Műkorcsolya - Elbúcsúzott a versenyzéstől a háromszoros olimpiai bajnok páros
Elbúcsúzott a versenyzéstől a háromszoros olimpiai bajnok páros
Fotó: Europress/AFP

Elbúcsúzott a versenyzéstől a háromszoros olimpiai bajnok páros

Rév DánielRév Dániel
2019/09/20 14:17
22 évnyi közös korcsolyázás után a Twitteren jelentette be Tessa Virtue és Scott Moir, hogy befejezik pályafutásukat. A kanadai jégtáncpáros három olimpiai arannyal és öt világbajnoki címmel búcsúzik, az olimpiákat tekintve minden idők legsikeresebb korcsolyázóiként hagyják abba.

Tessa Virtue és Scott Moir 1997-ben kezdett együtt korcsolyázni, amikor akkori edzőjük, Carol Moir (Scott nagynénje), összerakta őket egy párosba. Ahogy mondani szokták - a többi már történelem. Hat évvel később mutatkoztak be a juniorok között, 2004-ben kanadai bajnokok voltak, és 11. helyet szereztek a junior világbajnokságon. Egy évvel később már ezüstérmesek voltak úgy, hogy Moir 17, Virtue pedig csak 15 éves volt. A 2006-os vb-n első kanadai jégtáncpárosként szereztek aranyérmet, és abban a szezonban bemutatkoztak a felnőttek között is.

Első nagy felnőtt győzelmük a 2008-as Négy Kontinens Bajnokság volt, abban az évben pedig már ezüstérmesek voltak a felnőtt világbajnokságon is - 18 és 20 évesen. Ismertségük mégis elsősorban a 2010-es olimpiának köszönhető. Akkoriban még három táncból állt össze a jégtáncversenyek végeredménye, és az első, a kötelező tánc után az esélyes orosz páros, Oksana Domnina és Maxim Shabalin vezetett. Az original tánc azonban sokkal jobban sikerült a kanadaiaknak, akik így az első helyről várták a kűrt.

A szabadprogram során már az egész ország várta a korábban még nagyjából ismeretlen párostól a győzelmet, a helyszínen 16 ezren szorítottak azért, hogy Virtue és Moir megszerezze Kanada első aranyérmét a jégtánc olimpiai történelmében. A páros győzelme számos rekordott megdöntött, és több szempontból is az első volt valamiben: ők lettek az első kanadai és észak-amerikai jégtáncpáros, amely olimpiát nyert, és egyben a jégtánc 1976 óta íródó olimpiai történetének a legfiatalabb aranyérmes párosa is. Ők lettek az első hazai győztesei az olimpiai jégtáncversenynek, és az első újonc bajnok, mióta bevezették a jégtáncot az olimpiai programba.

Virtue és Moir óriási sztár lett Kanadában, Vancouver után 2010-ben és 12-ben is világbajnokok is lettek. Szocsiba, az olimpiára is esélyesként érkeztek, de ott végül az amerikai páros, Davis és White nyertek. (Elég nagy felfordulást okozott Kanadában az a tény, hogy az amerikaiakat is Mariana Zoueva edzette, aki a megnyitó ünnepségen inkább az amerikai csapattal vonult fel...). Virtue-ék már az olimpia előtt bejelentették, hogy Szocsi után befejezik, és a következő két teljes szezont ki is hagyták.

Második pályafutásuk 2016-ban kezdődött, amikor a kanadai köztévén bejelentették, hogy megpróbálnak visszatérni, és elindulni a phjongcshangi játékokon. Visszatérésük szezonjában minden versenyt megnyertek, ahol elindultak, és bár az olimpia évében a Grand Prix-döntőn kikaptak a francia Papadakis - Cizeron párostól, az olimpia előtt óriási esélyesnek számítottak. Januárban a Kanadai Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy Virtue és Moir viheti a kanadai zászlót a csapatok bevonulásakor a megnyitón, így ők lettek az első páros, amely ezt a megtiszteltetést kapta.

Az olimpiát egy csapatban megszerzett aranyéremmel kezdték, majd a jégtáncverseny során világcsúcsot korcsolyáztak a rövid programban és összesített pontszámot tekintve is. A legutóbbi olimpia óta nem versenyeztek, csak turnéztak a kanadaiak, viszont ha hihetünk a bejelentésnek, akkor a mostani turnéjuk után végleg elbúcsúznak egymástól és a közönségtől.

A rajongók persze nem nyugszanak, és a jégen egyértelműen érezhető kémiát a két korcsolyázó magánéletére is próbálják rávetíteni. Ugyanakkor Virtue és Moir minden alkalommal elmondta, hogy sokkal közelebb áll a kapcsolatuk egy üzleti partneri viszonyhoz, mint egy szerelmi kapcsolathoz.

Tessa Virtue és Scott Moir 22 éve elkezdett közös pályafutása véget ér, minden idők legsikeresebb műkorcsolyázó olimpikonjait a jövőben maximum a jégen kívül láthatjuk együtt dolgozni.

Hozzászólások