Mountainbike - Nino Schurter nyerte a gigászok csatáját
Nino Schurter nyerte a gigászok csatáját

Nino Schurter nyerte a gigászok csatáját

Pintér LászlóPintér László
2015/09/06 01:08

A svájci hegyikerékpáros az ötszörös bajnok Julien Absalont legyőzve negyedik világbajnoki címét szerezte Andorrában.

Nem sokkal a hölgyek versenye után a férfi elit kategória mezőnye is ugyanazon a pályán rajtolt az UCI Hegyikerékpáros Világbajnokság olimpiai cross-country számában. Érdekes módon az urak távja is hat kör volt. A sok egynyomos szakasz miatt kiemelkedő jelentőséggel bírt a rajt, amit a címvédő Julien Absalon elrontott.

Absalon a sportág legendájának számít, kétszeres olimpiai bajnok, ötszörös világbajnok és hatszoros Világkupa-győztes. Két körébe telt, míg fel tudott zárkózni a versenyt akkor már vezető Nino Schurterre. Itt át is vette az irányítást, de leszakítani nem tudta a londoni olimpia ezüstérmesét. Schurter, aki a technikás lejtmenetek mestere, az utolsó előtti körben előzte meg Absalont, és rövid időn belül 10 másodperc előnyre tett szert. Maximális tempót ment, hogy Absalon ne tudjon újra felzárkózni. A francia szintén mindent beleadott, főleg az emelkedőkön volt ez érezhető, de nem tudta csökkenteni a távolságot. 2009, 2012 és 2013 után ismét Nino Schurter nyakába került a világbajnoki arany.

"Nehéz verseny volt, különösen a nagy tengerszint feletti magasság miatt. Nehezen kaptam levegőt. A verseny közepe felé komolyan szenvedtem, kezdtem azt hinni, hogy ez talán nem az én napom. Aztán feltűnt, hogy a lejtmenetben picivel gyorsabb vagyok, mint Absalon, ott talán lerázhatom. Nagyon boldog vagyok, hogy nyertem, de nagyon elfáradtam." – nyilatkozta Schurter.

"Nagyon szeretek vele (Absalonnal) csatázni, és még jobb érzés legyőzni őt. Igyekeztem a saját tempómban menni, és nem túlhajtani magam.” – tette hozzá.

A harmadik helyért egy külön harc alakult ki a svájci Mathias Flückiger, a német Manuel Fumic és a cseh Ondrej Cink között. Flückiger rendkívül balszerencsés volt: miután mindkét ellenfelét sikerült megelőznie, defektet kapott. 30 másodperc hátrányba került, mindketten visszaelőzték. Nem sokkal később Fumicot érte utol a balsors: a negyedik körben kétszer is bukott. Cink ekkor ellépett tőle, Flückiger pedig utolérte. Bár az utolsó körben sikerült utolérnie és komoly nyomás alá helyeznie Cinket, megelőzni már nem tudta, így a bronzérem a cseh versenyző nyakába került. Fumic a negyedik, Flückiger az ötödik helyen zárt.

Az utolsó világbajnokságán induló svájci Ralf Näf a 7. helyen ért célba.

A szintén esélyesnek számító olimpiai bajnok Jaroslav Kulhavy az első körben bukott, megsérült a bordája és a válla, ezért fel kellett adnia a versenyt.

Két magyar versenyzőnk közül Juhász Zsolt a kiváló 39. helyet szerezte meg. 10 perc 22 másodperc hátrányban érkezett, ami ezen a pályán jó eredménynek számít. Londoni olimpikonunk, Parti András technikai hiba miatt sajnos az első körben a verseny feladására kényszerült.

Végeredmény, UCI Hegyikerékpáros Világbajnokság Olimpiai Cross-Country, férfi elit kategória

Hozzászólások