Kajak Kenu - Kajak-kenu: Vajda Attila idén is a vb-n vágna vissza Brendelnek
Kajak-kenu: Vajda Attila idén is a vb-n vágna vissza Brendelnek
Fotó: Europress/Getty

Kajak-kenu: Vajda Attila idén is a vb-n vágna vissza Brendelnek

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2014/08/07 11:01

Tegnap a parakenusok versenyszámaival megkezdődött a moszkvai kajak-kenu világbajnokság. A magyar csapat rögtön egy bronzéremmel lett gazdagabb köszönhetően Suba Róbert remeklésének. Közben a magyar kontingens második fele is megérkezett Moszkvába, élén Vajda Attilával, aki azzal a reménnyel vág neki a vb-nek, hogy borsot törjön az idén eddig verhetetlennek bizonyuló Sebastian Brendel orra alá.

Férfi kenusaink idén eddig remek szezont tudhatnak maguk mögött, hiszen a világkupában és a brandenburgi Európa-bajnokságon is több érmet nyertek. A sikerek főbb letéteményesei Vajda Attila, a Vasbányai-Mike páros és Khaut Kristóf voltak. Moszkvában szintén tőlük várhatjuk az érmeket, ám azért ellenfelekben sem lesz hiány. Vajda Attila a sikeres portugáliai edzőtábor után Szegeden kapcsolódott be a világkupa-sorozatba. Az olimpiai bajnok kenus hazai pályán ezüstérmet nyert 1000 méteren, 5000 méteren pedig hatodik lett. A brandenburgi Európa-bajnokságon a rövidebbik távon szintén ezüstérem jutott neki, míg a hosszabbik versenyszámban kizárták.

Vajda saját bevallása szerint tökéletes felkészülésen van túl, a formaidőzítést pedig a moszkvai vb-re próbálták meg belőni edzőével, Vécsi Viktorral. Tavaly hasonló forgatókönyv szerint zajlott az idény, igaz a portugáliai kontinenstorna nem sikerült olyan jól, mint az idei brandenburgi. Vajda egy évvel ezelőtt a duisburgi vb-re tartogatta legjobbját, a várt aranyérem pedig nem is maradt el, utcahosszal nyert Sebastian Brendel előtt, így a nagy riválist éppen hazai pályán tudta legyőzni. Brendel idén eddig verhetetlennek bizonyult, a világkupában háromból hármat nyert, az Európa-bajnokságon pedig szintén nem talált legyőzőre. Vajdának nem lesz könnyű dolga amennyiben le akarja győzni legnagyobb ellenfelét, akivel továbbra is kiemelkednek a mezőnyből. Ugyanakkor az mindenképpen a magyar kenus malmára hajtja a vizet, hogy Brendelék már az első világkupán válogatóztak, tehát a formaidőzítést sokkal korábbra kellett programozniuk, mint Vajda esetében. A Moszkvába címvédőként érkező Vajda tisztában van Brendel sorozatával, ám azt is jól tudja, hogy milyen taktikát kell követnie ahhoz, hogy legyőzze a német klasszist.

„A jó sorozatok azonban megtörnek egyszer, és én arra törekszem, hogy Moszkvában fordítsak – mondta Vajda, aki tisztában vele, hogy mi a nála jóval fiatalabb Brendel ellenszere a vízen. - Brendel tart a hajrámtól, éppen ezért azt kell elérnem, hogy a táv elején ne engedjem el túlzottan őt" - beszélt még az elutazása előtt az MKKSZ honlapján Vajda a Brendellel kapcsolatost párharcáról.

Az első számú magyar kenusnak amúgy sűrű programja lesz, hiszen a C-1 1000 méter délelőtti fináléja után délután rendezik meg az 5000 méter döntőjét - Brandenburgban kizárták ebben a versenyszámban -, amely az elmúlt években az egyik kedvenc száma lett.

Vasbányaiék tavaly óta verhetetlenek, remélhetőleg a sorozat Moszkvában sem törik meg

Vajda Attila mellett a Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros is címvédőként érkezik Moszkvába és látva az utóbbi években nyújtott teljesítményüket, a magyar egység ezúttal is a C-2 1000 méteres versenyszám legfőbb esélyese. Már csak azért is mert a tavalyi portugáliai Európa-bajnokság óta nem kaptak ki, sem az oroszok, sem a románok, sem a németek nem találják az ellenszerét egyelőre a magyar duónak.

„Moszkvába is nyerni megyünk, és hiszem, hogy ezer méteren jobbak leszünk az oroszoknál. Igaz, ők változtattak: az Európa-bajnokságon négy számot induló Alekszej Korovaskov helyett Viktor Melantyev lesz Ilja Pervuhin párja” - mondta Vasbányai az ellenfelekkel kapcsolatban.

A magyar kettős pár héttel ezelőtt Brandenburgban az Európa-bajnokságon szédületes pályát ment, több hajónyi hátrányt dolgoztak le és nyertek aranyérmet, remélhetőleg Moszkvában is hasonlóan szerepelnek.

Khaut Kristóf is éremért érkezett Moszkvába

A kenus különítmény másik tagja, Khaut Kristóf is az éremszerzés reményében érkezett Moszkvába. A fiatal kenus a felkészülése során Kozák Danutával is tréningezett és saját bevallása szerint már nagyon várja a C-1 500 méter rajtját. Khaut a világkupában idén a milánói állomáson 500-on negyedik volt, 1000 méteren pedig kilencedikként ért célba, Szegeden viszont 500 méteren és 200 méteren is dobogón zárt, előbbin harmadik utóbbin második lett.

Ami pedig a többieket illeti, Lantos Ádám ezúttal csak 200 párosban és a váltó tagjaként szerepel, egyesben ugyanis csapattársa, Mórocz István és Nagy Péter vívták ki a vb-indulás jogát.

„Úgy érzem, egyesben tudtam fejlődni a válogatóhoz képest, Mórocz István rengeteget foglalkozott a pályám felépítésével, így bízom benne, hogy képes leszek egy jó döntős szereplésre. A párost is nagyon jól összeraktuk Lantos Ádámmal, így mindenképpen dobogóra szeretnénk állni” - beszélt vb-terveiről Nagy Péter, aki még a fiatal Hajdu Jonatánnal és Korisánszky Dáviddal a váltóban is érdekelt lesz.

A moszkvai kajak-kenu világbajnokságról péntektől vasárnapig az Eurosport és az Eurosport 2 élőben számol be.

Hozzászólások