Kajak-kenu - Két aranyérem és egy olimpiai kvóta a szombati mérleg
Két aranyérem és egy olimpiai kvóta a szombati mérleg
Fotó: Europress/AFP

Két aranyérem és egy olimpiai kvóta a szombati mérleg

Jaeger ÁkosJaeger Ákos
2019/08/24 19:36
A magyar versenyzők a kajak egyes 1000 méteren diadalmaskodó Kopasz Bálint és Csipes Tamara révén két aranyérmet nyertek a szombati döntőkben a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

A 22 éves, első vb-címét szerző Kopasz győzelmével egyben begyűjtötte az első magyar tokiói kvótát a sportágban és Storcz Botond 1997-es, dartmouthi sikerét követően szerzett ismét vb-címet az országnak ebben a számban.

A 30. születésnapját éppen szombaton ünneplő, a négyessel olimpiai bajnok Csipes a 2011-es, szegedi vb-n is megnyerte a K-1 1000 métert, összességben pedig pályafutása hetedik vb-címét szerezte.

Lucz Dóra hatodik helyével éppen csak lemaradt a kvótát érő helyről K-1 200 méteren, míg a Noé Zsombor, Bogár Gábor duó ötödik lett az ötkarikás programban nem szereplő K-2 500 méteren.

A délelőtti B döntőkben is jól teljesítettek a magyarok: a kenus Nagy Bianka (C-1 200 m) nyert, így tizedik lett, Csizmadia Kolos (K-1 200 m) másodikként végzett (11.), a betegség miatt visszalépő Dóri Bence kiválása miatt közvetlenül a rajt előtt összetérdelő Kiss Balázs és Mike Róbert pedig (C-2 1000 m) harmadikként haladt át a célvonalon, ami összesítésben a 12. pozíciót jelentette a számukra. Az ötkarikás programban nem szereplő kenu egyes 500 méteres számban Bodonyi András "kisdöntős" ötödik helyével a 14. helyen zárta a vb-t.

A szombati program középfutamokkal zárult, a magyarok négy olimpiai és egy nem olimpiai számban voltak érdekeltek és ezek közül négyben sikerrel jártak. Egyedül a kenus Kiss Tamás nem jutott döntőbe 1000 méter egyesben, ezzel eldőlt, hogy ő sem szerez kvótát Szegeden.

A K-1 500 méteren olimpiai és vb-címvédő Kozák Danuta már a középfutamban összekerült legnagyobb riválisával, az új-zélandi Lisa Carringtonnal, aki mögött második helyen jutott tovább. A háromszoros olimpiai bajnok, 16. vb-jén szereplő Kammerer Zoltánnak és nála 16 évvel fiatalabb, 25 esztendős párostársának, Gál Péternek is összejött a finálé K-2 1000 méteren, miután bravúrral megkaparintották a harmadik helyet a futamukban.

Ami sikerült a párosnak, az nem sikerült Kiss Tamásnak, így a kenu egyesek 1000 méteres versenyének második középfutama után az is eldőlt, hogy férfi kenuban ezen a vb-n nem szereznek kvótát a magyarok. A szegedi klub olimpiai bronzérmes sportolója az élen haladó, továbbjutó hármas mögött messze lemaradva negyedik lett futamában, azaz a zárónapon a B döntőben száll majd vízre. Férfi kenuban mindössze két olimpiai szám van, korábban pedig 1000 méter párosban sem sikerült a fináléba kerülés és a kvótagyűjtés.

Zárásként következett a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István összeállítású férfi kajaknégyes, amely az új számban, 500-on próbál négy tokiói indulási jogot gyűjteni. Ehhez nekik is három között kellett zárniuk szombaton, s ez nem bizonyult könnyű feladatnak. Sokáig vezettek a középfutamban, a hajrában azonban minden vetélytárs rátett még egy lapáttal, a szlovákok el is mentek Nádasék mellett, a cseheket - és a többieket - azonban sikerült hajszállal megelőzni, így összejött az áhított döntő. A magyarok ezzel a kvótaszerzés kapujába kerültek.

Egyesben az első öt, párosban az első hat, négyesben pedig - földrajzi megkötéssel - tíz hely ér tokiói kvótát. A kvartettek kvótaelosztásánál alapelv, hogy ha kevesebb mint négy kontinens versenyzői végeznek az első tízben, akkor a tizedik, a kilencedik és ha szükséges, még a nyolcadik helyezettek kvótáit is újraosztják, amíg meg nem lesz a négy résztvevő földrész. Egyesben és párosban jövőre még lesz lehetőség a javításra a pótkvalifikációs viadalokon, négyesben ugyanakkor csak Szegeden lehet indulási joghoz jutni.

Az ötkarikás programban nem szereplő C-1 200 méteren is jutott sikerélmény szombaton délután a magyaroknak, az 500 párosban pénteken Fekete Ádámmal ezüstérmes Hajdu Jonatán ugyanis megnyerte középdöntőjét, így magabiztosan lépett tovább a legjobb kilenc közé.

A vasárnapi zárónapon 14 finálét rendeznek a vb-n, ezek közül 13-ban lesz magyar hajó.

A vasárnapi program:

B döntők 10.15:

C-1 1000 m (Kiss Tamás)

A döntők 11.34:

női C-2 500 m (Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső) - olimpiai szám

női K-1 500 m (Kozák Danuta)- olimpiai szám

férfi K-2 1000 m (Kammerer Zoltán, Gál Péter) - olimpiai szám

férfi C-1 1000 m - olimpiai szám

női C-2 200 m (Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső)

férfi C-1 200 m (Hajdu Jonatán)

férfi K-2 200 m (Balaska Márk, Apagyi Levente)

férfi C-4 500 m (Sáfrán Mátyás, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Bakó Tamás)

női K-4 500 m (Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra) - olimpiai szám

férfi K-4 500 m (Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs Kuli István) - olimpiai szám

A döntők 14.30:

női C-1 5000 m (Lakatos Zsanett)

férfi C-1 5000 m (Adolf Balázs)

női K-1 5000 m (Bodonyi Dóra)

férfi K-1 5000 m (Noé Bálint)

Hozzászólások