Extrém sportok - Új sebességi világcsúcs rakétahajtású kerékpárral
Új sebességi világcsúcs rakétahajtású kerékpárral
Francois Gissy, az "őrült rakétaember" (Fotó: Fotók: Exotic Thermo Engineering)

Új sebességi világcsúcs rakétahajtású kerékpárral

Pintér LászlóPintér László
2014/11/10 15:44

Elég abszurd ötlet kvázi bombával a lábad között 333 km/h-val tépni egy drótszamár nyergében, de Francois Gissy-t ez nem különösebben zavarja.

Miközben a „normális” kerékpárosok világában mostanság az egyórás világcsúcs a trendi, és arról cikkeznek, hogy jövőre vajon Sir Bradley Wiggins eléri-e az 55 km/h-t, egy svájci úriembernek egészen másképp kattog az agya. Francois Gissy a kerékpárral elérhető sebességi világcsúcsra hajt, melyet házilag épített, rakétahajtású bringával ostromol.

Ez az ő vadászterülete, az előző csúcsot is ő tartotta 285 km/h-val. Ezúttal még harapósabb hidrogén-peroxidot sikerült a hajtóművel megetetnie, ugyanis az új világrekord 333 km/h. Ezt a sebességet 4,8 mp alatt érte el, ami gyorsulás nemcsak a séró villámsebességű belövéséhez elegendő, de egy Ferrari 430 Scuderiát is csúnyán porig aláz.

Gissy és a csodamasina

Maga a bringa teljesen egyszerűnek tűnik, dizájnja meg sem közelíti az országúti versenyeken használt high-tech, szélcsatornában tesztelt karbonvázas időfutam-csodákat. Nyújtott kialakítása lehetővé teszi Gissynek, hogy szinte fekvő testhelyzetben képes legyen megülni az iszonyú erővel gyorsuló masinát. Szinte hihetetlen, de csak sima patkófékkel szerelték. Persze nem is túl bölcs dolog mondjuk 200-nál húzgálni a féket. A légellenállás miatt egyébként is elég hamar lassul a jószág, ha pedig valami balul sül el, a bukás úgyis elkerülhetetlen. Lengéscsillapítás, aerodinamika – Gissy számára felesleges flanc.

A rekordkísérletre a franciaországi Paul Ricard versenypályán került sor. A hajtómű 560 lóerővel repítette Gissyt a 333 km/h-s végsebességig. Az „őrült svájci” sértetlenül megúszta a kísérletet.

Gissy, az egykori buszsofőr

Nem kicsit kell ugyanis őrültnek lenni, hogy az ember egy rakétával a lábai között szálljon nyeregbe, ami ha felrobban, hát… jobb bele sem gondolni. A korábban buszsofőrként dolgozó Gissy azonban még közel sincs céljához. Ha sikerült szponzort találnia a projektre, megépítené a „Spine Crusher” (Gerinctörő) névre hallgató bringát, amivel 2 mp alatt szeretné elérni a 400 km/h-t. Aztán, ha majd kicsit öregszik, jöhetnek a rakétahajtású motorok. Most azonban jöjjön a videó, amiből kiderül, mit (nem) tud a Ferrari Gissy bicajával szemben!

Hozzászólások