Golf - Pünkösdi lehet Adam Scott királysága
Pünkösdi lehet Adam Scott királysága
Fotó: Europress/Getty

Pünkösdi lehet Adam Scott királysága

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2014/05/21 11:36

Hétfőn változás történt a férfigolfozók világranglistáján, Tiger Woods 60 hét után kénytelen volt átadni helyét Adam Scottnak. Az ausztrál anélkül ülhetett fel a képzeletbeli trónra, hogy az elmúlt hétvégén elindult volna a PGA Tour aktuális tornáján, ám a világranglista sajátos számítása folytán most pont a fordítottja történhet, Scott úgy veszítheti el a világelsőséget, hogy versenyez.

Ugyanis a világranglistán az első öt játékos egy ponton belül van egymáshoz képest, így leszámítva Tiger Woods-ot, aki jelenleg sérült és nem lehet tudni mikor tér vissza, valamint a friss Masters-győztes Bubba Watsont, aki szintén kihagyja a PGA Tour aktuális viadalát, bárki megszerezheti az első helyet.

A múlt héthez képest annyi változott, hogy ezúttal mindenkinek játszania kell, és a fent nevezetteken kívül a többiek nem is hagyják ki a hétvégét. Az aktuális világelső, Adam Scott csütörtöktől a PGA Touron méretteti meg magát, mégpedig a 6,4 millió dollár összdíjazású Crown Plaza Invitational tornán. A hozzá legközelebb álló Henrik Stenson viszont a European Touron versenyez, a sorozat zászlóshajójának számító, közel 5 millió euró összdíjazású BMW PGA Championshipen. Scott helyzetét megnehezíti, hogy utóbbi tornán több világranglista pontot lehet szerezni, miután kiemelt versenynek számít. Éppen ezért, amennyiben a világranglistán jelenleg harmadikként jegyzett Stenson előrébb végez az angliai tornán, mint Scott Texasban, akkor újabb változás történik a világranglistán, a svéd átveszi a vezetést az ausztráltól.

Persze mindehhez Matt Kucharnak is lesz egy-két szava, aki jelenleg a 4. helyen áll a világranglistán, ám amennyiben megnyeri a Crown Plaza Invitationalt, abban az esetben hétfőtől ő az új világelső.

Nem ez az első alkalom a sportág történetében, hogy ennyire kiélezett harc folyik a világelsőségért. 1997-ben volt egy olyan öthetes időszak, amikor nem kevesebb, mint öt alkalommal történt változás a világranglista élén. Az akkori éllovas Greg Normant Tiger Woods váltotta, majd utóbbi egy hét után kénytelen volt átadni helyét Ernie Elsnek. A dél-afrikai királysága azonban szintén pünkösdinek bizonyult, Norman a FedEx St. Jude Classic megnyerésével visszahódította a világelsőséget. Igen ám, de Woods nem hagyta annyiban, a Western Open trófeával átvette a vezetést és kilenc héten át nem is adta ki a kezéből.

A legfrissebb világranglistán Adam Scott áll az első helyen, megelőzve a sérült Tiger Woodsot, akit a harmadik helyen Henrik Stenson követ. A svéd mögött szorosan Matt Kuchar és Bubba Watson következnek, ám nem elképzelhetetlen, hogy a jövő héten már teljesen más lesz a sorrend.

Hozzászólások