Műkorcsolya - Evgenia Medvedeva lehet-e 2022-ben az új Evan Lysacek?
Evgenia Medvedeva lehet-e 2022-ben az új Evan Lysacek?
Fotó: Europress/AFP

Evgenia Medvedeva lehet-e 2022-ben az új Evan Lysacek?

Ajkler ZitaAjkler Zita
2019/11/15 14:02
Ha oda akar érni bármilyen dobogó környékére, akkor sajnos kijelenthető, hogy igen. És ő azért váltott, azért áldozott fel rengeteg mindent az életében, hogy a következő olimpián nyerni tudjon. Nem számolt azonban azzal az addigra felnövő generációval, amelyik alapjaiban változtatja meg a női korcsolyázást. 

Sokszor volt már arról szó, hogy a felnőtt korosztályba éppen belenövő 15-16 éves műkorcsolyázók brutális erősségű programokkal debütálnak, akár több 4 fordulatos ugrással tarkítva. Az oroszok ezt meglovagolva, kérvényt nyújtottak be, hogy már a rövid programban is bemutatható legyen ilyen ugrás a nőknél is. Anno Mao Asada miatt vált lehetővé a rövidben a tripla Axel, tehát nem lehetetlen a kívánság, a kérés elbírálása pedig elvileg folyamatban is van.

Azt ráadásul nem is mondhatjuk, hogy egyetlen ilyen négy fordulatos ugrással nyerni lehet, mert nem valószínű. A mai női mezőnyben már vannak olyan versenyzők, akik elképesztően fiatalon megtanulták ezeket az ugrásokat, akár több fajta kvadrát is. Ezek a fiatal lányok idén már a felnőttek között is bemutatkozhatnak, eljuthatnak a világversenyekre is. És ha nem hibáznak és nem omlanak össze a tehet alatt, akkor valószínűleg az egész versenyről eddig gondolt érzéseinket át is fogják írni.

A történelem ismétli önmagát, csak éppen kicsit groteszk az egész: 2010-ben a férfi olimpiai bajnok 4 fordulatos ugrás nélkül nyert. Akkor Evan Lysacek kapott is hideget-meleget, főleg az ugrózseni Evgeni Plushenkótól, és tulajdonképpen ezután kezdett el egyre több férfi versenyző 4 fordulatost tanulni és bemutatni. Az a kanadai Patrick Chan is, aki pedig pár éve még nagyon ellenezte, és a művészi oldalra akarta fektetni a hangsúlyt. Aztán eljutottunk Nathan Chenhez, akinek a programjában már benne lehet mindegyik fajtából a kvadra, hiszen tudja. És most már a nőknél is hasonló a helyzet: jövőre esetleg több fajta kvadrát is be kell majd mutatni egy Európa-bajnoki aranyhoz, csak most már a női mezőnyről beszélünk. Elképesztő. 

000_1LQ92N.jpg Fotó: Europress/AFP

Kell a fejlődés, de nagy kérdés, milyen áron...erre pedig ebben az esetben akkor kapunk választ, ha ez a mostani kvadra-generáció felnő. Ha egyáltalán addig látjuk őket a jégen: nem sérülnek le, vagy nem jön egy fiatalabb, buzgóbb, elszántabb generáció, amelyik még feljebb rakja a lécet. Kerül, amibe kerül. Volt olyan ötlet az elmúlt időszakban, hogy a rövid program és kűr helyett legyen egy technikai program és egy művészi. Akkor bevallom, ezt érthetetlen törekvésnek tartottam, de látva, merre tart a korcsolyázás, kezd megváltozni a véleményem. Talán jobban egyensúlyba lehetne úgy hozni az ugrózseni kislányokat, valamint az érett, nőies, művészi korcsolyázókat.

Azt, hogy mi kell ahhoz, hogy egy 14 éves kislány ilyen ugrást tudjon, akár többfélét is, most hagyjuk. A végtelenségig lehetne sorolni azokat az ellenérveket, amik alapján ezeket igenis korhoz kellene kötni. Nem csak a jövő nemzedéke érdekében, hanem a műkorcsolya szempontjából is hasznos lenne. Egyre több helyen lehet azt olvasni ugyanis, hogy ez a gyönyörű sport manapság lassan ugróversennyé avanzsálódik. 

A művészetnek nincs értéke, csak az ugrások és minél nehezebb, bonyolultabb elemek egymás utáni bemutatásává kezd válni a műkorcsolyázás. Ez pedig éppen a sport korábbi lényegének mond ellent. Arról nem is beszélve, hogy ha ezen a vonalon megyünk tovább, akkor alapvetően azoknak, akik már a húszas éveikben járnak, innentől kezdve, enyhén szólva is nehéz dolguk lesz. Minél idősebb valaki, annál nehezebben tanul bármi újat, ezzel így vagyunk a mindennapi életben is. 

A sportban ez hatványozottabban előjön: annak a bizonyos szenzitív korszaknak a lezárultával (ami egyénenként változik, de mindenképpen 16-18 év előtt) sem lehetetlen, de nagyon nehéz bármi újat megtanulni. Ilyen a 4 fordulatos ugrás is. Azaz, ha ezt a vonalat követjük, az eddigi élvonal már csak futni fog a fiatalok után, akik viszont óriási kérdés, meddig bírják majd ezt az óriási terhelést, ami kell ahhoz, hogy ezt a színvonalat tartsák. 

Ezen a szemüvegen át nézve rettentő nehéz dolga van például Evgenia Medvedevának. Pedig ő is úgy indult, mint a mostani Tutberidze-tanítványok: elképesztően fiatalon, hiba nélküli szezonnal nyert meg mindent. Úgy tűnt, senki nem állítja meg, de végül saját maga tette meg: a szervezete nem bírta a terhelést, a legrosszabbkor hagyta cserben. Az olimpia előtt pár hónappal fáradásos törés alakult ki nála, ami után végül sem az Európa-bajnokságon, sem az olimpián nem tudott nyerni, pedig nem sokkal előtte toronymagas esélyes volt. Az új üdvöske csapattárs volt, Alina Zagitova, és innentől lett érdekes a dolog. 

033_5825506_5c94e11aeae85.jpg Fotó: Europress/AFP

Medvedeva az elsők között volt Tutberidze csoportjában, aki a csúcsra ért, aki az első számú versenyző volt nála. És elsőként élte át azt, hogy mennyire pótolható, mennyire nem számít már, ha van nála jobb. Azóta pedig rengeteg jobb lett. 

Zsenya pedig meghúzta a váratlant: Brian Orserhez ment, Kanadába. Hirtelen minden megváltozott körülötte: a nagy kedvenc otthon "áruló" lett, az addig tökéletes ugrásait élhibásnak vagy hiányosnak minősítették, és az edzések is nyilván teljesen másfélék voltak. De nem adta fel, újratanulta, amit csak tudott, és készült. Egy új, érettebb, felnőttebb versenyző lett, az orosz gp előtti nyilatkozata is ezt mutatja. Tovább tudott lépni a kanadai kudarc után, és bár akkor nem értette az okot, most biztos abban, hogy nem történik meg újra. Leginkább amiatt volt csalódott, hogy Brian Orserrel közösen elvégzett, elképesztő munkája (mind mennyiségben, mind minőségben) végül mégsem hozta a várt eredményt. Nem csupán technikailag, fizikálisan, de pszichikálisan is egy új Medvedeva áll előttünk. Azonban ezzel sem biztos, hogy előbbre tud majd lépni a mostani korszakban. Ennek pedig az egyik oka, hogy nem tud 4 fordulatos ugrást.

Ilia Averbukh például meg van arról győződve, hogy csak az szólhat bele majd az érmek sorsába, aki tud ilyet, és szezon közben senki nem tudja azt megtanulni. Averbukh szerint a mostani szezon sztárja egyértelműen Alexandra Trusova lesz, akinek fiatal kora ellenére döbbenetesen erős programjai vannak, amivel szinte verhetetlen. Persze az oroszok azért megteszik, amit tudnak mindezek mellé: panaszt tettek a pontozás objektivitása érdekében. Érdekes, hogy éppen ők, hiszen nekik azért általában ritkán lehet panaszuk, ha a csúcs versenyzőikre gondolunk.

Bár az elmúlt időszak kvadra hullámait meglovagolva rengeteg videó készült ezekről az ugrásokról. Összehasonlítva, ki hogyan csinálja, és derülnek ki szépen a turpisságok, de ez nem új dolog. Anno Evan Lysacek a tripla Axel elejét csalta le, de 4 fordulatosa nem volt, mégis olimpiát nyert. Az elmúlt időszakban több ilyen videót lehetett látni, például ezt:


A videón egy kínai férfi versenyző, Boyang Jin és az orosz Anna Shcherbakova 4 fordulatos ugrását hasonlították össze. Látványos, mennyire máshogyan indul az ugrásuk, de Annánál ez a pontokban nem látszik. Pedig amit ő csinál, az messze nem 4 fordulat, nagy jóindulat kell, hogy 3,5 legyen...ennek fényében ironikus kicsit, hogy épp az oroszok panaszkodnak a pontozásra. 

Az orosz Grand Prix verseny előtt különösen pikáns, hiszen a hazai pálya megszokott, hogy jobban "lejt", tehát kíváncsian várhatjuk, náluk mi történik majd. Ráadásul a mezőnyben lesz a régi és az új sztár is: a Skate Canada után mind Medvedeva, mind Trusova itt indul másodszor. Zsenya az akkori rövidbeli rontása után már biztosan nem jut ki a döntőre, de Orser szerint nem is ez most nála a lényeg. Számára az az elsődleges, hogy 2 tiszta programot fusson, és az majd elég lesz, amire elég lesz. A gp döntő helyett pedig ott lesz majd az orosz bajnokság, ami talán fontosabb is, hiszen ott dől el, ki indulhat majd a nagy világversenyeken. Ott pedig nem lesz egyszerű dolga azoknak a még mindig nagyon fiatal versenyzőknek, mint Zsenya vagy Elizaveta Tuktamiysheva, hiszen a tinik uralta szezonban nem nekik áll a zászló. 

Mindenesetre talán túlzás azt mondani, hogy a korosztályok csatáját láthatjuk mostanában, és majd a mostani orosz grand prix versenyen is, de az biztos, hogy a "korszakok" csapnak össze manapság a jégen.
Hozzászólások