Bázisugrás - A nap videója: Kétszázzal a szakadékban
A nap videója: Kétszázzal a szakadékban
A Mélység (Fotó: Facebook)

A nap videója: Kétszázzal a szakadékban

Pintér LászlóPintér László
2015/12/30 20:41

Az alábbi kisfilmből is könnyen megérthető, miért a szárnyasruhás repülés jelenleg a legnagyobb halálozási rátájú extrém sport.

Graham Dickinson az egyik legismertebb és legvakmerőbb bázisugró és szárnyasruhás repülő. Leginkább a "proximity flying" áll közel a szívéhez, melynek lényege, hogy minél közelebb próbálnak elrepülni különféle tereptárgyak mellett.

Graham ezúttal a Chamonix felett emelkedő Aiguille du Midi 3842 m magas csúcsáról ugrik, amely közkedvelt bázisugró starthely. A hegy lábánál fedezett fel egy szűk szurdokot, melyen korábban senki sem repült még át, legalábbis nem lelhető fel ezzel kapcsolatos dokumentáció.

A kb. 70 m mély szurdok annyira szűk, hogy csak egyetlen szárnyasruhás repülő számára van benne hely, de a 200 km/h körüli sebességgel történő zuhanás miatt tökéletesen kell manővereznie. ha csak picit is hibázik, a a biztos halált jelenti. Fentről pedig nem látszik más, csak a sötét mélység a gránitot kettévágó szurdok mélyén.

Dickinson "Mélység" névre akarta keresztelni a helyet, de aztán egy napokban elhunyt bázisugró emlékére a "Philippe Jean mélysége" nevet adta neki.

A videó különlegessége annak zenéje. A szurdokba érve felcsendül Claude Debussy "Holdfény" (Clair de Lune) című zongoradarabja, melynek ihletője egyik kedvenc költőm, Paul Verlaine hasonló című verse.

 

 

Hozzászólások