Extrém - 980 kilométer, 50 nap, mínusz 25 fok - Rakonczay Gábor Déli-sark Expedíciója
980 kilométer, 50 nap, mínusz 25 fok - Rakonczay Gábor Déli-sark Expedíciója
Fotó: Facebook/Rakonczay expedíciók

980 kilométer, 50 nap, mínusz 25 fok - Rakonczay Gábor Déli-sark Expedíciója


2018/11/23 12:01

A Hosszabbítás hétfői rádióműsorával nagyjából egy időben kezdte meg 50 napos, közel 1000 kilométer hosszú Déli-sark Expedícióját Rakonczay Gábor. Pintér Lászlóval, az Expedíció kommunikációs stábjának szakmai referensével Rév Dániel és Farkasvölgyi Gábor beszélgetett.

980 km, 50 nap, -25 fok. Ez önmagában sem tűnik sétagaloppnak, de észben kell tartanunk, hogy nem is sík terepről, meg egyszerű, szélcsendes időjárási körülményekről van szó, már a hidegen túl persze.

Szárazföld partjáról gyalogosan elérni a Déli-sarkpontot azt jelenti, hogy majdnem 3000 méter szintkülönbséget is le kell gyűrni, jégen. Rakonczay Gábor arra készül, hogy az első magyar legyen, akinek ez sikerül.

Arról, hogy milyen személyisége van valakinek, aki egy ilyen túrát bevállal, Pintér ezt mondta:

"Az átlagember valószínűleg egy kicsit bogarasnak tartaná. Akármilyen teljesítményről, vagy kalandól van szó, Gábor mindig a legdurvább irányba indul el. Mindig az extremitásokat keresi. Emellett pedig egy végtelenül pozitív személyiség, rendkívül jó humora van és mindent optimistán lát."

De hogy pontosan kicsoda a többszörös világrekorder Rakonczay és miért is vágott bele az expedícióba? Mit jelentenek konkrétan az extrém körülmények az expedíció esetében?

Hogyan jut el egyáltalán az Antarktiszra és hogy kommunikál majd onnan? Mennyi élelmiszert kell magával vinnie és hogy készíti majd el azokat?

Nehezebb-e ez az expedíció, mint mondjuk egy nyolcezres hegycsúcs megmászása?

Ezekre a kérdésekre is választ kaptok, ha meghallgatjátok az adást itt!

Hozzászólások