Kajak Kenu - Kajak-kenu Eb: Taroltak a magyarok a szombati döntőkben
Kajak-kenu Eb: Taroltak a magyarok a szombati döntőkben
Fotó: MTI

Kajak-kenu Eb: Taroltak a magyarok a szombati döntőkben

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2014/07/12 19:40

Szenzációsan zárta a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokság szombati napját a magyar válogatott, amely három arany-, két ezüst-, és egy bronzérmet nyert. Csipes Tamara, a női kajak négyes és a Vasbányai-Mike kenu páros is a dobogó legfelső fokára állhatott, míg Vajda Attila, a Medveczky-Sarudi női kettes és a férfi kenu négyesünk is ezüstérmet nyert.

A napot Csipes Tamara kezdte a női kajakosok 1000 méteres versenyszámában. A négyszeres világ-, és - immáron - háromszoros Európa-bajnok klasszis nagyon taktikus pályát ment, az előtte haladó svéd Paldanius tempóját tartva 700 méterig a második helyen haladt. Csipes az utolsó 300 méteren ritmust váltott és magabiztosan rázta le magáról svéd ellenfelét és nyerte meg a versenyt. Csipes mögött Paldanius lett így a második, míg a harmadik helyen az orosz Kharitonova ért célba.

A folytatásban Vajda Attiláért szurkolhattunk, aki a kenu egyesek 1000 méteres versenyszámában volt érdekelt. A világbajnoki címvédő 2009-ben éppen itt nyert Eb-aranyat, ám ezúttal bár nagyot hajrázott, Sebastian Brendellel nem bírt. A német bár Vajda komoly hajrára késztette, megnyerte a számot, Vajda mögött az orosz Melantyev lett a harmadik. A négy hét múlva esedékes világbajnokságon is a Brendel-Vajda párharcra lehet számítani, remélhetőleg az év legfontosabb versenyén megfordul a sorrend a két klasszis között.

A férfi kajakosok 1000 méteres számában nem volt magyar érdekelt az A-döntőben, a B-döntőben Kammerer Zoltán a harmadik lett. A finálét a fehérorosz Aleh Yurenia nyerte a dán Poulsen és a kategória koronázatlan királya, Max Hoff előtt.

A magyar érmek számának növeléséről a Medveczky Erika, Sarudi Aliz alkotta kettős gondoskodott, a rutinos páros másodikként zárt az 1000 méteres táv során. A győzelmet itt is a fehéroroszok szerezték meg, Sofiya Yurchanka és Aleksandra Grishina, míg a bronzérmet a német Hering-Kriegerstein páros nyakába akasztották.

Hatalmas versenyt hozott a kenu négyesek 1000 méteres versenye, ahol a Vass András, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid alkotta magyar egység a harmadik helyen zárt, ám a második helyen végző románokat kizárták, így a magyarok végül ezüstérmes pozícióban zártak. Az Eb-aranyat a címvédő fehéroroszok nyerték.

Időrendben ezt követően a női K-4 500 méteres verseny következett, ahol az olimpiai-, világ-, és Európa-bajnok magyar egység számított a döntő legnagyobb favoritjának. A magyar színeket ezúttal a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összetételű négyes képviselte, amely ugyan olyan magabiztos evezéssel nyerte a döntőt, ahogy az előfutamot is. A második helyen a lengyelek zártak, míg harmadikként az orosz egység ért célba. Hatalmas meglepetésre a Weber, Dietze, Hantl, Wassmuth alkotta német csapat nem állhatott fel a dobogóra, végül csak negyedikek lettek.

A férfiak K-2 1000 méteres versenyszámában a Tóth Dávid, Kulifai Tamás alkotta egység a hatodik lett, míg a nap utolsó 1000 méteres döntőjében a világbajnoki címvédő Vasbányai Henrik, Mike Róbert alkotta magyar kenu kettes egység egészen elképesztő hajrával nyert Eb-aranyat. Vasbányaiék féltávnál még több mint két hajós hátrányban voltak, ám egy embertelen hajrával végül fél hajónyi előnnyel értek elsőként célba megelőzve az erejükkel a végére teljesen elkészülő orosz párost.

A magyar küldöttség három arany- és három ezüstéremmel zárta a napot, folytatás vasárnap a 200 méteres középfutamokkal, majd a sprint-döntőkkel, az 500 méteres finálékkal, a férfi K-4 1000 méteres döntőkkel, valamint az 5000 méteres döntőkkel.

Hozzászólások