Kajak Kenu - Kajak-kenu vb: négy magyar aranyat hozott a vasárnap délelőtt
Kajak-kenu vb: négy magyar aranyat hozott a vasárnap délelőtt
Fotó: MTI

Kajak-kenu vb: négy magyar aranyat hozott a vasárnap délelőtt

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2014/08/10 12:47

A szombati hét után vasárnap délelőtt nyolc érmet szereztek a magyar versenyzők a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon. Aranyérmes lett Kozák Danuta, a kenus Lakatos-Takács páros, a kenus Szabó-Csipes kettős, valamint a Kárász-Vad szintén kajakos duó. Dombvári Bence ezüstérmet szerzett, ahogy a Boros-Dombi és a Vasbányai-Mike kettős is, míg a férfi kajak négyes egy bronzérmet tett hozzá az éremhalmozáshoz.

A szombati nap után vasárnap még inkább dominálta a magyar válogatott a moszkvai kajak-kenu világbajnokságot. A nap tökéletesen kezdődött, hiszen a Lakatos Zsanett, Takács Kincső alkotta női kenu páros 500 méteren aranyérmet nyert, majd rögtön utánuk Kozák Danuta is bizonyította, hogy a világon jelenleg nincs hozzá fogható női kajakos, legalábbis 500 méteren. Az Újpest kiválósága címvédőként és regnáló Európa-bajnokként várhatta a rajtot és nem okozott számára nehézséget, hogy maga mögött tartsa az új-zélandi Lisa Carringtont és a dél-afrikai Bridgitte Hartley-t. Kozák a négyessel szerzett aranya után második győzelmét ünnepelhette Moszkvában.

Kozák Danuta megvédte címét, 500 méteren nem lehet őt legyőzni

A férfi kajakosok 500 méteres versenyszámában Dombvári Bence azzal a szándékkal állt rajthoz, hogy feledtesse a félresikerült 1000 méteres versenyét. Dombvári parádésan versenyzett, a dán Poulsen mögött végül ezüstérmet nyert, megelőzve a spanyol Walzot. Poulsen első vb-aranyát szerezte, idén kiemelkedett a mezőnyből, ám jövőre egy egészséges Dombvárival valószínűleg nagyon meggyűlik majd a baja, mert most sem sokkal nyert a magyar előtt.

A kenusok 500 méteres versenyében Khaut Kristóf a hatodik lett, ami kiváló eredménynek számít, hiszen először versenyzett felnőtt világeseményen. Dombi Rudolf és Boros Gergely tapasztalt kajakosoknak számítanak, ám ebben az összeállításban nekik is az első igazán komoly világeseményük volt. Dombiék parádés pályát mentek, a végén azonban ha milliméterekkel is, de kikaptak a Juraj Tarr, Erik Vlcek szlovák kettőstől, így ezüstéremmel térhetnek haza.

Az Európa-bajnokság után a vb-n sem talált legyőzőre a Szabó-Csipes kettős

A Szabó Gabriella, Csipes Tamara női kajak páros viszont aranyérmes lett, Szabó így duplázott, Csipes pedig az 1000 méteren elvesztett aranyérme után K-2 500 méteren vigasztalódhatott. Csipesék az Eb-n két aranyat nyertek, Moszkvában pedig újra bizonyították, hogy borzasztóan erős egységet alkotnak, aminek az ellenfelek nem biztos, hogy nagyon örülnek.

"Nagyon örülünk az aranyéremnek. Az edzőink azt mondták, hogy az a tökéletes 500 méter, ha két szinte azonos 250-et megyünk. Most ezt sikerült megvalósítanunk" - nyilatkozott a világ méltán legjobb "stroke-jának" tartott Szabó Gabriella a befutó után.

Az aranyérem reményében szállt vízre a Vasbányai-Mike kenu páros is, lévén egy évvel ezelőtt Duisburgban megnyerték a számot. A hátszél azonban nem kedvezett számukra, a román Alexandru Dumitrescu-Lazar, Victor Mihalachi kettős már a rajt után elhúzott és akkora előnyre tett szert, hogy a magyarok végül másodikként értek célba, megelőzve a németek párosát.

"Hátszeles volt a pálya, ha ellenszeles, elfáradtak volna a románok. Nem vagyunk csalódottak, majd Rióban kell nyerni" - mondta Vasbányai az MTI-nek nyilatkozva a döntő után.

A programban következett a férfi kajak négyesek döntője, ahol az olimpiai ezüstérmes Kammerer, Tóth, Kulifai, Pauman magyar egységért szoríthattunk. Kammererék az Eb-re nem jutottak ki, a válogatón kikaptak a többek között Kucsera Gáborral fémjelzett négyestől, ám Moszkvában ismét bizonyították, hogy egyelőre ők az első számú magyar csapathajó. Kammererék a cseh és az orosz négyes mögött harmadikként zártak, így újabb világversenyről tértek haza éremmel.

"Három boldog négyes állt fel a dobogóra, mindannyian örültünk az éremnek. Nagy fegyvertény, hogy három éve ott tudunk lenni Magyarországot képviselve a döntőben" - ecsetelte Pauman Dániel a négyes sikertörténetét.

A sprintszámok közül férfi kenuban és kajakban – már ami az egyest illeti – nem volt magyar érdekeltség a döntők során, nem úgy a hölgyeknél. Kozák Danuta a triplázásra hajtott, ám egy elrontott rajt keresztbe húzta a számításait. Kozák ezzel akkora hátrányt szedett össze, hogy azt a táv rövidsége miatt nem tudta ledolgozni, így végül 6. lett, győzött az címvédő és olimpiai bajnok új-zélandi Lisa Carrington. Kozákhoz hasonlóan szintén hatodik lett Lakatos Zsanett, aki Duisburg után ezúttal nem tudott dobogóra állni (tavaly harmadik lett) a C-1 200 méteres versenyszámban.

Az egyéni sprinterek után következtek a csapathajók. A férfi párosok 200 méteres versenyében a Molnár Péter, Bán Kristóf alkotta magyar egység 9. lett, míg a kenusoknál a Lantos-Nagy duó ötödikként ért célba.

A nap legkellemesebb meglepetését a Kárász-Vad páros okozta aranyérmével

A délelőtti döntők zárásaként a Kárász Anna, Vad Ninetta női kajak páros végtelenül szoros csatában végül aranyérmet nyert, ezzel a magyar csapat 15-re növelte érmeinek számát, mellyel torony magasan vezeti az nemzetek közötti versengést.

"Amikor beértünk a célba, nem is tudtuk, hogy nyertünk, a fotósok mondták a motorcsónakból, de még akkor sem voltunk biztosak benne. Aztán amikor kiírták a kijelzőre, akkor már sejtettük, hogy tényleg mi lehetünk a győztesek" - mesélt a szoros befutóról az MTI-nek Vad Ninetta, aki társával szombaton, a négyes tagjaként is aranyérmes lett az orosz fővárosban.

"A rajtunk nem sikerült valami jól, a mozgásunk egy kicsit szétcsúszott, de aztán a második húzásra már összeszedtük magunkat, s száz méternél utolértük a többieket. Ott aztán, ahogy szoktuk, megindítottuk a hajót, s onnan már magabiztosak voltunk" - tette hozzá Kárász Anna.

A moszkvai világbajnokság délután a váltók versenyeivel zárul.

Hozzászólások