Golf - Tiger Woods 154 nap kihagyás után felemás játékkal, de mínuszos eredménnyel kezdett 
Tiger Woods 154 nap kihagyás után felemás játékkal, de mínuszos eredménnyel kezdett
Fotó: Europress/AFP

Tiger Woods 154 nap kihagyás után felemás játékkal, de mínuszos eredménnyel kezdett 

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/07/17 13:49

Csütörtökön elstartolt a PGA Tour egyik legrangosabb viadala, a 9.3 millió dollár összdíjazású Memorial Tournament. A legnagyobb várakozás talán Tiger Woods szereplését előzte meg, aki öthónapos kihagyás után tért vissza. Woods par alatti eredménnyel zárta az első napot, amely során hullámzó teljesítményt nyújtott. Az ötszörös bajnok a 18. helyről várhatja a folytatást öt ütés hátránnyal az élen álló Tony Finau-val szemben. 

Tony Finau parádés játékkal rukkolt elő a Memorial Tournament első napján, különösen a hátsó 9-en ment neki nagyon a játék. A putter jól működött a kezében, 66-os köre során a pálya első szakaszán három birdie és két par került a kártyájára, míg a hátsó részen már jóval kiegyensúlyozottabb volt, hat birdie mellett csupán egy szakaszt rontott bogey-ra.

„Sok puttom sikerült, de őszintén megmondom nem ütöttem jól az elütőkről. Sok fairway-t nem találtam el. De jól éreztem magam a pályán pedig nem volt könnyű, de végül is nagyon jól lehoztam a kört.” – értékelte napi teljesítményét a 2016-os Puerto Rico Open bajnoka.

A körülményeket nehezíthette az is, hogy természetesen ezúttal sincsenek nézők a tornán. Ez lett az új normális, legalábbis mostanság így nevezik a köznyelvben a pandémia miatt kialakult új helyzetet. Nos, az új normális egyáltalán nem normális. Mert azt nem nevezhetjük még távolról sem annak, amikor a Tiger Woods, Rory McIlroy, Brooks Koepka hármast szó szerint 36 ember követi és ezzel ez a flight rendelkezett a legkomolyabb szurkolótáborral. Szóval normálisnak egyáltalán nem normális, maximum biztonságos.

És ha már Tiger Woods. A 44 éves a tornát korábban ötször megnyerő egykori világelső szereplését hatalmas érdeklődés övezte lévén 154 nap kihagyás után tért vissza a PGA Tour körforgásába. Woods kifejezetten jól kezdett, az első három szakaszon két birdie-t jegyzett, ám a lendület a folytatásra alábbhagyott vagy legalábbis hullámzóbbá vált. A volt világelső a pálya első részét 36 ütésből teljesítette, tehát even par-ral várhatta a folytatást a hátsó 9-en. A 15-ös szakaszon aztán jött egy káprázatos közelítés, amelynek köszönhetően majdnem eagle-el zárta a par5-öst, ám végül, ha centikre is, de megállt a lyuk előtt a labda így birdie lett. Az öröm nem tartott sokáig, ugyanis a birdie-t a 16-oson egy bogey követte, viszont a 18-as befejező lyukon Woodsnak sikerült az újabb birdie köszönhetően egy hosszú ám végtelenül pontos gurításnak. Tiger összességében messze nem játszott kiegyensúlyozottan, a par5-ös szakaszokon nem tudta kihasználni a birdie-lehetőségeket, így meg kellett elégednie a 71-es (-1) eredménnyel. Woods 14 fairway-ből 8-at ütött meg, 18 greenből pedig 13-ra került fel, míg összességében 29-et puttolt. A közönségkedvenc leginkább a greeneken volt hullámzó, sok lehetőséget hagyott ott a pályán.

„Elég hosszú idő eltelt azóta, hogy utoljára játszottam. Ideálisan kezdtem és jól is éreztem magam már a kezdeti szakaszban is. A drive-okkal meg voltam elégedve, ahogy a vasakkal is magabiztos voltam. Csak nem használtam ki a lehetőségeimet. Sok birdie sanszom volt, ám szinte mindegyiket elrontottam, többet is ki lehetett volna hozni ebből.” – értékelte körét a torna ötszörös bajnoka, aki rekordot jelentő 83. PGA Tour tornagyőzelmére hajt.

Woods flight társai közül a világelső Rory McIlroy -2-vel fejezte be a napot, míg a négyszeres Major-bajnok Brooks Koepke even par-ral zárt. Az éllovas Finau mögött mindössze egy ütéssel Ryan Palmer áll a második helyen, aki egyedüliként tudott bogey-mentes kört produkálni csütörtökön. Messze nem lehetett ennyire boldog a FedEx Kupa pontverseny éllovasa, Justin Thomas, aki 74-es teljesítménnyel (+2) fejezte be a napot, míg az őt a Tour legutóbbi tornáján, a Workday Charity Openen playoff során legyőző Collin Morikawa +4-es 76-os eredménnyel zárta a kört, amelynél rosszabb eredményt amióta profi még nem jegyzett. Mondjuk még így is jobban járt, mint a Travelers Championshipen győztes és azóta első tornáján elinduló Dustin Johnson, aki 80 ütéssel jött le a pályáról.

Woods mellett kitüntetett figyelem övezte a torna 2018-as bajnokának, Bryason DeChambeau-nak a játékát. A holtidényben rengeteg izmot magára pakoló ennek köszönhetően az elütőről plusz métereket nyerő DeChambeau szintén par feletti eredménnyel zárt (73, +1), viszont ezúttal is volt egy monstre drive-ja amellyel magára vonta a figyelmet és amelyet követően végül egy bridie-t könyvelhetett el.

További érdekességek: 

A US Open címvédője, Gary Woodland 68-as eredménnyel zárta a napot, így együttállásban a 3. helyről várhatja a folytatást. Woodland jó formában van, a leállás óta ez az ötödik tornája, kétszer zárt a top 10-ben, legutóbb (Workday Charity Open) 5. lett.

Charles Howell III 69-es eredménnyel együttállásban az ötödik helyről várhatja a folytatást. Howellnek nem ez a kedvenc tornája, korábbi 16 startja során még soha sem sikerült az első 10 között zárnia.

Vijay Singh a mezőny legidősebb játékosa. Az 57 esztendős golfozó 26. alkalommal indul Jack Nicklaus tornáján, amelyet 1997-ben megnyert. Singh a T19. pozícióból várhatja a folytatást 71-es körét követően.

Az újrakezdés óta 30 játékos vett részt mind az öt tornán, egyedüli játékosként az igencsak unortodox swinggel rendelkező Viktor Hovland mondhatja el magáról, hogy mindegyik viadalon megcsinálta a CUT-ot.

A volt világelső Jordan Spieth 70-es körrel fejezte be a napot, score-kártyáján megtalálható egy eagle (11-es szakasz) és egy dupla bogey is (12-es).

A FedEx Kupa pontversenyének első öt játékosa közül csak Rory McIlroy tudott par alatti eredményt hozni az első napon.

A címvédő Patrick Cantlay 70 ütésből (-2) fejezte be a csütörtöki nyitókört. 

Memorial Tournament 
(Dublin, Ohio, Muirfield Village Golf Club - Par/Yards: 36-36—72 / 7,456y / 6817m)
1. Tony Finau 66 (-6)
2. Ryan Palmer 67 (-5)
T3. Brendan Steele 68 (-4)
T3. Gary Woodland 68 (-4)


Hozzászólások