Hegymászás - "Olyan, mint egy olimpiai döntő, ahol ha lemaradsz az aranyról, meghalsz"
"Olyan, mint egy olimpiai döntő, ahol ha lemaradsz az aranyról, meghalsz"
Fotó: Europress/AFP

"Olyan, mint egy olimpiai döntő, ahol ha lemaradsz az aranyról, meghalsz"

Rév DánielRév Dániel
2019/03/29 13:52
Néhány hete szokatlanul nagy felhajtást kapott Magyarországon, hogy a Free Solo című film nyerte meg a legjobb dokumentumfilm Oscar-díját. Ezt részben magyarázza, hogy a film társrendezője, Elizabeth Chai Vasarhelyi magyar felmenőkkel is rendelkezik. De az okok között az is ott van, hogy egy olyan emberi teljesítményről szól a film, amire józan ésszel senki nem vállalkozna.

A Free Solo - Mászókötél nélkül főszereplője Alex Honnold. A 33 éves amerikai sziklamászó évek óta a legnagyobb nevek közé tartozik a szakmában, 2007 óta él(t) egy kisbuszban, amivel mindig éppen oda ment, ahol megfelelő volt az időjárás arra, hogy sziklákat másszon. A film elején felsorolták pályafutása nagyobb eredményeit, de igazából elég nehéz összehasonlítani, hogy egy sebességi rekord, egy free solo (azaz biztosítókötél használata nélküli) mászás, vagy egy állóképességi teljesítmény számít a legnehezebbnek.

A beszámolónk címe Tommy Caldwelltől származik, Honnold egyik barátja mondja a filmben arról, hogy miért is annyira nehéz a biztosítókötél használata nélküli mászás, különösen, ha egy olyan sziklafalról van szó, mint a nagyjából 900 méter magas El Capitan, a Kalifornia állambeli Yosemite nemzeti parkban. Hiszen egyetlen rossz mozdulat az ember életébe kerül. A kötél nélkül mászók nagy része nem éli meg az öregkort. Hiába másznak általában olyan utakat, amelyeket a tenyerüknél is jobban ismernek, az emberi hiba minden sportban ott van. De ha a 100 méteres gyorsúszás döntőjében picit belebicsaklik az ember lába a fordulóba, akkor maximum nem nyer. Itt viszont leesik, és szinte biztosan élete utolsó hibáját követte el.

Sportszempontból nézve a filmet, talán ez a legérdekesebb. Alex Honnold ugyanis valamilyen szinten fél a haláltól, fél a hibától. Csak éppen ezeket a félelmeit tökéletesen félre tudja tenni. Amúgy is egy furcsa emberről beszélünk, akinek az emberi kapcsolatai másmilyenek, mint ahogy a legtöbben éljük az életünket. Az El Capitan biztosítókötél nélküli megmászására készülve érte például a legendás svájci hegymászó, Ueli Steck halálának híre. Honnold és Steck másztak együtt, jól ismerték egymást, talán az ő világában még barátként is gondolt rá. De a halálhír egyáltalán nem rázta meg Honnoldot.

"Igazából nem olyan meglepő, hogy Ueli meghalt, hiszen egy csomó őrült baromságot csinált. De attól még azt gondoltam, hogy Ueli nem fog meghalni." Honnold nagyjából ennyivel intézte el a világ egyik legkiemelkedőbb hegyi sportolójának halálát. Miközben arra készült, hogy ő maga is megcsináljon egy őrült baromságot.

000_19Q6NA.jpg Fotó: Europress/AFP

Az El Capitan fala az egyik legnagyobb kihívás a sziklamászás világában. Amikor 1958-ban először megmászták, 47 napra volt szükség ahhoz, hogy Warren Hardingék feljussanak. 1975-ben sikerült a The Nose nevű útvonalat először egy nap alatt teljesíteni. Honnold a kötél nélküli feljutáshoz a Freerider nevű útvonalat választotta. Ez egy 35 kötélhosszas út, amelynek több rendkívül technikás része is van. Igazából már önmagában az elképesztő, hogy egy elég nehéz mászóútban Honnold számára csak 5-6 olyan rész volt, ami gondot okozhat. És ahogy a filmből kiderül, ezeket a részeket gondos feltérképezéssel, és rengeteg gyakorlással próbálta olyan szintre hozni, hogy ne okozhassanak gondot.

Honnold először 2016 őszén próbálta meg kötél nélkül megmászni az El Capitant, ám a hatodik kötélhossznál meggondolta magát. Ezután házat vásárolt, és közös életet kezdett építeni barátnőjével, aki - bár ez kimondva nem lett a filmben - szerintem azt gondolta, hogy ezután Alex már nem fog megpróbálkozni a hihetetlenül veszélyes küldetéssel.

De aztán 2017 tavaszának nagy részét arra szánta, hogy begyakorolja a nehéz szakaszokat, majd június harmadika reggel nekiindult a Freerider útvonalnak, amit aztán szűk négy óra alatt meg is mászott.

A Free Solo nem azért jó sportfilm, mert újat mutat. Csodás felvételeket a HD kamerák elterjedése óta látunk sziklamászókról. Sokkal inkább azért jó, mert úgy tud izgalmas lenni, úgy tudja az emberek pulzusát felvinni, hogy egyébként tudjuk, hogy Honnold megmászta a falat. Ehhez kell az, hogy a Jimmy Chin vezette stáb nagy része is képzett sziklamászókból állt, akik egyrészt tudták, honnan kell felvenni Honnold kísérletét ahhoz, hogy a lehető legizgalmasabban lehessen ezt bemutatni, másrészt azt is tudták, hogy a kísérlet sikeressége azon is múlik, hogy ők képesek-e majdhogynem láthatatlanok maradni a felvételek elkészítése közben.

Így aztán a film vége mindenféle szempontból csúcsponttá tudott válni. Honnold felmászott a sziklán, a stáb elkészítette a felvételeket, a barátnő pedig meg tudott maradni a háttérben akkor, amikor erre volt szükség.

Hozzászólások