BMX - Észbontó trükkökkel nyerte Loupos a BMX vébét - videó
Észbontó trükkökkel nyerte Loupos a BMX vébét - videó
Fotó: Europress/AFP

Észbontó trükkökkel nyerte Loupos a BMX vébét - videó

Pintér LászlóPintér László
2019/11/10 15:07
Brandon Loupos a sportág legdurvább trükkjeit mutatta be hatvan másodpercben a világbajnoki aranyért.

A kínai Csengtuban rendezték a hétvégén az UCI Urban Cycling World Championshipet. A rendezvényen a szabadstílusú BMX (flatland és park), triál és hegyikerékpár cross country eliminátor versenyszámokban avatnak világbajnokokat.

A BMX park döntőben a szakág elmúlt évtizedének legjobbjai küzdöttek az érmekért, köztük az ötszörös X Games-győztes venezuelai Daniel Dhers, a címvédő amerikai Justin Dowell, valamint a két ausztrál fenegyerek, Logan Martin és Brandon Loupos.

Loupos első körében hamar rontott, így a második menetben mindent egy lapra tett fel. Miután a sportág legveszélyesebb trükkjének számító dupla hátraszaltóval indított, sejteni lehetett, hogy nagy menetre készül. A folytatásban többek között 1080, 900, cashroll és tripla vázpörgetés szerepelt – ennél nehezebb koreográfiát aligha lehet egy hatvan másodperces menetbe bepréselni. A zsűri 93,20 ponttal jutalmazta a lehetséges 100-ból.


Egyetlen versenyző lehetett még képes ennél magasabb pontszámra, Loupos honfitársa, Logan Martin. Ő szintén iszonyú erős kört ment, nála is szerepelt az 1080, ugyanakkor a dupla hátraszaltó nem, így végül mindössze három tized ponttal, de lemaradt az aranyéremről.

A magyar színeket képviselő Jósa Dani hat héttel a bokaszalag-szakadása után a selejtezőben a 42. helyen zárt. Így nyilatkozott a verseny után:

„Egy bokaszalag sérülésből jövök. Két majdnem tökéletes kört sikerült mennem. Kész csoda, hogy hat hét kihagyás és Kína előtt egy BMX edzéssel rajta tudtam maradni a biciklin, és a bokám is egészen jól bírta. Nagyon örülök a körülményekhez képest megfelelő teljesítményemnek. Igazán  élveztem a biciklizést. De az sokkal nagyobb büszkeséggel és boldogsággal tölt el, hogy Magyarországot képviselhettem egyedüli magyar riderként itt az UCI vébén, ami hatalmas megtiszteltetés és bizalom a Magyar Kerékpáros Szövetségtől felém! Nem tudom elégszer megköszönni Magyarországnak, hogy velem és mögöttem álltok és szurkoltatok nekem!”

A BMX park versenyszám jövőre Tokióban mutatkozik be az olimpián.

Hozzászólások