Golf - A világelső nem indul, Tiger Woods viszont  harcba száll a történelmi győzelemért Kaliforniában
A világelső nem indul, Tiger Woods viszont  harcba száll a történelmi győzelemért Kaliforniában
Fotó: Europress/AFP

A világelső nem indul, Tiger Woods viszont  harcba száll a történelmi győzelemért Kaliforniában

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/10/21 09:31

A hétvégén rendezik a PGA Tour aktuális tornáját a 8 millió dollár összdíjazású Zozo Championshipet. A kaliforniai Sherwood Country Clubban megrendezésre kerülő viadalon nem lesz ott a világelső Dustin Johnson, ott lesz viszont a történelmi győzelemre készülő Tiger Woods. A címvédőként pályára lépő Woods egy esetleges győzelemmel rekordot dönthet, megelőzheti a jelenleg vele holtversenyben 82 PGA Tour tornagyőzelmet számláló Sam Sneadet.

Dustin Johnson távolmaradása a koronavírussal magyarázható, a  világelső pozitív tesztet produkált egy hete és jelenleg a betegségből lábadozik. A hírek szerint nagy baj szerencsére nincs az amerikai golfozóval, ám óvatosságból a Zozo-tornát kihagyja, hogy megfelelően fel tudjon készülni a Houston Openre, illetve az azt követő Masters-re, melyet november 12-15. között rendeznek. 

„Dustin sajnos nem lesz itt a tornán, visszalépett mert szeretne tökéletesen felgyógyúlni a betegségből. Szerencsére nagy baj nincsen, de gyengének érzi magát éppen ezért a stábjával úgy döntött, hogy legjobb, ha most pihen, hogy megfelelően fel tudjon készülni az előtte álló feladatokra és tornákra, így a houstoni viadalra is.” – adott hivatalos magyarázatot Johnson távolmaradására a golfozó menedzsere.

A 78 fős mezőny így sem lesz gyenge, a világranglista első 30 játékosából 25 ott lesz a legendás Jack Nicklaus által tervezett Sherwood Country Club privát pályáján zajló tornán, amelyen amúgy éppen Dustin Johnson tartja a pályacsúcsot 61-es rekorddal. A Jon Rhamot, Justin Thomas-t, Collin Morikawát vagy éppen Rory McIlroy-t felvonultató mezőnyben ott lesz természetesen Tiger Woods is, aki mint címvédő érkezik a viadalra. A világ golfszerető része ezúttal különösen rajta tartja majd a szemét, ugyanis Woods újabb nagy dobásra készül: egy esetleges sikerrel a PGA Tour történetének legtöbb tornagyőzelmével rendelkező játékosává válhat. Woods jelenleg holtversenyben áll az örökranglistán Sam Sneaddel, mindkettőjüknek 82 győzelem van a neve mellett. A 15-szörös Major-győztes mellett szól, hogy a hírek szerint jó formában van, illetve ami nála még ennél is fontosabb, hogy egészséges. A másik szintén nem elhanyagolható tény a helyismeret, amely szintén jól jöhet a négy nap során. Woods kis túlzással úgy ismeri ezt a pályát, mint a tenyerét, itt rendezték a háziversenyének számító Hero World Challenge-et 13 éven keresztül, amelyet 5-ször nyert meg ezalatt az idő alatt. 

"Az évek során sokszor megfordultam ezen a pályán, jóllehet a mezőny ezúttal jóval nagyobb, mint a Hero-tornán volt általában. Akkor 17 játékost kellett legyőznöm, most egy picivel többet kéne. A pálya nagy része nem változott, a greenek viszont igen. Kicsit laposabbak, kicsit nagyobbak. Az átalakítás ahogy mondani szokás klubtag-baráttá tette a pályát, éppen ezért azt várom, hogy az eredmények nagyon alacsonyak lesznek a hét során.” – beszélt a pályáról Woods, aki a US Openen kezdte az új szezont, ott viszont nem jutott be a CUT-ba. 

Ami a formáját illeti, a volt világelső szerint sokat javult, rengeteg munkát is tett bele a felkészülésbe, így magabiztosan várja a rajtot.

„A játékom sokkal jobb ahhoz képest, mint amilyen volt a US Open alatt. Felkészültebbnek érzem magam, egyszerűen jobbnak és remélem, hogy ez az érzés a pályán is megmutatkozik majd. A pálya tipikus Jack Nicklaus pálya. Nyitottak a fairway-ek, ám a második ütésekre nagy hangsúlyt kell fektetni, mert ha nem érkezik a megfelelő helyre a labda, akkor utána gondban lehetsz. Az évek során a vasütéseim igen stabillá váltak, a Nicklaus-pályákon pedig elengedhetetlen, hogy az átlagnál jobb vasjátékod legyen.” – beszélt a játékáról és a Nickalus-pályák sajátosságáról Woods, aki amúgy még halkan megjegyezte, hogy pályafutása során igen sok győzelmet aratott a legendás Jack Nicklaus által tervezett pályákon. 

Woods tavaly éppen ezen a tornán érte be az addig 82 tornagyőzelemmel egyedüli rekordernek számító Sam Sneadet, most pedig ugyanazon írhat történelmet. A rekordért csütörtökön indul neki, a vasárnapig tartó torna első két napján az egyszeres PGA Tour tornagyőztes Matthew Wolff és a négy PGA Tour tornagyőztelmet számláló Xander Schauffele lesz a csoportjában (flight).


Hozzászólások