Golf - Tiger Woods nem írt történelmet, helyette a világelső oktatta a mezőnyt
Tiger Woods nem írt történelmet, helyette a világelső oktatta a mezőnyt
Fotó: Europress/AFP

Tiger Woods nem írt történelmet, helyette a világelső oktatta a mezőnyt

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/11/16 08:46

Az amerikai Dustin Johnson győzelmével zárult a golfozók 2020-as Masters tornája. Az idény utolsó Major-viadalán a világelső iskolajátékkal győzött, par alatti eredménye a valaha volt legjobb amelyet a patinás tornán bárki is jegyzett korábban, de nem ez volt az egyetlen rekord, amelyet az újdonsült bajnok átírt. A címvédő Tiger Woods csupán az első napon játszott igazán jól, végül együttállásban a 38. helyen zárt. 

Dustin Johnson nagyszerű előjelekkel várhatta a koronavírus-járvány miatt áprilisról novemberre halasztott, amúgy nézők nélkül megrendezett Masterst. Az amerikai golfozó világelsőként és sorozatban hat top 10-es helyezéssel a háta mögött érkezett Augustába, ahol már az első napon jelezte, hogy ő bizony győzni jött. Johnson a négy nap során parádésan játszott, az időjárási viszontagságok miatti csúszások sem zökkentették ki, ahogy az áprilisihoz képest kicsit megváltozott novemberi körülmények sem okoztak fennakadást a játékában. A 36 éves golfozó, aki amúgy a legendás jégkorongozó, Wayne Gretzky sógora, pályafutása 24. győzelmét aratta a PGA Touron, összességében pedig második Major-győzelme a mostani. Johnson a négy nap alatt mindössze 4 bogey-t jegyzett, bajnok ennyire kevés hibával korábban még nem nyert Masters-t. Mostani sikerével Johnson a PGA Tour örökranglistájának a 26. helyére jött fel, a legendás Gary Playert érte utol. Egészen elképesztő, hogy 14 éve tartó karrierje alatt minden idényben nyert legalább egy tornát, ilyet sem sokan tudnak felmutatni, a jelenlegi mezőnytől csupán Tiger Woods. 

A torna harmadik napja után már 4 ütés előnye volt Johnsonnak, ám mégis sokan féltették, hiszen Major tornán korábban négy alkalommal is hasonló pozícióból várhatta a befejező napot, ám mindannyiszor elbukta a végjátékot. A korábbi US Open bajnok azonban ezúttal nem hibázott, iskolajátékkal nyerte pályafutása második Major-trófeáját. Johnson -20-as eredményével átadta a múltnak a Jordan Spieth és Tiger Woods által jegyzett korábbi, par alatt 18-as rekordot. A sajtótájékoztatón ki is emelte, hogy a rekordot akarta és kijelenthetjük, hogy bizony imponáló játékkal szerezte meg. Johnson hasonló dominanciát mutatott, mint Tiger Woods 20 éve a 2000-es US Openen, ahol szó szerint tönkreverte a teljes mezőnyt. Ezúttal Johnson oktatott, aki az első és a harmadik napon sem jegyzett bogey-t és aki immáron elmondhatja magáról, hogy sorozatban 11 par alatti körrel rendelkezik a Masters-en. Természetesen ez is rekord és ezt is Woods-tól vette el, ráadásul ő 2002 óta az első világelső, aki meg tudta nyerni a Masters-t. 

Amúgy a nem túl bonyolult személyisége miatt a média által gyakran megtalált golfozó már a legendás zöld zakót is igen meghatottan vette át, majd Masters-bajnokként adott első interjúját is a könnyeivel küszködve adta. Johnson saját bevallása szerint mindig erre a győzelemre várt, a torna helyszínétől alig 100 kilométerre nőtt fel, már gyerekként elhatározta, hogy egyszer Masters-győztes lesz. Sikere megkérdőjelezhetetlen és kiindulva mostani formájából az alig 5 hónap múlva esedékes 2021-es kiírást topfavoritként várhatja a címvédő. 

Ami pedig a többieket illeti, Johnson teljesítménye elhomályosítja a riválisok eredményét, pedig volt néhány valóban kiemelkedő. Így például Cameron Smith eredménye, aki a Masters történetének első (!) játékosa lett, aki mind a négy nap során 70 ütés alatt tudott játszani. Smith 67-68-69-69-es köröket jegyzett és még ez sem volt elég a végső győzelemhez. Szintén ki kell emelni Sungjae Im-et, aki Tiger Woods és Jordan Spieth után a torna történetének harmadik legfiatalabb dobogósa lett. A 2019-es U.S. Amateur torna bajnoka, Andy Ogletree bebizonyította, hogy nem véletlenül tartják az egyik legnagyobb tehetségnek, T34. helyével a legjobb amatőr játékosa volt a mezőnynek. Rory McIlroy-nak ezúttal sem sikerült a győzelem, így tovább hajszolja a karrier Grand Slamet, pedig a 75-66-67-69—277 (-11)-es eredmény volt már év, amikor elegendőnek bizonyult a végső sikerhez. 

Tiger Woods sem írt történelmet, tovább kell várnunk a 83. PGA Tour sikerre. Woods az első napon játszott igazán jól csupán, azt követően az csúszások és az összetorlódott körök sokat kivettek belőle. A torna korábbi 5-szörös bajnoka negatív rekordot is döntött, a 12-es szakaszon a negyedik napon 10 ütéssel zárt, amely pályafutása legmagasabb ütésszáma egy szakaszon. A viadal üde színfoltját jelentette a korábbi kétszeres bajnok Bernhard Langer, aki 63 évesen már azzal rekordot döntött, hogy megcsinálta a CUT-ot, majd összességében par alatt 3 ütéssel a T29. pozícióban fejezte be a versenyt.

A 2020-as Masters összességében remek tornát hozott, a pálya annak ellenére parádés volt, hogy ezúttal novemberben került megrendezésre, igazából csupán egy valami hiányzott: a szurkolók, de ők nagyon. Öt hónap múlva azonban a mezőny ismét megérkezik Augustába és remélhetőleg akkor már a nézők is a helyszínen szurkolhatnak. 

2020 Masters, végeredmény:
Dustin Johnson 65-70-65-68—268 (-20)
Cameron Smith 67-68-69-69—273 (-15)
Sungjae Im 66-70-68-69—273 (-15)
Justin Thomas 66-69-71-70—276 (-12)
Rory McIlroy 75-66-67-69—277 (-11)
Dylan Frittelli 65-73-67-72—277 (-11)Hozzászólások