Timbersports - Juhász István megvédte címét
Juhász István megvédte címét
A STS Nemzeti Bajnokság dobogósai (Fotó: Bokor Ferenc)

Juhász István megvédte címét

Pintér LászlóPintér László
2014/07/16 12:26

A ráckevei sportfavágót egyetlen versenyszámban sem tudták legyőzni a Stihl Timbersports Nemzeti Bajnokságon.

Szombaton a Somogy megyei Karádon rendezték a 2. Stihl Timbersports Nemzeti Sportfavágó Bajnokságot, melyen Juhász István mind az öt versenyszámot megnyerve lett ismét magyar bajnok.

Az országos bajnokság döntőjébe 12 sportfavágó került be. Az egyenlő esélyek érdekében a farönköket, amelyeket a versenyben később használtak, sorsolás útján kapták.

Előjel? Juhi az 1. számú fát húzta

A sportolók minden versenyszámban az elért helyezésüknek megfelelően pontokat kaptak: az első helyért 12, a másodikért 11, az utolsóért pedig 1 pont járt. Ez alól csak a második forduló volt kivétel, ahol már csak hatan versenyeztek, 12-10-8-6-4-2 pontokért. Az összetettben a legtöbb pontot gyűjtő versenyző nyert. A versenynek nagy tétje volt, hiszen nemcsak az értékes Stihl vásárlási utalványokért folyt a küzdelem. A bajnokság első három helyezettje ugyanis a novemberi innsbrucki világbajnokság csapatának biztosan tagja lesz.

Az első forduló négy versenyszáma az álló rönkhasítás (standing block), széria láncfűrészes darabolás (stock saw), kézi vonófűrészes vágás (single buck) és fekvő rönkhasítás (underhand chop) volt.

Standing Block Dedi és Juhi csatája

Az első versenyszámban nagy meglepetésre a csapat oszlopos tagjának, Rittlinger Róbertnek igencsak meggyűlt a baja a kemény fájával, így csak a 10. helyről várta a folytatást. Juhász István volt az egyetlen, aki 30 másodpercen belüli időt teljesített.

A széria láncfűrész hagyományosan olyan szám, melyben nincs nagy különbség az elért időkben. Ennek megfelelően tizedmásodpercek döntöttek. Ez után a szám után nagyon együtt volt a mezőny, több helyen holtverseny alakult ki.

A harmadik számban, a kézi vonófűrészes vágásban Juhász István (17,5 mp) és Gyapjas Norbert (17,8 mp) között mindössze 3 tizedmásodperc döntött Juhi javára. Rajtuk kívül senki sem tudott 20 mp alá kerülni.

A 4. számban, a fekvő rönkhasításban dőlt el, hogy ki az a hat sportoló, aki a második fordulóban folytathatja. Rittlinger Robi a gyenge standing block után a másik két számban folyamatosan jött előre, pechére azonban az underhandnél belevágott a lábtartóba, ami kizárást, így abban a számban nulla pontot jelentett számára. Ez a hiba bárkivel előfordulhat, de a 36 éves sombereki versenyzőnek különösen rosszkor jött, hiszen így nem jutott a második fordulóba és elvesztette esélyét egy jó helyezésre, és a VB-re történő direkt kvalifikációra.

Ugyancsak drámai volt Pankotai Zoltán helyzete is: a 36 éves taktaszadai versenyző, aki Gerőcs Jánossal együtt a Miskolci Tűzoltóság kötelékének tagja, ugyan a hatodik helyen zárt az első fordulóban, de az utolsó versenyszámnál megsérült a könyöke, így nem tudta vállalni a folytatást. Nagyon sportszerűen átadta a lehetőséget Ollé Péternek, aki a hetedik helyen állt.

Juhi előnye egyébként már az első forduló végén akkora volt, hogy csak akkor veszíthette volna el a bajnoki címet, ha Strubel József „Dedi” megnyeri a springboardot és Juhi DQ-t kap, azaz valamilyen hiba miatt kizárják.

Springboard

A döntő második fordulójában a versenyszámok királyának nevezett ugródeszka (springboard) számban kellett összecsapniuk a bajnoki címért. Ezt a számot a sportolók közül is csak keveseknek van alkalmuk megfelelő mennyiségben gyakorolni, így itt többek számára a 3 perces limitidőn belüli teljesítés volt a cél. A versenyzők ezért mindent beleadtak, miközben a közönség gondoskodott a szenzációs hangulatról. Az utolsó párosban Strubel József „Dedi” és Juhász István küzdött, és mindketten megjavították egyéni legjobb idejüket: a 34 éves parádi Dedi 1 perc 13,8 mp-es, míg a 48 éves ráckevei Juhi 01:05-ös idővel végzett. Dedi gyorsabban kezdett, a pallókat sokkal hamarabb sikerült behelyeznie, de Juhi a pallón állva erősebb standing block-jának köszönhetően megfordította a futamot, és az ötödik számot is megnyerte.

A második fordulót követően a bronzéremért holtverseny alakult ki Gyapjas Norbert „Gyapi” és Bozsó Zoltán „Zoka” között, így a két versenyzőnek a szabályok szerint a széria láncfűrészes számban kellett még egyszer megküzdeni, hogy eldöntsék, ki állhat a dobogó harmadik fokára. Először a 40 éves sárisápi Gyapi vágott, aki a nap addigi legjobb idejével alaposan feladta a leckét Zokának. A szintén 40 éves ópusztaszeri versenyző azonban szenzációs idő alatt vágta le a két korongot, így övé lett a harmadik hely, a szép létszámú ópusztaszeri szurkolótábor nem kis örömére.

Az ópusztaszeri szurkolótábor

 

A végső sorrend:

1. Juhász  István

2. Strubel József

3. Bozsó Zoltán

4. Gyapjas Norbert

5. Bakó András

6. Pankotai Zoltán

7. Ollé Péter

8. Gerőcs  János

9. Rittlinger Róbert

10. Bakó Norbert

11. Tarjányi Mihály

12. Hamvasi Ferenc

Ez azt is jelenti, hogy a három év alatt összeszokott négyfős csapat összeállítása az idei VB-re biztosan változni fog, hiszen harmadik helyének köszönhetően Bozsó Zoltán már biztosan kerettag. A negyedik csapattag személyéről a Stihl Timbersports hazai projekt menedzsere, Szeremley Csaba dönt majd. Nem lesz könnyű helyzetben, hiszen Gyapjas Norbert eredményén látszott, hogy mennyire komolyan készült a bajnokságra, Rittlinger Róbert képességeit és eddigi eredményeit pedig messze nem tükrözi a mostani 9. hely. Mindenképpen egy olyan versenyző marad ki, aki megalakulása óta tagja a magyar csapatnak.

A dobogósokkal közvetlenül a verseny után beszélgettünk:

A dobogósok

Bozsó Zoltán, 3. helyezett:

„Mindenki nagyon odatette magát, oda kellett figyelni nagyon. Sokat edzettem, egy hete már csak ezzel foglalkoztam. A célom az első háromba kerülés volt. Nem volt egyszerű, hiszen két válogatott is bent volt, őket legyőzni nem kevés munkámba került. Bakó Andris is nagyon ügyes volt. Bent vagyok a vb-keretben, úgyhogy most dupla annyit kell edzenem, mint eddig. Az ópusztaszeri szurkolóimnak pedig köszönöm a biztatást."

Strubel József, 2. helyezett:

"Harmadszor vagyok második (a tavalyi 1. STS Nemzeti Bajnokság és a decemberi Mátra Kupa után - a szerk.), de elégedett vagyok nagyon ezzel a helyezéssel. Úgy érzem, Pisti sokkal jobb, előttünk jár egy lépéssel. Számomra másodiknak lenni Pisti mögött nagyobb dicsőség, mint bárkit megverni a csapatból. A springboardra nagyon készültem, egyéni legjobbamat értem most el, de célom az egy perc alatti idő elérése. Ehhez a standingben kell még javulnom. Bent maradtam a csapatban, de Robit nagyon sajnálom, mert úgy érzem, hogy egy nagyon jó versenyző. Ez a DQ bárkivel előfordulhatott volna. Reméljük, minél hamarabb eldől, ki lesz a negyedik csapattag, és ki melyik számot csinálja majd a váltóban, mert akkor elkezdhetünk arra edzeni."

Juhász István, 1. helyezett:

"Nagy öröm, hogy meg tudtam védeni a bajnoki címemet. Jó látni, hogy emelkedik a verseny színvonala, a fiatalok, akiket tanítgatok, nagyon jönnek fel, szorosabb a mezőny. Ez Magyarországon csak előrébb viszi a Timbersportot. Mivel jönnek a fiatalok, és én sem akarom hagyni magam, persze, készültem én is. Rittlinger Robit nagyon sajnálom, mert az ő tudása sokkal több annál, mint ahol végzett, de sajnos ilyen a verseny. Akin nagyon látszott, hogy nagyon készült és komolyan vette a versenyt, az Gyapjas Norbi. Bozsó Zoli eredménye nem lepett meg, hiszen tavaly második lett a Mátra Kupán, tudom, mire képes."
Hozzászólások