Golf - Tiger Woods nélkül, de végtelenül izgalmas tornával tért vissza a PGA Tour
Tiger Woods nélkül, de végtelenül izgalmas tornával tért vissza a PGA Tour
Fotó: Europress/AFP

Tiger Woods nélkül, de végtelenül izgalmas tornával tért vissza a PGA Tour

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/06/15 14:14
Az amerikai Daniel Berger győzelmével ért véget a koronavírus-járvány utáni első PGA Tour torna, a 7,5 millió dollár összdíjazású Charles Schwab Challenge. A különleges biztonsági előírások mellett megrendezett viadalon nézők nem lehettek a helyszínen, ám izgalmakban így sem volt hiány, ugyanis az utolsó napon a tabella első 13 versenyzője három ütésen belül volt egymáshoz, végül pedig a verseny ráadásban dőlt el.

A viadal előtt hatalmas találgatás folyt arról, hogy vajon a volt világelső, a sérülése után egyre jobb formába kerülő Tiger Woods elindul-e a tornán vagy sem. Woods végül távol maradt és a hírek szerint csak a PGA Championshipen indul majd, ám rajta kívül tényleg szinte teljes volt a mezőny. 

A 12 hetes leállás a második világháború miatti szünetet leszámítva a leghosszabb be nem tervezett leállás volt a PGA Tour történetében. 

Talán ezért is volt minden igényt kielégítő a mezőny. A texasi Fort Worth-ben a legendás Colonial Country Club par 70-es pályáján zajló viadalon a 148 fős mezőnyből 101 játékos rendelkezett PGA Tour-tornagyőzelemmel, ehhez hasonló sztárparádét a Players Championshipen kívül más torna nem látott még. A mezőnyben a teljesség igénye nélkül ott volt a világelső Rory McIlroy, a nem is olyan rég még ezt a pozíciót betöltő, ám sérülése miatt azt elvesztő Brooks Koepka, a tornát korábban megnyerő játékosok közül Sergio Garcia, Phil Mickelson, Jordan Spieth, Jim Furyk, Zach Johnson, de eljött az olimpiai bajnok (aki szintén megnyerte már ezt a viadalt) Justin Rose, a FedEx-kupa korábbi győztese, Justin Thomas és a címvédő Kevin Na is. 

A verseny valóban izgalmasra sikeredett, hiszen három kört követően az élmezőny tagjai – többek között a világelső Rory McIlroy is - mindössze három ütésre voltak egymástól. Az utolsó napot Xander Schauffele várhatta az élről, ám mindössze egy ütés előnye volt a Gary Woodland, Justin Thomas, Branden Grace, Collin Morikawa, Jordan Spieth nevét is tartalmazó üldözőbollyal szemben. Schauffele imponálóan kiegyensúlyozott játékot nyújtott, ám vetélytársai bízhattak abban, hogy a négyszeres PGA Tour-tornagyőztes korábban hasonló pozícióból, tehát vezető helyről még egyszer sem tudta behúzni a győzelmet. Ezúttal sem sikerült neki, ugyanis Daniel Berger és Collin Morikawa a végén kevesebbet hibáztak, így végül közülük került ki a végső győztes, de csak egy playoffot követően ugyanis a tornát a "rendes játékidőben" a két játékos holtversenyben, tehát egyaránt 265 ütésből teljesítette. Az extra szakasz ezúttal a 17-es volt és miután Berger par-ra hozta (Morikawa egy rövid gurítást hibázott el) a négyütéses lyukat így megnyerte a versenyt.

A 27 éves Daniel Berger a 2016-os és 2017-es FedEx St. Jude Classic tornák után pályafutása harmadik sikerét aratta a PGA Touron, mostani győzelméért 1,35 millió dollárt kapott. Érdekes, hogy Berger 2015-ben a Honda Classic, valamint a 2017-es Traverles Championshipen már játszott playoffot, ám azokon a tornákon végül kikapott, előbb Pádraig Harringtonnal, majd Jordan Spieth-tel szemben.

Charles Schwab Challenge (Fort Worth, Texas - Colonial Country Club, 35-35 - 70)

Daniel Berger* 65-67-67-66—265 (-15)

Collin Morikawa 64-67-67-67—265 (-15)

Jason Kokrak 67-70-65-64—266 (-14)

Bryson DeChambeau 65-65-70-66—266 (-14)

Justin Rose 63-69-68-66—266 (-14)

Xander Schauffele 65-66-66-69—266 (-14)

*rájátszást követően nyert


Hozzászólások