Golf - A PGA Tour is beadta a derekát, leáll a bajnokság a Mastersig
A PGA Tour is beadta a derekát, leáll a bajnokság a Mastersig
Fotó: Europress/AFP

A PGA Tour is beadta a derekát, leáll a bajnokság a Mastersig

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/03/13 10:27

Tegnap még arról szóltak a hírek, hogy az amerikai Major-bajnokságokkal ellentétben a tengerentúli profi golf sorozat, a PGA Tour tartja magát az előzetesen rögzített menetrendhez és csak annyiban változtat a mindennapjain a koronavírus miatt, hogy nézők nélkül rendezik meg a soron következő négy tornát. A Players Championship annak rendje és módja szerint kezdetét is vette, ám az első kör végeztével a Tour vezetősége bejelentette, a Masters tornáig törölnek minden versenyt, leáll a PGA Tour is. 

Többen már az előzetes terveket is, - miszerint nézők nélkül rendezik a soron következő négy PGA Tour tornát - kétkedve, sőt voltak akik visszafogott ellenérzéssel fogadták. Érdekes volt hallgatni az éjszakai közvetítés során az egyik szakkommentátort, aki felelőtlen döntésnek nevezte azt, hogy a PGA Tour nem áll le. Élő adásban hívta fel a figyelmet arra, hogy a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, tehát elég bárkinek mondjuk csak elköhögnie magát, vagy egy köhögést követően pacsizni egy játékostárssal, esetleg a közös öltözőben érintkezni bárkivel mindez az láncreakciót indíthat el. A szakkommentátor kiemelte, hogy a golf globális sport, a játékosok egyik helyszínről utaznak a másikra, ha előzetesen nem végeztek el rajtuk tesztet, nem lehet tudni, hogy fertőzött-e bárki is. Az NBA-t hozta fel példának, ahol Rudy Gobert pozitív tesztjének hírére azonnal leállt a bajnokság. 

Érdekes, hogy a női sorozat, az LPGA Tour rögtön felfüggesztette a szezont, a márciusi viadalokat nem rendezik meg a bejelentésük szerint, később megpróbálják pótolni azokat. Mindezek fényében elég ellentmondásos volt Jay Monahan PGA Tour komiszár intézkedése, miszerint az aktuális tornát a Players Championship-et a második (!) naptól már nézők nélkül rendezik. Az elsőn még ott lehettek a szurkolók. A torna kezdetét is vette, a japán Hideki Matsuyama ráadásul szenzációs játékkal 63 ütéses pályacsúcsot jegyzett, 8 birdie egy eagle és egy dupla-bogey (!) került fel a kártyájára. Matsuyama sokáig nem örülhetett a pályacsúcsnak, ugyanis gyaníthatóan kisebb nyomásra Jay Monahan az első kör végén bejelentette, hogy törlik a tornát és a Masters-ig leáll a PGA Tour. 

A Tour rövid közleményt adott ki, miszerint az elkövetkezendő négy tornát - Players Championship, Valspar Championship, WGC Dell Match Play és a vele párhuzamos Puntacana-torna, valamint  a Valero Open - nem rendezik meg, mert a játékosok és a szurkolók meg persze a golfban dolgozók egészsége és biztonsága a legfontosabb jelenleg. A közlemény kiemeli, hogy a PGA Tour intézkedéseit eddig is az óvatosság, a rugalmasság és a transzparencia jellemezte és ezt követően, ahogy eddig is a biztonság lesz az elsődleges szempont. A döntés természetesen hatalmas anyagi áldozattal jár, még akkor is, ha a tornák vélhetően bebiztosították magukat egy hasonló  esetre. Hosszabb bejelentést és magyarázatot ma délutánra ígértek, de addig is a Masters-ig szünetel a PGA Tour, valamint az alacsonyabban rangsorolt sorozata, a Korn Ferry Tour, és ami még fontos, leáll a latin-amerikai és a kínai PGA Tour is, ahogy a kanadai is. 
Hozzászólások