Timbersports - Szombaton Timbersport Nemzeti Bajnokság
Szombaton Timbersport Nemzeti Bajnokság
Juhász István gőzerővel készül

Szombaton Timbersport Nemzeti Bajnokság

Pintér LászlóPintér László
2014/07/10 18:17

A Stihl Timbersports sportfavágó sorozatban mindössze három éve van magyar csapat, viszont teljesítményük nagyon rövid idő alatt komoly nemzetközi elismerést váltott ki. Nem véletlen, hogy hazánk volt az első kelet-közép-európai ország, amely világversenyt rendezhetett. A budai vár Oroszlános udvarában telt házas közönség előtt Juhász István képviselte a hazai színeket. A májusi versenyről készült beszámolónkat itt olvashatják.

Juhász István, Strubel József "Dedi", Ollé Péter és a Bakó-fivérek a Champions Trophy estéjén a Budai Vár Oroszlános udvarában

A magyar csapatot megalakulása óta négy oszlopos tag alkotja: Gyapjas Norbert „Gyapi”, Strubel József „Dedi”, Rittlinger Róbert és Juhász István. Minden évben bent vannak a Stihl Timbersport Világbajnokság csapatdöntőjében, Juhász István pedig tavaly az egyéni döntőben a szenzációs 7. helyet szerezte meg. Az elmúlt két évben azonban újabb sportolók igyekeznek bekerülni a csapatba, így tavaly hazánkban is megrendezhették az első nemzeti bajnokságot.

Ollé Peti sokat edzett a standing állványon

A világbajnokságon mindig az országos bajnok nevezhet az egyéni versenyben. Juhász István tavaly lázasan is győzni tudott. A 48 éves ráckevei sportoló nagyon komolyan veszi a sportágat, fakitermelő vállalkozása napi teendői mellett rengeteget edz. Persze a többiekről is elmondható, hogy gyakorlatilag hobbiból, szabadidejükben edzenek.

Az idei bajnokságot a Karádi Falunap keretein belül rendezik a Somogy megyei Karádon, a Balatontól félórányira, ahol 12 sportoló küzd majd a bajnoki címért. Az első fordulóban négy versenyszámban, kettesével vonulnak színpadra a versenyzők, az alábbi párosításban:

Hamvasi Ferenc – Pankotai Zoltán

Tarjányi Mihály – Bakó Norbert

Ollé Péter - Gerőcs  János

Bakó András – Bozsó Zoltán

Gyapjas Norbert - Rittlinger Róbert

Strubel József - Juhász  István

Bakó László kézi vonófűrész (single buck) gyakorlás

Az első forduló négy versenyszáma az álló rönk-hasítás (standing block), széria láncfűrészes darabolás (stock saw), kézi vonófűrészes vágás (single buck) és fekvő rönk-hasítás (underhand chop) lesz. Ebből a körből már csak a legjobb hat sportoló jut a döntőbe, ahol a versenyszámok királyának nevezett ugródeszka (springboard) számban kell összecsapniuk a bajnoki címért.

A versenyben használt farönköket az egyenlő esélyek miatt sorsolás útján kapják a versenyzők. A sorsolás 12:00 órakor kezdődik, maga a verseny pedig 14:30-kor.

A sportolók egyébként május végén szokásos éves edzőtáborukon vettek részt, melyet a világbajnok és a Champions Trophy-győztes ausztrál Brad Delosa vezetett. Ezúton ajánljuk figyelmükbe az edzőtáborban készített fotógalériánkat.

Jöjjenek el minél többen szurkolni a fiúknak, találkozzunk 12-én szombaton Karádon!

Hozzászólások