnőnek látta Elenát lelki szemei előtt, aki saját maga is lelkes volt a zenével kapcsolatban. Nadia is támogatta az ötletet.

Külső szemlélőként a rövid programban talán jobban is érzi magát. Saját bevallása szerint is az az ő világa, "otthon" érzi magát benne: játékos, kicsit bolondozós is. A Turandot sokkal komolyabb, de az is közel áll hozzá, csak nyilván másképpen. De a kűrön több javítanivaló is van, mint a röviden. A röviddel ellentétben a kűr ruháját viszont saját maga tervezte. A kezdetektől végig követte a ruha kitalálásának és elkészítésének folyamatát. Az elején rengeteg variáció volt és onnan szűkült le a végére de valahogy nem volt az igazi és a verseny előtt pár nappal kiderült, egyáltalán nem lesz jó, amit addig alkottak. Úgy érezte, nem illik hozzá a ruha stílusa, nem érzi jól magát benne. Ekkor kezdett el foglalkozni komolyan azzal, mit lehetne tenni és hogyan. Volt egy világos elképzelése: a program végkifejlete pozitív, tehát a ruha is ehhez kellett, hogy passzoljon. Jó pár órát foglalkozott vele, bújta az internetet, fotókat és ötleteket keresett és a végén kialakult a végeredmény, ami mindenkinek tetszett. Ez jó alap lehet majd Radionovának a jövőre nézve, hiszen ő maga sem zárkózik el semmi újtól, de addig közeledik a feladat: helyt kell állnia a második GP-jén a hétvégén, hogy kivívhassa a döntőben való indulás jogát.

Elena Radionova

Forrás: fs. gossips

Hozzászólások