Egyéni - Kajak-kenu: kezdésként két arany a portugáliai VK-n
Kajak-kenu: kezdésként két arany a portugáliai VK-n
Fotó: MTI

Kajak-kenu: kezdésként két arany a portugáliai VK-n

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2015/05/16 12:54

Kiválóan sikerült a szombati első döntős versenynap a magyar kajak-kenu válogatott számára a portugáliai világkupán! A magyarok két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzérmet gyűjtöttek, ráadásul az összes érmet olimpiai versenyszámban nyertük.

A racicei Európa-bajnoksággal ellentétben a portugáliai világkupára már nem csak a fiatalok utaztak el, a magyar válogatott névsorát ha végig néztük, akkor igazán nagy nevekkel is találkozhattunk. Vajda Attila és Fazekas-Zur Krisztina személyében olimpiai és világbajnokok utaztak el a 2013-as Európa-bajnokság helyszínére, de Kárász Anna és Vad Ninetta is megméretteti magát Montemor-o-Velhóba, ahogy a két viágbajnoki aranyérmes sprinter, Dudás Miklós és Tótka Sándor is. A szombati döntőkben már főszerepet is kaptak klasszisaink, akikkel kapcsolatban a vezetőség nem győzte hangsúlyozni, hogy a felkészülés elején járnak, ezért számukra a saját formájuk és az ellenfelek feltérképezésén volt a fő hangsúly.

Vajda Attila volt az első főszereplője a szombati döntőknek, az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok kenus negyedik lett a szeles portugál pályán a kenusok 1000 méteres versenyszámában, melyet a kanadaiak legendája, az olimpiai bronzérmes Mark Oldershaw nyert meg. Vajda jól rajtolt, dobogós helyen haladt a táv nagy részében, ám végül a francia Goubel meg tudta előzni. A portugáliai eseményen amúgy nem indult Vajda legnagyobb ellenfele, Sebastian Brendel, de hiányzott Fuksa és Althukov is, ők gyaníthatóan a jövő héten sorra kerülő duisburgi vk-ra "melegítenek". A szegediek kiválósága amúgy a mai napon 500 méteren is megméretteti magát.

A női kajakosok 500 méteres versenyében nem indult, Portugáliába el sem utazott az olimpiai és vb-címvédő Kozák Danuta, távollétében azért volt kinek drukkolni, hiszen Kárász Anna és a szülés után visszatérő Fazekas-Zur Krisztina is ott volt a fináléban. Előbbi kisebb betegséggel küszködik (megfázott), de ez a formáján nem látszott, ahogy nagyon úgy tűnik, hogy Fazekas-Zur is kiváló formának örvend. A futamot az új-zélandiak 200-on olimpiai és világbajnok klasszisa, Lisa Carrington nyerte, Kárász a második, Fazekas-Zur miliméterekkel lemaradva tőle a harmadik helyen zárt.

Nagyszerűen szerepeltek fiatal kenusaink is, az ifjúsági világ és Európa-bajnok Hajdú Jonatán a 7., a tavalyi moszkvai vb-n Lantos Ádámmal párosban 5. Nagy Péter pedig a 8. helyen ért célba a 200 méteres döntőben, melyet a racicei Európa-bajnokságon harmadik spanyol Alfonso Ayala Benavides nyert meg a portugál Silva és a kínai Wiang Li előtt.

A férfi kajakosok 200 méteres páros versenyszámában is volt minek örülnünk, a Tótka Sándor, Molnár Péter alkotta egység ellentmondást nem tűrő módon nyerte meg a versenyt, itt a Dudás Miklós, Balaska Márk párosnak viszont nem sikerült felállnia a dobogóra, ötödikként zártak. Az olimpiai 6. és váltóban világbajnok Dudás amúgy egyesben is rajthoz áll, 200 méteren az egyik nagy esélyesnek számít, persze nagy kérdés, hogy az idény elejei forma mire lesz elég az ő esetében is. Csak a rend kedvéért, a magyarok a júniusi bakui Európa-játékokra készülnek, na meg persze az idény fő eseményére, az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, melynek Milánó ad majd otthont.

A nap második magyar aranyérmét a Kárász Anna, Vad Ninetta páros szerezte meg a női kajakosok 500 méteres versenyében. A 200-on világbajnoki aranyérmes páros nagyot harcolt az új-zélandiakkal (Caitlin Ryan, Aimee Fisher), ám győzelmükhöz nem férhetett kétség. A döntő másik magyar párosa, a fiatal Szilágyi Anett, Simán Fanni kettős a nagyon előkelő 7. helyen zárt, ez mindenképpen gyógyír számukra amiért a pár hete megrendezett Eb-n éppen, hogy csak lemaradtak a döntőről.

A portugáliai világkupa vasárnap a 200 és 1000 méteres döntőkkel folytatódik, de vasárnap rendezik többek között női K4-esek fináléját is. Az eseményt az Eurosport élőben közvetíti 10.45-től.

Hozzászólások