Kajak Kenu - 7 arany és összesen 20 érem a magyar mérleg Szegeden
7 arany és összesen 20 érem a magyar mérleg Szegeden

7 arany és összesen 20 érem a magyar mérleg Szegeden

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2014/05/25 12:45

Vasárnap az 500 és 200 méteres döntőkkel zárult a szegedi kajak-kenu világkupa. A Maty-éren zajló eseményen 13 A-döntőt rendeztek amelynek szinte mindegyikében volt magyar érdekeltség, valamint az 5000 méteres versenyeket. A magyar csapat ismét kitett magáért, a tegnapi éremhalmozást újabb követte, négy arany-, három ezüst-, és öt bronzérem volt ezúttal a termés.

A jó hangulatot a női kajak négyes alapozta meg azzal, hogy a mezőny többi tagjának esélyt sem adva utcahosszal nyerték az 500 méteres döntőt. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta alkotta egység már az előfutamok során is bizonyította, hogy abszolút esélyese a számnak, majd a döntőben magabiztos versenyzéssel hódította el az aranyérmet, ezúttal is megelőzve a németeket, valamint a brit négyest.

A folytatásban Khaut Kristóf szerzett örömöt a népes szegedi publikumnak, fiatal kenusunk az 500 méteres döntőben a harmadik helyen zárt. A győzelmet az a Sebastian Brendel szerezte meg, aki tegnap 1000 méteren Vajda Attilát megelőzve lett aranyérmes, míg a második helyen a kanadai Mark Oldershaw ért célba. A rövidebbik távon Vajda Attila is elindult, a szegediek büszkesége hatodikként zárt.

Az 500 méteres döntők után jöttek a sprinterek és Dudás Miklósnak köszönhetően férfi K-1-ben újabb aranyéremnek örülhettünk. A londoni olimpián berobbanó, ott 200-on hatodikként záró Dudás a táv rövidségéhez képest nagyon magabiztos győzelmet aratott, megelőzve a kanadai De Jonge-ot, valamint a svéd Menninget. A szám másik magyar indulója, az ifjúsági olimpiai bajnok Tótka Sándor hetedik lett.

A férfi kenu egyesek 200 méteres versenyében a milánói vk-n 3. Lantos Ádám ezúttal egy 5. hellyel jelezte, hogy bizony számolni kell vele, az erős mezőnyben ez a helyezés nagyon jónak mondható. A versenyt az orosz Korovashkov nyerte a litván Shuklin és a japán Sakamoto előtt.

A női sprinterek versenyében ezúttal nem állt rajthoz a szám egyeduralkodójának számító új-zélandi Lisa Carrington, távollétében lengyel Karolina Naja nyert a kazah Klinova és a másik lengyel, Marta Walczykiewitz előtt. A szám egyetlen magyar indulója, Vad Ninetta negyedikként zárt, éppen csak lemaradva a dobogóról.

A női kenusok 200 méteres versenyében azonban két magyar is felállhatott a dobogóra, a duisburgi világbajnokságon tavaly bronzérmet nyerő Lakatos Zsanett végtelenül magabiztos versenyzéssel nyerte a számot az őt Duisburgban legyőző Saniliya Stamenova előtt, míg a dobogó legalsó fokára a fiatal Balla Virág állhatott fel.

A kajak kettesek 200 méteres döntőjében is volt magyar érdekeltség, a Molnár Péter, Bán Kristóf alkotta egység nyolcadikként végzett, a számot a vb-címvédő németek, Ronald Rauhe és Tom Liebscher nyerték a Liam Heath, Jonathan Schofield brit,és a Lankas, Ramanauskas litván páros előtt.

Ami nem sikerült kajak párosban, az összejött a kenu párosok 200 méteres döntőjében, ahol a Lantos Ádám, Nagy Péter duó nagyszerű pályát ment és végül ezüstérmet nyert az aktuális világbajnok, Robert Nuck, Stefan Holz német kettős mögött. A harmadik helyen a kubai Madrigal, Rolexis egység zárt, míg a másik magyar páros, a fiatal Khaut Kristóf és Hajdú Jonatán az előkelő 7. helyen értek célba.

A szegedi világkupa A-döntői délelőtt a női párosok 200 méteres fináléjával zárultak, ahol a fiatal Hagymási Réka, Hagymási Anita kettős kilencedik lett. A számot a britek párosa, Jess Walker és Angela Hannah nyerték megelőzve a szlovák és a lengyel rivális hajót.

Délután az 500 és az 5000 méteres számok döntői következtek, amelyek újabb magyar érmeket hoztak. A női kenu párosok 500 méteres döntője kettős magyar sikert hozott, Lakatos Zsanett és Takács Kincső nyert Kovács Dorottya és Balla Virág előtt, míg ugyancsak fél kilométeren a kajakos Dombi Rudolf és Boros Gergely második, a kenus Vasbányai Henrik és Mike Róbert pedig harmadik lett. A leghosszabb távon, 5000 méteren a kenus Vajda Attila és a kajakos Nagy Flóra bronzérmet szerzett.

A magyar válogatott nagyszerű eredménnyel zárta a szegedi világkupát, hiszen a szombati nyolc érmet (három arany-, három ezüst-, és két bronzérem) vasárnap újabb tizenkettő követte. Ha azt vesszük, hogy többeknek a válogatottból ez volt az idei első versenye, akkor kijelenthető, hogy a forma több mint bíztató. A folytatásban a magyarokra a válogatók várnak, majd a brandenburgi Európa-bajnokság és az idény zárásaként a moszkvai világbajnokság. A világkupa sorozat eredményeiből kiindulva azonban úgy tűnik, hogy újabb sikeres nyár elé nézünk.

A hivatalos eredmények itt érhetőek el.

A szegedi világkupa magyar dobogósai:

Kozák Danuta K-1 500m 1. hely

Vasbányai Henrik, Mike Róbert C-2 1000m 1. hely

Farkasdi Ramóna, Nagy Flóra K-2 1000m 1. hely

Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta K-4 500m 1. hely

Dudás Miklós K-1 200m 1. hely

Lakatos Zsanett C-1 200m 1. hely

Lakatos Zsanett, Takács Kincső C-2 500m 1. hely

Szilvássy Nóra, Bodonyi Dóra K-2 1000m 2. hely

Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel K-4 1000m 2. hely

Vajda Attila C-1 1000m 2. hely

Lantos Ádám, Nagy Péter C-2 200m 2. hely

Kovács Dorottya, Bella Virág C-2 500m 2. hely

Dombi Rudolf, Boros Gergely K-2 500m 2. hely

Vass András, Varga Dávid C-2 1000m 3. hely

Forgó Christipher, Sarudi Pál, Devecseri Ádám, Androkity Marcell C-4 1000 3. hely

Khaut Kristóf C-1 500m 3. hely

Balla Virág C-1 200m 3. hely

Vasbányai Henrik, Mike Róbert C-2 500m 3.

Vajda Attila C-1 5000m 3. hely

Nagy Flóra K-1 5000m 3. hely

Hozzászólások