Bázisugrás - A nap videója: Pacsi szabadesésben
A nap videója: Pacsi szabadesésben
Nathan Jones (Fotó: Nathan Jones Facebook)

A nap videója: Pacsi szabadesésben

Pintér LászlóPintér László
2014/12/22 00:17

A bázisugró szárnyasruhában, két méterrel a föld fölött repülve pacsizott a barátjával

A szárnyasruhás repülés „proximity flying” válfaja önmagában is hajmeresztő, hiszen ennek az a lényege, hogy az ugró minél közelebb repüljön el a különböző tereptárgyak (sziklafal, fák) mellett. Láttunk már számtalan olyan ugrást, amikor 1-2 méterre is megközelíti az ugró a talajt. Az viszont még senkinek sem jutott eszébe, hogy megpróbáljon pacsizni egy földön álló társával. Eddig.

Most azonban Nathan Jones elérkezettnek látta az időt, hogy megkísérelje ezt az őrült mutatványt. Helyszínnek a Chamonix-völgyben fekvő Brévent hegyet választották, szemben a Mont Blanc-nal. A pacsit persze nem szó szerint kell érteni, a két kéz konkrétan nem ér össze. Könnyű elképzelni, hogy ha valaki 250 km/órával zuhanva belecsap az ember tenyerébe, ott jó eséllyel valamelyik kéz eltörik. Ezért tehát egy virtuális „kezet” alkalmaztak, amitől azonban semmivel sem tűnik kevésbé őrültnek a dolog. Nem csoda, ha a kezet tartó srác eléggé be van rezelve.

Az ugrással egyébként egy jótékonysági projektet támogatnak. A Project Base-t Nathan Jones és néhány bázisugró barátja hozta létre. Az adományokból befolyó összeget elmaradott területek fejlesztési céljaira ajánlják fel. Most éppen egy etióp régióban több száz embert ellátó kutat fúrnak, mert az ott élőknek nincs elég anyagi forrásuk, hogy hozzáférjenek a tiszta ivóvízhez.

Hozzászólások