BMX - Felépült horrorsérüléséből a BMX-bajnok
Felépült horrorsérüléséből a BMX-bajnok
Scotty Cranmer (Fotó: Facebook)

Felépült horrorsérüléséből a BMX-bajnok

Pintér LászlóPintér László
2017/08/16 08:39

A háromszoros X Games-győztes Scotty Cranmer 10 hónappal ezelőtti bukása után az orvosok azt mondták, nem fog tudni többé járni. Most újra bringára ült.

Az amerikai Scotty Cranmer a világ egyik legjobb BMX park és street ridere. A sportág legnagyobb versenyének számító X Games-en háromszor tudott nyerni, és holtversenyben a néhai legendával, Dave Mirrával összesen kilenc érmet gyűjtött. Az Eurosport 2 nézői még emlékezhetnek rá, hogy a korábban a csatornán közvetített Dew Touron sorra nyerte a versenyeket. Ő volt az első, aki versenyen adta be az előreszaltó vázpörgetést.

Scotty nemcsak BMX-tudásával, de személyiségével is számtalan rajongóra tett szert. Nála szimpatikusabb, kedvesebb versenyzőt aligha találni.

A freestyle BMX-hez ugyanúgy hozzátartoznak a sérülések, mint a villámláshoz a mennydörgés. Scottynak is kijutott belőlük bőven. A legsúlyosabb egy gerinctörés volt 2016-ban, szerencsére komolyabb következmények nélkül.

Nullkéz hátraszalt

Tavaly novemberben azonban megsuhintotta őt a halál szele. Las Vegasban, két barátjával az egyik szponzora felkérésére mentek filmezni. Utcai terepen akartak trükközni. Még az érkezés napján, csak saját örömükre gurultak a városban, és forgattak néhány snittet Scotty videómegosztó csatornájára. Egy építkezési területen egy trükkből leérkezve az első kereke megakadt egy rejtett gödörben. Scottyt ez annyira váratlanul érte, hogy még a kezét sem tudta kitenni az ütközés csillapításához. Arccal ért földet, a megakadó kerék miatt mint az ostor, úgy csapódott a betonra.

Hiába volt rajta a sisak, sérülései életveszélyesek voltak. Az arccsontja több helyen eltört, sok vért veszített és a fejsérülésen túl eltört a C4 és C5-ös csigolyája is.

A kórházban az ütés utóhatásaként súlyos vérömlenyek keletkeztek a koponyájában, melyet műtéti beavatkozással tudtak csak eltávolítani. Ehhez konkrétan ki kellett venni a koponyacsont homlokrészét (a lenti videóban ennek eredménye is látszik – csak erős idegzetű olvasóinknak javasoljuk a megtekintését!), amit csak hetekkel később tettek vissza.

A baleset következtében Scotty nyaktól lefelé lebénult. Az orvosok nem sokkal biztatták, a véleményük az volt, hogy ha javul is valamelyest, járni aligha lesz képes.

Scotty azonban a rengeteg támogatásnak és akaraterejének (és természetesen a sikeres orvosi beavatkozásoknak) köszönhetően a körülményekhez képest gyorsan javult. Egy hónappal a baleset után, ha lassan is, de már szinte összefüggően tudott beszélni. Akkor még csak a bal kezét tudta mozgatni.

Később azonban visszanyerte másik keze, majd a lábai mozgáskészségét is. Az út rettentően hosszú és keserves volt, de újra lábra tudott állni. Küzdelmét a legismertebb videómegosztón a csatornájára feltöltött rendszeres videóbeszámolókkal követhették a rajongók. Kihívásban vállalta, hogy ha a videócsatornája követőinek a száma eléri az egymilliót, akkor egy helyi gördeszkás és BMX-es parkban fog bringázni. Itt különböző elemek vannak, melyeken a riderek mindenféle trükköt mutatnak be. Nem éppen optimális terep egy bizonytalanul guruló kezdő BMX-esnek. Merthogy Scottynak hozzá kellett szoknia, hogy a trükköket, amelyeket fejben már régen újra tud, a teste nem tudja végrehajtani. Éppen ezért óriási kihívást jelentett számára, hogy meg merje próbálni akár csak a gurulást is a parkban.

Az alábbi videóban Scotty elmeséli a teljes sztorit (természetesen angolul), és a végén kiderül, hogyan gurul újra a bajnok. A filmben több megrázó képsor is szerepel, így tényleg csak erős idegzetűeknek ajánljuk!

Hozzászólások