Extrém - A nap videója: Speedriding Alaszkában
A nap videója: Speedriding Alaszkában
The Unrideables - speedriding Alaszkában (Fotó: Red Bull)

A nap videója: Speedriding Alaszkában

Pintér LászlóPintér László
2014/12/03 20:21

A Red Bull jövő év januárjában egy egész estés dokumentumfilmmel rukkol elő a világ egyik leglátványosabb extrém sportjáról, az ejtőernyős síelésről. A címe "The Unrideables: Alaska Range", melyből most egy rövid ízelítőt kaphatunk.

A speedriding a siklóernyőzést ötvözi a síeléssel. A repülésnek köszönhetően a sportoló olyan lejtőszakaszokat is „megsíelhet”, amelyek gyalogosan vagy lesiklással megközelíthetetlenek. Ahogyan azt az angol elnevezése is mutatja, ebben a sportban a sebesség alapvető szempont. Határt csak az egyéni félelemküszöb szabhat. Viszont pontosan a zuhanáshoz közeli tempó miatt tökéletesen csiszolt érzékekre és a legmesszebbmenő koncentrációra van szükség, mert a talajt többször is érintő repülés közben a másodperc századrésze alatt meghozott döntések életről vagy halálról dönthetnek.

Helyszínnek a sportág úttörőjének számító Jon DeVore otthonát, Alaszkát választották. Jon 1993 óta foglalkozik az ejtőernyőzés különféle formáival, több mint 17ezer ugrás van már mögötte. A repülés abszolút megszállottja. Alapító tagja a Red Bull Air Force szárnyasruhás csapatának. Elismert kaszkadőrként szerepelt a Vasember 3, a Másnaposok 3. és a Transformers 3 című hollywoodi kasszasikerekben. Utóbbiban ő, és a világhírű bázisugró JT Holmes csapata hajtotta végre Chicago központjában azt a szárnyasruhás ugrást, amikor a felhőkarcoló tetejéről leugró szereplőket robotok üldözik. Legalább az ugrás része nem volt számítógépes trükk… Nemrégiben meteornak nézték, amikor éjjel repülőről kiugorva tűzcsóvát húzva zuhant szárnyasruhában Chicago felett.Egy kis pirotechnikai trükk, amely miatt emberek százai hívták a rendőrséget és a hírtelevíziókat.

Minden bizonnyal ezzel a dokumentumfilmmel is szerez magának rajongókat, csodálókat, de szép számmal olyanokat is, akik teljesen őrültnek tartják majd. Persze őt ez a legkevésbé sem érdekli. Számára csak egy a fontos, hogy a repülésnek hódolhasson. A helyszín és az előzetes alapján mi a magunk részéről alig várjuk a januárt. Lássuk, hogyan csússzák meg a megcsúszhatatlant!

Hozzászólások