Egyéni - Ma 30 éves az Eurosport!
Ma 30 éves az Eurosport!
Fotó: Europress/AFP

Ma 30 éves az Eurosport!

Szántó PetraSzántó Petra
2019/02/05 15:36

1989. február 5-én a magyarországi Eurosport jelenlegi szerkesztőségének tagjai még főként fiatal tinédzserek, kisgyerekek, néhányan egyenesen kisbabák voltak, így nyilván akkor még nem tudtuk, hogy ez a nap csendes jelentőséggel bír az életünkben. 

Ez volt az a nap, amikor az európai sportközvetítési jogok többségének tulajdonosa, az  EBU (European Broadcasting Union) hosszas előkészítő munka után elindított egy kizárólag sporttal foglalkozó sportcsatornát. Aznap három nyelven, angolul, hollandul és németül indult el a közvetítés. Az Eurosport már első hónapjában olyan sporteseményekről közvetített, mint az alpesisí-világbajnokság, a World Matchplay Snooker torna, a bob világbajnokság vagy a műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság. 

1993-ban az Eurosport és a The European Sports Network (TESN) egyesítette erejét, és két műholdas sugárzással beindította az első páneurópai csatornahálózatot, immáron francia kommentárral is kiegészülve. Magyarországon 1996-ban kezdte meg adását az Eurosport magyar kommentátorokkal, a nemzetközi honlap pedig 1999-ben indult el. 

2005. január 10-én indult útjára az Eurosport 2, mely eleinte a kézilabda Bajnokok Ligája, ausztrál foci, szörf és röplabda közvetítésekkel próbálta meg szélesíteni nézőközönségét és megszólítani a fiatalokat. Először négy nyelven, angolul, lengyelül, törökül és görögül szólalt meg a második számú csatorna, 2006-tól viszont Magyarországon is elérhetővé vált, pont időben a torinói téli olimpiára. 

2008. májusában az Eurosport is bevezette HDTV adását, így a Roland Garrost már HD-minőségben élvezhette a közönség, és ebben az évben debütált az Eurosport Player. 

2014. május 10-én a Discovery Communications bejelentette, hogy megvásárolta az Eurosportot, majd alig egy év múlva érkezett az első nagy jogbeszerzés: a Discovery révén az Eurosport a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal kötött szerződése értelmében 2018 és 2024 között kizárólagos multi-platform jogtulajdonosa lett az olimpiai játékoknak. 

2019. február 5-én, az Eurosport harmincadik születésnapján pedig büszkén mondhatjuk el, hogy Európa első számú sportotthona vagyunk, mely összesen 246 millió nézőt ér el 75 országban a világ minden táján. 

Az Eurosport honlapja a kontinens első számú sportoldala, havi 46 millió egyéni olvasóval, most pedig ehhez a családhoz csatlakozott a magyar kommentátorok alapításában létrehozott Hosszabbítás csapata. 

Hozzászólások