Golf - Adam Scott a golfozók új világelsője
Adam Scott a golfozók új világelsője
Adam Scott (balra) Greg Norman után a második ausztrál világelső - Fotó: Europress/Getty

Adam Scott a golfozók új világelsője

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2014/05/19 15:38

Hétfőtől az ausztrál Adam Scott neve áll a férfi golfozók világranglistájának az élén. Scott hónapok óta kacérkodott már a trónfosztással, ám a legutóbbi tornáin nem ért el megfelelő eredményeket, így a hátoperációja után éppen a rehabilitációját végző Tiger Woods meg tudta tartani első helyét. Egészen a mostani hétig, amikor is a golf világranglista furcsa és elavult számításának köszönhetően az ausztrál végül játék nélkül előzött.

A hétvégén a Byron Nelson Championshipet rendezték a PGA Touron, melyet a fiatal Brendon Todd nyert meg, ezzel megszerezve pályafutása első tornagyőzelmét a tengerentúli sorozatban. A rangos és patinás viadalon nem indult el Adam Scott, aki már egy hete tudta, hogy történjék bármi, ettől a héttől fogva semmi sem menti meg őt attól, hogy világelső legyen. Scott hónapok óta ott toporgott az első hely közelében, az utóbbi hetekben számtalanszor megelőzhette volna Tigert. Először a WGC-Cadillac Championshipen, majd az Arnold Palmer Invitational tornán, utána a Masters-en, majd két hete a The Players Championshipen. Az ausztrált azonban vagy bénította a tudat, vagy egyszerűen csak nem ment neki a játék, így minden torna után Woods maradt a lista élén.

A mai naptól fogva azonban már Adam Scott neve áll a lista élén, ám hogy meddig, az csak rajta és persze az ellenfeleken múlik. Scott természetesen nem érdemtelenül vette át a vezetést, hiszen a legutóbbi idényben két tornát nyert meg, a major-versenyek közül is kiemelkedő Masterst, valamint a szintén rangos viadalnak számító The Barclays-t. Ezen kívül a 34 éves ausztrál még hat tornán zárt az első tíz között, összesen közel 5 millió dollárt vághatott zsebre a legutóbbi idényben. A férfi golfrajongók körében visszafogott, a sportág hölgy rajongói között azonban hatalmas népszerűségnek örvendő, az élet örömeit nem igen megvető Scott idén egy fokkal visszafogottabb, de azért a számláján már így is van több mint 1 millió dollár, köszönhetően annak a három tornának, melyen az első tíz között zárt idén.

Adam Scott a 17. világelsője a sportágnak és mindössze a második ausztrál. Scott előtt a Cápa becenévre keresztelt Greg Norman mondhatta el magáról, hogy a csúcsra ért, ezt most már Scott is kijelentheti magáról. Az ausztrálon kívül még Henrik Stensonnak, a Masters friss bajnokának, Bubba Watsonnak és Matt Kucharnak is volt lehetősége arra, hogy átvegye a vezetést a világranglistán, ám egyikük sem tudott élni az eséllyel.

Ami pedig Tiger Woodsot illeti, a 14-szeres major-győztes játékos eddig karrierje során 683 hetet tölthetett el világelsőként, ezúttal 60 hetet követően volt kénytelen átadni a trónt. Azért ne legyenek kétségeink, Woods nem fog a babérjain ülni, nyári visszatérése után gyaníthatóan mindent el fog követni azért, hogy visszavegye az őt megillető helyet. Adam Scott pedig ekkor fog majd rájönni arra, - ha esetleg még nem tudná - hogy a világelsőséget mennyivel könnyebb volt megszereznie, mint megtartania.

Hozzászólások