BMX - Hivatalos! Lesz BMX park a tokiói olimpián!
Hivatalos! Lesz BMX park a tokiói olimpián!
BMX Park X Games (Fotó: Pete Demos/ESPN Images)

Hivatalos! Lesz BMX park a tokiói olimpián!

Pintér LászlóPintér László
2017/06/13 18:25

Régóta beszéltek róla szakmai berkekben, de csak az Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteki bejelentésével vált hivatalossá: A szabadstílusú BMX park szakága is bemutatkozik Tokióban a nyári olimpiai játékokon.

A NOB lassan két évtizede igyekszik nyitni a sportkedvelő fiatal közönség felé, és próbálja meglovagolni az akciósportok (korábban extrém sportok) látványosságát. Ennek volt köszönhető a snowboard bevezetése 1998-ban, a BMX krossz beiktatása 2008-ban, a sí- és snowboardkrossz debütálása 2010-ben, végül pedig a sí és snowboard slopestyle felvétele az olimpiai programba 2014-ben.

A 2020-as tokiói játékok soha nem látott injekciót kapnak akciósport-vonalon. Tavaly jelentették be, hogy 

bekerül a sportmászás, a gördeszkázás és a szörf, most pedig eldőlt, hogy jön a BMX freestyle.

Az olimpiára rá is fér a fiatalítás, így csak remélni lehet, hogy ezek a sportágak nem egyszeri bemutatkozási lehetőséget kapnak.

A BMX érkezésére egyébként számítani lehetett, hiszen előbb felvették a 2018-as nyári ifjúsági olimpia programjába, majd bekerült a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárába is. Utóbbira azért van szükség, mert az olimpia kapcsán nem működik a freestyle sportokra oly jellemző meghívásos versenyformula. Egyértelműen szabályozott, és mindenki számára elérhető kvalifikációs rendszer a NOB követelménye, melyet mindig az adott sportág nemzetközi szövetségével együttműködve alakítanak ki.

Az UCI-nak ugyan vajmi kevés köze van a freestyle sportokhoz, de szerencsére nem akarták nulláról felépíteni a saját rendszerüket (ahogyan azt a snowboard esetében a Nemzetközi Síszövetség tette anno), hanem partneri együttműködést kerestek egy már meglévő, tapasztalt és sikeres szakági versenyszervezővel. Így indult útjára az első BMX Freestyle Park Világkupa 2016-ban, mégpedig a legendás francia extrémsport fesztivál, a FISE szervezésében.

A nemek egyenjogúsága jegyében lesz női verseny is, bár az ő mezőnyük nagysága töredéke a férfiakénak. Az akciósportok legnagyobb versenyén, az X Games-en még tavaly is csak bemutató jelleggel indulhattak, érem nem járt a teljesítményükért. A kisebb mezőny egyúttal azt is jelenti, hogy a szakágat művelő kevés számú hölgy jóval kisebb harc árán lehet olimpiai bajnok, mintha mondjuk úszásban próbálkozna ugyanezzel.

A pontos versenyformátumról egyelőre keveset tudni, a kvalifikációs kritériumokról és kvótákról pedig gyakorlatilag semmit. Az UCI jelenlegi versenyformátuma szerint a riderek a döntőben két, egyenként egyperces menetet mutathatnak be, teljesítményüket pedig mindkét menet figyelembe vételével 0-100 pontig terjedő skálán pontozzák. A pontozás összbenyomás alapján történik, ahol számít a bemutatott trükkök nehézsége, ötletessége, kivitelezése és a versenyző stílusa is.

Fontos azonban, hogy a fentebb említett FISE hivatalos világkupa-sorozatának egyik helyszíne éppen Budapest, amely először kapott helyet a nívós versenynaptárban. Ez lesz a FISE következő állomása, augusztus 16-19. között.  A BMX mellett mountainbike slopestyle, roller és gördeszka is szerepel a programban.

A szabadstílusú BMX olimpiai beiktatásáról és az esetleges magyar esélyekről a hazai BMX Freestyle Egyesület alelnökét, Králik Danit kérdeztük:

„Mivel a freestyle dolgait itthon próbáljuk egyengetni - már amennyire az életünk engedi - így egy ideje megjött már hozzánk az infó. Egyelőre vajmi kevés esélyt látok rá, hogy 2020-ban magyar BMX-es jelen legyen Japánban. Az, hogy az alapvetése a BMX olimpiai részvételének valójában mi is, az jelenleg nem számít. Vannak ellenzői, vannak támogatói, de talán egy biztos, hogy a sport fejlődésének az olimpia jót fog tenni. Az, hogy ez a fejlődés mennyire pusztítja el azt a lelkületet, amiért sokan elkezdtük, és jobb esetben a mai napig csináljuk, az már egy másik kérdés.

Én valahol a két vélemény közti középutat képviselem. Úgy gondolom, hogy az olimpia jó a BMX-nek, de ez egyszerre azt is jelenti, hogy a stílus, az egyediség, az újítás és a kreativitás nem lesznek a nyertesek erényei. Sokkal inkább a precizitás, stabilitás, mindez óriás méretben és az elvárt top trükkök, plusz egy fordulattal és/vagy pörgetéssel.

Ha lenne egy srác, akit érzek, hogy tud prezentálni új erőt, és valóban a trükkjei, a tehetsége, na meg persze a fizikuma lehetővé tenné, akkor akár edzőnek is szívesen jelentkeznék. Viszont az irány, amerre tart jelenleg a BMX-es, robotizált, tornaszerű, stílusmentes világ, azzal nem igazán tudok azonosulni. Mivel azonban olimpiapárti vagyok, szívesen kivenném belőle a részemet, de megpróbálnék némi játékot belecsempészni.”


Szóval, fiatal tehetségek, hajrá, itt egy újabb lehetőség, 2020-ig van még idő felkészülni! Addig is egy kis kedvcsináló, a FISE montpellier-i BMX Park döntőjéből, a győztes, Logan Martin köre:

 

Hozzászólások