Műkorcsolya - A Trónok harca zenéjére korcsolyázó, négyfordulatosokat ugráló 15 éves lány lehet a Grand Prix-szezon legjobbja
A Trónok harca zenéjére korcsolyázó, négyfordulatosokat ugráló 15 éves lány lehet a Grand Prix-szezon legjobbja
Fotó: Europress/AFP

A Trónok harca zenéjére korcsolyázó, négyfordulatosokat ugráló 15 éves lány lehet a Grand Prix-szezon legjobbja

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2019/10/18 17:32
Az október 18-20. között megrendezésre kerülő Skate Americával kezdetét veszi az idei műkorcsolya Grand Prix-szezon. A nőknél minden idők legkomolyabb csatáját hozhatja a 2019-es kiírás, hiszen bemutatkoznak a felnőttek között a négyfordulatos ugrásokkal rendelkező fiatal orosz lányok, miközben az előző évek legjobbjai is szeretnének lépést tartani a „kvadragenerációval”.

Pénteken Las Vegasban kezdődik a Grand Prix-szezon, majd a hagyományokhoz híven Kanadában, Franciaországban, Kínában, Oroszországban és Japánban rendeznek versenyeket, végül decemberben, Torinóban kerül sor a Grand Prix-döntőre.

A nőknél minden idők legkiélezettebb versenyére számíthatunk, már a Grand Prix-fináléra való kijutás sem lesz egyszerű feladat. A felnőtt mezőnyben idén mutatkoznak be azok a tizenéves orosz lányok, akik az elmúlt évben azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy képesek négyfordulatos ugrások bemutatására. Kérdéses, az előző szezonokban csillogó korcsolyázók képesek lesznek-e felvenni a versenyt a kvadrákat ugró lányokkal, miként szintén érdekes, hogyan befolyásolja a női műkorcsolya jövőjét, hogy a versenyzők egyre inkább feszegetik a teljesítőképesség határait.

A tavalyi Grand Prix-sorozatban megdőlt az orosz hegemónia, hiszen a japán Rika Kihira dominált, aki Zagitovát és Tuktamyshevát megelőzve nyerte a Grand Prix-döntőt. A vb-n azonban fordult a kocka, és ismételten az oroszok kerültek fölénybe, az olimpiai aranyérmes Alina Zagitova lett a világbajnok, a szezon során kevésbé magabiztosan teljesítő Evgenia Medvedeva pedig bronzérmet szerzett. A világbajnokság történelmi pillanatot is hozott, az ezüstérmet begyűjtő kazah Elizabet Tursynbaeva, aki Eteri Tutberidzével készül, a női mezőnyben elsőként mutatott be sikeres négyfordulatos ugrást felnőtt versenyen.

Azt azonban már tavaly tudni lehetett, hogy érdemes félszemmel a juniorokat is figyelni, ahol Alexandra Trusova, Anna Shcherbakova és Alena Kostornaia személyében három tehetséges Tutberidze-tanítvány is feltűnt, akik csak arra vártak, hogy elérjék a megfelelő kort, és a felnőttek között is betörhessenek. Az idei szezonra megérkeztek a lányok a felnőttek közé, és szeretnék letaszítani a trónról az előző évek legjobbjait!

Jön a „kvadrageneráció”!

Idén is Eteri Tutberidze tanítványai vihetik a prímet, közülük is Alexandra Trusovát tartják a leginkább esélyesnek. A kétszeres junior-világbajnok 15 éves versenyző, aki kűrjét az utóbbi évek legnépszerűbb sorozata, a Trónok harca betétdalaira futja, az október elején megrendezett Japan Openen úgy győzte le Zagitovát és Kihirát, hogy kűrjében négy (!!!!) darab négyfordulatos ugrást mutatott be. Ugyan nem mindig volt tiszta az érkezés, Trusova erősen jelezte, hogy ha ezt a „csomagot”, vagy legalább egy részét sikeresen bemutatja, aligha lehet legyőzni.

Trusova a felnőttek közötti bemutatkozó versenyén, a szlovákiai Ondrej Nepela emléktornán, 163.78 pontot érő kűrjével és három négyfordulatos ugrásával olyan magas pontszámot ért el a kűrben, mint még soha senki. A négyfordulatost kombinációban is megugorja, ráadásul a tripla Axelt is tanulja, igaz az még nem megy neki annyira, hogy programjába is betegye. Trusova a Grand Prix-mezőnyben október végén, a Skate Canadán mutatkozik be, ahol Kihirával és Medvedevával csaphat majd össze.

Trusova legnagyobb riválisai a szintén a Tutberidze-csoporthoz tartozó, juniorból áttérő versenyzők lehetnek. Anna Shcherbakova például még junior korú versenyzőként úgy nyerte meg tavaly az orosz felnőtt bajnokságot, hogy legyőzte Trusovát (és természetesen a többi orosz világklasszist is). Shcherbakova szintén képes négyfordulatos ugrásokra, sőt egy kifejezetten nehéz, kvadra lutz, tripla Rittberger kombinációt is be tud mutatni (bár ezt versenyen még nem ugrotta). Együtt edz Trusovával, így közelről figyelhetik egymást. Shcherbakova már ezen a héten bemutatkozik, jégre lép a Skate Americán. 

Érdekes lehet, mire megy Alena Kostornaia. Ő ugyanis az egyetlen a Tutberidze-csoport friss felnőtt versenyzői közül, aki egyelőre nem tud négyfordulatos ugrást. Kostornaia azonban gyönyörűen ugorja a dupla Axelt, és a tripla Axelt is megcsinálja, akár kombinációban is. A tavalyi junior Grand Prix-döntőn tripla Axel nélkül is legyőzte Trusovát. A 16 éves Kostornaia stílusa ráadásul elegánsabb, így kvadra ugrás nélkül sem esélytelen. Kostornaia a francia Grand Prix-versenyen mutatkozik be, ahol többek között Alina Zagitova is versenybe száll.

033_5740505_5c1f6e4ac17ac.jpg Fotó: Europress/AFP

Mire mennek Zagitováék?

Az olimpiai-, világ-, és Európa-bajnok, Grand Prix döntő-győztes Alina Zagitova már mindent elért a sportágban, amit csak lehet. Többször bizonyított nehéz helyzetekben, legyőzte az éveken át verhetetlen Evgenia Medvedevát, s a rá nehezedő hatalmas nyomást is rendre jól viselte. A még mindig csak 17 éves orosz versenyzőnek azonban alighanem eddigi pályafutása legnagyobb kihívásával kell szembenéznie, hiszen hiába ugrik egyébként rendkívül nehéznek számító tripla Lutz, tripla Rittberger kombinációt, a négyfordulatosokkal és tripla Axellel rendelkező honfitársnőihez képest elmarad az ugrások nehézségében. Zagitova leginkább rutinjában bízhat, hiszen a pontozási rendszer erősen bünteti az elhibázott ugrásokat (az esetleg elrontott négyfordulatos ugrások Zagitova malmára hajthatják a vizet), ráadásul előadásmódja is erősebb fiatalabb riválisainál.

Az olimpiai bajnoknő fiatal trónfosztóból rövid időn belül a Tutberidze-csoport rangidős versenyzője lett, kérdéses, el tudja-e kerülni, hogy kamasz edzőtársai átrohanjanak rajta. Zagitova Franciaországban és Japánban versenyez majd, a legnagyobb kihívás azonban talán az lesz számára, hogy biztosan bekerüljön az Európa- és világbajnokságra utazó orosz válogatottba.

053_AR-20191005163058_02_YO904890_163057936.jpg Fotó: Europress/AFP

Ne feledkezzünk meg a japán Rika Kihiráról sem, aki tavaly a Grand Prix sorozatban meg tudta dönteni az orosz dominanciát! Azzal, hogy rövidprogramja és kűrje során összesen három tripla Axelt mutatott be, tavaly még a legerősebb ugrásokkal rendelkező korcsolyázónak számított, idénre azonban megváltozott a helyzet. Kihira gyakorolja a négyfordulatost, ő is fel szeretné venni a kvadrát a fegyvertárába. Kihira Kanadában Trusova, Japánban pedig Zagitova ellen versenyez, egyáltalán nem vár rá könnyű szezon.

A legnagyobb kérdőjel talán Evgenia Medvedeva. A kétszeres világbajnok elég zaklatott szezont futott tavaly, egy vb-bronzéremmel azonban viszonylag pozitívan zárt. Medvedeva tavaly edzőt váltott, elhagyta Tutberidzét, és helyette Brian Orserhez csatlakozott. Döntése hatalmas hullámokat váltott ki Oroszországban, nem csoda, hogy Medvedeva a korábbiakhoz képest gyengébb eredményeket ért el. Edzőjével hosszú távon, a 2022-es pekingi olimpiában gondolkoznak. Orser korábban arról beszélt, másfél-két év szükséges ahhoz, hogy közös munkájuk meghozza gyümölcsét, így előfordulhat, hogy Medvedeva idén nehezen tartja majd a lépést a megerősödött mezőnnyel. Az orosz azonban pozitív, felkészülése nyugodtan telt, ráadásul először fordult elő, hogy a szezon végezte után nem ment el nyaralni, hanem pihenés nélkül folytatta a felkészülést. Medvedeva régi álmát valósítja meg azzal, hogy az Egy gésa emlékiratai című film zenéjére futja kűrjét. Ugrásain is igyekszik javítani, tanulja a tripla Axelt és a kvadra Rittbergert, nagyon elszánt és motivált. Ennek ellenére Medvedevának kifejezetten nehéz dolga lesz bekerülni az orosz csapatba.

053_190914MED_(2).jpg Fotó: Europress/AFP

Jól mutatja a mezőny erejét, hogy a korábbi világbajnok Elizaveta Tuktamysheva kevésbé számít esélyesnek, annak ellenére sem, hogy tudja a tripla Axelt, a szeptemberi Lombardia Trophy-n rövidprogramjában és kűrjében összesen hármat is bemutatott belőle. Ő is tanulja a négyfordulatos ugrást, idén ráadásul teljesen átalakította korcsolya-stílusát. A 22 évével különösen rutinosnak számító versenyző előadásával és stílusával szerezhet értékes pontokat. Az erősebb ugrásokat bemutató kamasz riválisok ugyanis előadásmódban elmaradnak az idősebb korcsolyázóktól. Tuktamysheva tavaly hiába versenyzett jó formában, betegség miatt nem tudott részt venni az orosz bajnokságon, így nem került be az Eb-re utazó csapatba. A világbajnokság előtt Medvedevával vívott nagy harcot a csapatba kerülésért, a hazai döntéshozók végül Medvedevát favorizálták. Tuktamyshevának különösen rosszul esett a döntés, idén alighanem vissza akar vágni, és mindent megtesz azért, hogy bekerüljön a legjobb három orosz versenyző közé.

Igazán érdekes Grand Prix-szezon elé nézünk, ahol valószínűleg rendszeresen láthatunk négyfordulatos ugrásokat. Kíváncsian várjuk, hogy a félelmetes technikai tudással rendelkező orosz tinik mindent visznek-e, vagy a talán szebb stílusban korcsolyázó, valamivel rutinosabb versenyzők meg tudják őrizni helyüket a dobogón.

Hozzászólások