Bázisugrás - Valerij Rozov leugrott Dél-Amerika egyik legmagasabb hegycsúcsáról
Valerij Rozov leugrott Dél-Amerika egyik legmagasabb hegycsúcsáról
Ugrás a semmibe - Valerij Rozov, Huascaran (Fotó: Red Bull)

Valerij Rozov leugrott Dél-Amerika egyik legmagasabb hegycsúcsáról

Pintér LászlóPintér László
2017/08/05 16:26

Újabb kontinensrekord a szárnyasruhás orosztól

Valerij Rozov a világ leghalálosabb sportjának, a bázisugrásnak az egyik legismertebb művelője. Specialitása a nehezen elérhető, nagyon magas csúcsokról történő ugrás. Ugrott már többek között az Everest oldalából 7300 méter magasságból, a Cso Oyun 2016-ban végrehajtott ugrása 7700 méterrel pedig világrekordnak számít.

A 6768 méteres Huascarán nem könnyű célpont. Peru legmagasabb hegye, de Dél-Amerikában is csak három másik csúcs szárnyalja túl. Öt nap alatt jutott fel a csúcsára. Jórészt éjjel kellett mászniuk, mert a fagy ilyenkor összetartja a jeget. A hegyen gyakoriak a jég- és hólavinák.

A déli csúcs elérése után 50 méterrel lejjebb ereszkedett, és onnan ugrott le. Másfél percig repült szabadesésben, közben 2000 méter szinttel került lejjebb. A völgyben, 4800 méteren ért földet.

Rozov évek óta dolgozik egy projekten, melyet azonban csak most árult el, hogy már csak két hegy van belőle hátra (így valószínűleg nem fogja tudni más elhalászni előle az elsőséget). Minden kontinens legmagasabb ugorható pontjáró szeretne bázisugrani. A hegymászók körében ismert Seven Summits (minden kontinens legmagasabb csúcsa) kézenfekvő lenne, de ezek nem mindegyike elég meredek ahhoz, hogy le lehessen róla ugrani. Rozov ennek megfelelően módosította a listát.

Az Elbruszról már 2009-ben leugrott, majd a következő évben a csodálatos formájú antarktiszi Ulvetanna következett. Ezek még nem voltak tudatosan a projekt részei. 2015-ben, a Kilimandzsáróról történő ugrása után fogalmazódott meg benne, hogy minden földrész legmagasabb lehetséges pontjáról leugorjon.

Jelenlegi listája az ugrási magasságokkal:

2009 — Elbrusz / 4650 m (Európa)

2010 — Ulvetanna / 2650 m (Antarktisz)

2015 — Kilimandzsáró / 5460 m (Afrika)

2016 — Cho Oyu / 7700 m (Ázsia)

2017 —Huascarán / 6725 m (Dél-Amerika)

A hétből már csak kettő hiányzik: Ausztrália és Észak-Amerika.

Forrás: Red Bull

Hozzászólások