BMX - Döbbenet... Meghalt Dave Mirra
Döbbenet... Meghalt Dave Mirra
Dave Mirra "Tuck nohander" a Dew Touron (Fotó: Europress/Getty)

Döbbenet... Meghalt Dave Mirra

Pintér LászlóPintér László
2016/02/05 14:16

A legendás BMX-es a jelek szerint öngyilkos lett.

A szokásos reggeli rutin szerint pörgetem át a sporthíreket. Sok minden történt az elmúlt 8 órában, hiszen a világ túlsó oldalán ezalatt nappal volt. Nem jutok messzire az üzenőfalon, amikor egy amerikai forrásból szembe jön az alábbi mondat egy fotó mellett: „RIP Dave Mirra”.

Mintha pofán vertek volna. Egy hangos káromkodás után kattintok, nézem a többi hírt vele kapcsolatban, mert már mindenhonnan özönlenek a részvétnyilvánítások. Ez egész egyszerűen nem lehet igaz!

De sajnos hamar rá kell döbbennem, hogy az.

A BMX pionír, az Ikon, a Legenda nincs többé.

Egyszerre érzek mérhetetlen szomorúságot és ürességet. Az elmúlt 10 évben megszámlálhatatlan órányi extrém sportműsort közvetítettem az Eurosporton. Köztük voltak Dave Mirra utolsó BMX versenyei is a Dew Touron.

Dew Tour 2009 Chicago. A második Garrett Reynolds, a harmadik Marcus Tooker. Ketten együtt alig voltak idősebbek, mint Mirra, aki nyert

Mindig is az egyik legszimpatikusabb rider volt a mezőnyben a számomra, akit élmény volt közvetíteni. Egyszerűen hihetetlen volt az a tudás, amivel közel a negyvenhez is versenyképes tudott maradni olyan fiatal tehetségekkel szemben, akik akár a fiai is lehettek volna. Oly mértékben motivált egész nemzedékeket, hogy nem lehetett érte nem lelkesedni. Úttörő volt, példakép, akinek köszönhetően a BMX a mainstream médiába is beszivárgott.

Dave Mirra minden idők egyik legeredményesebb BMX versenyzője volt. Parkban és félcsőben is egyaránt sikeres volt, ami nagyon ritka. Az X Games-en 24 érmet szerzett 1995 és 2009 között, melyből 14 arany. Ő volt az első, aki dupla hátraszaltót adott be versenyen.

13 éves korában írta alá első profi szerződését a Haro Bikes-szal, majd évekig versenyzett a sportág másik nagy ikonjának számító Matt Hoffmann bringáival. Később saját márkát alapított Mirraco néven.

Bátyja, Tim után költözött New Yorkból az észak-karolinai Greenville-be. Miután a szintén BMX-es Ryan Nyquist lett Tim szobatársa, hamar összebarátkoztak. Építettek maguknak rámpákat, és nem sokkal később egyre több BMX-es költözött a városba. Greenville az egyik legkomolyabb BMX-fészek lett a világon, melyet a sok profi miatt a bringás berkeken belül már csak „Protown”-nak neveztek.

Dave Mirra a RAAM versenyen

Mirra közel két évtizedes versenyzői pályafutása alatt a sportág mai legjobbjait inspirálta. Elképesztő akaratereje és versenyszelleme a legmélyebb gödörből is segített neki kimászni. 1993-ban elütötte egy autó, koponyatörést szenvedett, vérrög keletkezett az agyában. Nemcsak hogy túlélte, de csak ezután kezdődött minden idők egyik legeredményesebb extrém sportolójának igazi karrierje.

Emlékszem, hitetlenkedve néztem, ahogy az utolsó Dew Tour versenyeinek egyikén egy hatalmas bukás után másnap össze-vissza kötözött vállal indult a park döntőben. Az egész ember puszta akaraterő volt, de ami még fontosabb, imádta, amit csinált. A pozitív hozzáállása, életöröme mindenkire átragadt.

Amikor a BMX-ben már nem érzett elég kihívást, motivációt, elkezdett ralikrosszozni, Subaru gyári versenyző lett. Fizikailag továbbra is csúcsformában volt. Kipróbálta a triatlont, 11 órás Ironmant teljesített. 2014-ben megnyerték a Race Across America kerékpárversenyt.

Érthetetlen, hogy mi vezethetett odáig, hogy önkezével vessen véget életének, már ha tényleg így történt. Az első híradások egyelőre erről szólnak.

Dave-et két kislánya, Mackenzie és Madison, valamint felesége, Lauren mellett nemcsak a BMX, hanem a teljes extrémsport közösség gyászolja.

Nyugodj békében Miracle Boy. Maximális tisztelet és köszönet mindenért!

Dave Mirra az ESPY Awards díjátadón

Hozzászólások