Egyéni sportok - Izgalmakkal teli nap a kínai gp-n
Izgalmakkal teli nap a kínai gp-n
Hanyu nem adta fel, a végsőkig küzdött Fotó: Europress/Getty

Izgalmakkal teli nap a kínai gp-n

HosszabbitásHosszabbitás
2014/11/08 23:10

A mai napon a kűrökkel fejeződött be a szezon 3. műkorcsolya és jégtánc grand prix versenye Kínában. Az egyéni számokban oroszok, párosban kínaiak, míg jégtáncban franciák győztek.

Papadakis és Cizeron meglepetés győzelmet arattak

JÉGTÁNC

A tegnapi naphoz hasonlóan először a jégtáncosok léptek jégre Sanghajban. A rövid táncokat követően még úgy tűnt, az amerikaiaknak áll a zászló, arra azonban talán senki sem számított, hogy a franciák lekörözik nemcsak őket, de a világbajnoki címvédő olasz kettőst is.

Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron érzelemgazdag Adagio kűrje meggyőzte a zsűrit és magasan a legjobb programnak pontozták, technikában és ötkomponensben is megvertek mindenkit. Két emelésük, páros forgáskombinációjuk és twizzle soruk is a legmagasabb, 4-es szintet kapta meg. Győzelmük a korcsolyanézők mellett őket is meglepte, a versenyre érkezésükkor a 3. helyet célozták be, legmerészebb álmukban sem bíztak a győzelemben.

Shibutaniék Strauss-programja ezen a napon a második helyre volt csak elég. Jóllehet nem mentek olyan jól, mint két hete Amerikában, három elemük csak 2-es szintet ért el. Szomorúságra nincs okuk, hisz a versenyszezonban ez már a második ezüstérmük és így jó eséllyel kvalifikálni fognak a grand prix döntőre.

Nem sikerült túl jól a mai nap az olaszoknak. Luca Lanotte a kűr első másodperceiben elesett és csak néhány pillanat után tudtak visszatalálni a programhoz. Négy 4-es szintű elemük is volt, de a kör alakú lépéssoruk 2-es, míg forgáskombinációjuk csak 1-es szintet kapott.

Elena Ilinykh és Ruslan Zhiganshin két emelése is hosszúra sikerült, ami talán amiatt is lehet, hogy nem igazán régóta korcsolyáznak együtt és nincsenek még igazán összeszokva. Az elemeik nehézségi szintjével nem volt problémájuk, csak a kivitelezésre nem kaptak a minőségi pontozásnál igazán magas pontokat. Jövő héten, hazai pályán, Moszkvában ismét jégre lépnek majd, ahol korrigálhatják hibáikat. Csakhogy ott már össze kell csapniuk korábbi partnereikkel, Viktoria Sinitsinával és Nikita Katsalapovval is.

Végeredmény:

1. Gabriella PAPADAKIS / Guillaume CIZERON  (FRA) 160.12 - VIDEÓ

2. Maia SHIBUTANI / Alex SHIBUTANI  (USA) 157.36 - VIDEÓ 3. Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE  (ITA) 149.58 - VIDEÓ 4. Elena ILINYKH / Ruslan ZHIGANSHIN  (RUS) 144.70 - VIDEÓ 5. Alexandra PAUL / Mitchell ISLAM  (CAN) 140.46 - VIDEÓ 6. Shiyue WANG / Xinyu LIU  (CHN) 126.18 - VIDEÓ 7. Yiyi ZHANG / Nan WU  (CHN) 108.56 - VIDEÓ 8. Yue ZHAO / Xun ZHENG  (CHN) 103.44 - VIDEÓ

Tuktamysheva lekörözte honfitársnőjét a kűrben

HÖLGYEK

Fordult a kocka a hölgyek versenyében is. A rövid program után még élen álló Julia Lipnitskaya teljesen dekoncentráltan versenyzett, így honfitársnője Elizaveta Tuktamysheva játszi könnyedséggel utasította maga mögé. 6 tripla ugrást felvonultató programjában 3-as szintű forgások és lépéssor szerepelt. Egyetlen szépséghibája kűrjének a második Lutz-a volt, melyet csak duplára pörgetett. Pontozólapján egyik elemére sem kapott negatív értékelést egyik pontozóbírótól sem. Győzelmével és az amerikai versenyen szerzett 2. helyével már biztos résztvevője a decemberi grand prix döntőnek.

Julia Lipnitskaya a kűrben árnyéka volt tegnapi önmagának, mindössze két tiszta tripla ugrást mutatott be. Technikai pontszáma csak a 7. legjobb volt. Rómeó és Júlia kűrjének színvonalát most csak a 4-es szintű forgásai emelték valamelyest. A versenyt követő sajtótájékoztatóan szűkszavúan nyilatkozott, és csak annyit mondott, hogy ez volt élete legrosszabb korcsolyázása. Két hét múlva a francia grand prix versenyen lép ismét jégre, ahol javíthat és még kvalifikálhat a döntőre.

Kanako Murakami a rövid programja után a kűrjét is Az operaház fantomjának zenéjére futotta, ám ezúttal más dalokat választott Webber musicaljéből. A japán lánynak 3 tiszta tripla ugrása volt, két tripla Rittbergerét azonban visszaminősítették a bírók, Axel-es kombinációjának pedig mindkét ugrását szimplára ugrotta. 3. helyezésével elégedett lehet, mai teljesítményével, azonban közel sem. A szezon utolsó grand prix versenyén hazájában ismét bizonyíthat majd, ahol többek között honfitársnőjével, a múlt héten Kanadában bronzérmet szerző Satoko Miyaharával is meg kell küzdenie.

Javított tegnapi teljesítményéhez képest Polina Edmuds, aki a második legerősebb kűrrel a 7. helyről a 4-re lépett összesítésben.

Végeredmény:

1. Elizaveta TUKTAMYSHEVA  (RUS) 196.60 - VIDEÓ

2. Julia LIPNITSKAIA  (RUS) 173.57 - VIDEÓ

3. Kanako MURAKAMI  (JPN) 169.39 - VIDEÓ

4. Polina EDMUNDS  (USA) 161.27 - VIDEÓ

5. Gabrielle DALEMAN  (CAN) 161.26 - VIDEÓ

6. Zijun LI  (CHN) 152.62 - VIDEÓ

7. Viktoria HELGESSON  (SWE) 143.95 - VIDEÓ

8. Hae Jin KIM  (KOR) 137.62 - VIDEÓ

9. Christina GAO  (USA) 125.04 - VIDEÓ

10. Ashley CAIN  (USA) 124.81 - VIDEÓ

11. Anne Line GJERSEM  (NOR) 122.78 - VIDEÓ

Kovtun két négyfordulatosa közül csak az egyik sikerült

FÉRFIAK

Maxim Kovtun megőrizte vezető helyét a rövid programot követően és így élete első senior grand prix győzelmét aratta Sanghajban. A Muse csapat zenéjére koreografált kűrjében három négyfordulatost is tervezett Kovtun, ám az első Salchow-ból elesett, ezt követően először sikerült neki a Toe-Loop, de másodszor már csak triplára pörgette be. A rövid programhoz hasonlóan ezúttal is 4-es szintű lépéssort mutatott be egyedül a mezőnyből.

Yuzuru Hanyu és Han Yan a második csoport 6 perces bemelegítésének elején összeütközött. (Rövid videó az ütközésről ITT!) Mindketten megsérültek és a bemelegítés felfüggesztették, amíg ápolásukat követően vissza nem tudtak térni a jégre. Hanyu végül kötéssel a fején futotta le programját, 4 tiszta triplát mutatott be, de elesett két négyfordulatos ugrásból és másik három triplából. Az 5 esés ellenére is magas pontokat kapott Az operaház fantomjára koreografált kűrjére, így megtartotta helyezését és ezüstéremmel zárt.

Richard Dornbushnak esélye lett volna az előrelépésre Coldplay programjával, ám ő sem futott hibátlanul. Elesett a tripla Lutz-ból és leduplázta két utolsó ugrását, a Rittbergert. és a Saclhowot. Az viszont dicséretére válik, hogy a legerősebb tripla - tripla kombinációt, az Axel - Toe-Loop-ot a kanadai srác mellett ő mutatta be a mezőnyben.

Meglepetést okozott az üzbég Misha Ge, aki sosem technikai tudása, mint inkább előadókészsége és egyénisége okán kapott eddig figyelmet. Most úgy sikerült a 3. legjobb kűrt bemutatnia, hogy egyik ugráselemét nem is értékelték a pontozók, lévén ez lett volna a harmadik olyan ugrás, amit a kűrön belül ismételt volna, ezt pedig a szabályok nem engedik. A 23 éves korcsolyázó ezúttal szólóban és kombinációban is kifogástalanul megugrotta az eddig mumus ugrásának tartott tripla Axel-t.

Végeredmény:

1. Maxim KOVTUN  (RUS) 243.34 - VIDEÓ

2. Yuzuru HANYU  (JPN) 237.55 - VIDEÓ

3. Richard DORNBUSH  (USA) 226.73 - VIDEÓ

4. Nam NGUYEN  (CAN) 221.85 - VIDEÓ

5. Misha GE  (UZB) 219.28 - VIDEÓ

6. Han YAN  (CHN) 206.65 - VIDEÓ

7. Alexei BYCHENKO  (ISR) 204.15 - VIDEÓ

8. Keiji TANAKA  (JPN) 189.26 - VIDEÓ

9. Jin Seo KIM  (KOR) 183.46 - VIDEÓ

10. Yuhang GUAN  (CHN) 177.66 - VIDEÓ

11. Yi WANG  (CHN) 160.92 - VIDEÓ

Hármas kínai siker Sanghajban

PÁROS

Nem okoztak csalódást a hazai közönségnek a kínai párosok, ahogy a rövid programban, úgy a kűrben is a távol-keletiek remekeltek.

Cheng Peng és Hao Zhang hihetetlen technikai tudásról tettek tanúbizonyságot kűrjükkel. Egyedül ők mutattak be 4 fordulatos pörgetett emelést, három 4-es szintű emelésük volt és kifogástalanul sikerült mindkét kidobós ugrásuk is. Egyedül a szóló ugrásokkal akadtak gondjai a lánynak. A tripla Toe-Loop-ot félhiányosra ugrotta, a dupla Axelből pedig el is esett. Mostani győzelmükkel és az amerikai versenyről hozott bronzérmükkel egészen biztosan kvalifikálták magukat a grand prix döntőre.

A második és harmadik helyen helyet cserélt a két pár a rövid programot követően. A kűrben a senior mezőnyben még újoncnak számító Yu / Jin kettős futott jobban. Tripla pörgetett emelésük, szóló ugrásaik és kidobós ugrásaik is szépen sikerültek, ám az utolsó előtti emelésben a fiú nem tudta megtartani a lányt.

Wang és Wang hasonlóan a győztes párhoz a szóló ugrásokban rontott, így hiába volt a legerősebb kidobós tripla ugrásuk, a Lutz és 4-es szintű mindhárom emelésük, meg kellett elégedniük a bronzéremmel.

Az oroszok, Vera Bazarova és Andrei Deputat, Astor Piazzolla zenéjére mutatták be programjukat. A lány hiányosan ugrotta a kombinációt és elesett a kidobós tripla Rittbergerben. Programjukban az elemek elosztása kissé meglepő, hisz a három emelés a program második felében az utolsó forgáselemük előtt van egymás után.

Végeredmény:

1. Cheng PENG / Hao ZHANG  (CHN) 194.05 - VIDEÓ

2. Xuehan WANG / Lei WANG  (CHN) 173.33 - VIDEÓ

3. Xiaoyu YU / Yang JIN  (CHN) 172.15 - VIDEÓ

4. Vera BAZAROVA / Andrei DEPUTAT  (RUS) 166.44 - VIDEÓ

5. Nicole DELLA MONICA / Matteo GUARISE  (ITA) 155.90 - VIDEÓ

6. Natasha PURICH / Andrew WOLFE  (CAN) 153.70 - VIDEÓ

7. Jessica CALALANG / Zack SIDHU  (USA) 147.81 - VIDEÓ

8. Arina CHERNIAVSKAIA / Antonino SOUZA-KORDYERU  (RUS) 133.45 - VIDEÓ

Holnap már csak a gála van hátra Sanghajban, melyet élőben közvetíti az EuroSport2, reggel 7:30-tól.

Jövő héten Európában folytatódik a grand prix sorozat, a helyszín ezúttal Oroszország, Moszkva lesz.

Hozzászólások