Műkorcsolya - Kínos, gyanús és tiltott
Kínos, gyanús és tiltott
Maria Sharapova Fotó:Europress/Getty

Kínos, gyanús és tiltott

Ajkler ZitaAjkler Zita
2016/03/08 18:26

A tegnapi nap Maria Sharapova bejelentésétől volt hangos: az orosz teniszező sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a januári Ausztrál Openen megbukott a doppingvizsgálaton (előzmény ITT), holott nem ő volt az egyetlen.

Maria Sharapova

Az, hogy két másik orosz, a maga nemében és sportágában nem kisebb jelentőségű sportolói is megbuktak, egyikük ráadásul fél nappal korábban, mégsem kapott akkora hírverést. A rövidpályás gyorskorcsolyázó Semion Elistratov mellett a korábbi Európa-bajnok jégtáncos Yekaterina Bobrova sem indul már az idén több versenyen, miután a január végi Európa-bajnokságon, ahol bronzérmet nyert, ő is megakadt az ellenőrzésen. A dolog pikantériája nem csupán az, hogy a műkorcsolyára nem nagyon lehet mondani, hogy kimondottan doppingérzékeny sportág lenne (a tenisznél vagy a többi sportágnál ahol hasonló eset történt azért már más a helyzet), hanem, hogy ugyanazzal a szerrel, kb. ugyanakkor, ugyanúgy buktak meg.

 

A szóban forgó tiltott hatóanyag neve meldonium (Meldronate néven is ismert) és január elsejétől van rajta a dopping listán, tehát egészen december 31-ig ezt teljesen legálisan szedhették. Lettországban gyártják és főként az Északi- és a Balti államokban valamint Oroszországban használják, kardioprotektív antiischemiás szerként használatos, a szívizomzat vérellátási elégtelenségeinek javítására szolgál. A sportolók a szervezet energiahasznosítását fokozó hatását használhatják ki az alkalmazásával, az izomszövet több oxigént képes a segítségével szállítani és felhasználni emellett stresszoldó is. Egyes források szerint teljesítmény fokozó hatása nincs is, csupán a regenerálást gyorsítja. A WADA már tavaly megfigyelés alá vonta a szert az Európa-játékokon végzett vizsgálatok alapján,majd szeptemberben szavaztak arról, hogy január elejétől tiltólistás lesz és a hírek szerint egy emlékeztetőt is küldtek erről az országok szövetségeknek is- köztük az oroszoknak is (FORRÁS). Az antidopping szervezet ugyanis bizonyítékot talált arra, hogy a szer nem csupán egészségmegőrzésre, hanem teljesítményfokozásra is alkalmas. Ezt támasztotta alá az a tény is, hogy az említett 2015-ös bakui Európa-játékokon számtalan esetben találták meg a szert a sportolók vizeletében, ekkor még büntetlenül. Konkrétan a francia L'Equipe magazin szerint Xavier Bigard professzor kutatása bizonyította, hogy a keleti államokból érkező sportolók közül szinte az összes érmet szerző vizeletében kimutatható volt ez a szer (Forrás: L'Equipe). A két orosz versenyzőn kívül vannak más "áldozatok" is, akik januárban ezzel buktak meg: két ukrán biatlonost és több atlétát is, köztük a 2013-as 1500 méteren világbajnok svéd Abebe Aregawit is. És azt sem lehet persze kizárni, hogy ez a lista sajnos bővülni fog.

Abebe Aregawi

Az oroszokra mostanában eleve rájár a rúd: az atlétáik a teljes fedett pályás szezont ki kell, hogy hagyják a tavalyi évben kirobban botrány miatt (szervezett doppingolással gyanúsítják őket és amíg a helyzet nem tisztázódik, az összes oroszt büntetik: senki nem indulhat nemzetközi versenyen, előzmények: ITT ITT ITT  ITT és ITT ). Erre jön ez a mostani hidegzuhany, ami viszont már merőben más sportágakat érint, ráadásul az egyik nem is számít igazán olyannak, amiben az ember gondolná, hogy tiltott szereket kell használni ahhoz, hogy világszintű eredményt lehessen elérni (Bobrova esetében). Sharapova azzal védekezett, hogy 10 éve szedi már ezt egészségügyi panaszaira és figyelmetlen volt, elismeri hibáját. Bobrova azt nyilatkozta, mindig kifejezetten ügyelt arra, hogy soha semmilyen tiltott szert ne szedjen és a hírek szerint külön jelezték is felé, hogy január elejétől változások jönnek- ahogyan egy élsportoló ezt tudja, hiszen minden évben bővül ez a lista (FORRÁS).

Ekaterina Bobrova RUS

Természetesen lehet, hogy mindez csupán tényleg a véletlen műve. Hogy mindketten és a többiek is ugyanolyan egészségügyi problémákkal küzdöttek és arra ez a szer volt a legjobb. Azt is el lehet hinni, hogy figyelmetlenek voltak.

Egy picit ott sántít a dolog, hogy ekkora sztároknál igenis kutya kötelessége mind az orvosnak, mind a versenyzőknek tájékozódni, teljesen biztosra menni, kikérni akár specialista véleményét is, mielőtt bármit beszed. Erre itthon is lehetőség van, a hasonló "figyelmetlenségek" kiküszöbölésére. A Magyar Antidopping Csoport honlapján könnyen megtalálható minden tiltott anyag de ha nem egyértelmű bármi, konkrét szerekről is lehet véleményt kérni. Mindamellett, hogy a sportoló igyekszik mindennek megfelelni -hiszen eleve az ő élete és karrierje a tét- jelen esetben felmerül a körülötte dolgozó apparátus felelőssége is, itt leginkább az orvosoké, akik felírták a meldoniumot tartalmazó szert. Hiszen az érintett orvosnak tisztában kellett lennie azzal, hogy a páciense nem egy átlagos ember. Hanem olyan valaki, aki más elbírálás alá esik bizonyos szempontól, nem szedhet be átgondolatlanul és ellenőrizetlenül mindent.

Maria Sharapova

Minden gyanúsítgatás nélkül, józanul végig gondolva: abban a korban, amikor az a jól bevált nátha elleni forró vizes ital, a Neo-Citran vagy egy hatékonyabb orrcsepp is eltiltást eredményezhet vagy egy pályafutás végét jelenheti, az egyre szaporodó meldronium-dopping esetek számával egyenesen arányosan nő a gyanú is, hogy mégsem véletlenül alkalmazták ezeket az anyagokat. Tény, hogy ez egy örök harc és hogy a csalók mindig egy vagy két lépéssel előbb járnak. Most azonban megvan az esélye annak is, hogy egy nagyobb lépéssel ezeknek a sportolóknak a sarkára sikerült lépni. Azt, hogy valóban betegség megelőzés vagy teljesítmény fokozás volt a cél, bizonyítani lehetetlen, ezért is érdekes a történet. A WADA álláspontja szerint az anyag az S4 csoportba tartozik, a hormon- és anyagcsere modulátorok csoportjába, használatáért pedig 4 év eltiltás vár. A kérdés ezek után az, mi vagy inkább ki a következő, lesz-e több és ha igen, hogyan tovább?

Hozzászólások