Mountainbike - Cam Zink: Guinness-rekord hátraszaltó montival!
Cam Zink: Guinness-rekord hátraszaltó montival!
Cam Zink (Fotó: christophlaue.com)

Cam Zink: Guinness-rekord hátraszaltó montival!

Pintér LászlóPintér László
2014/08/22 10:01

Az amerikai freeride hegyibringás beadta a 100 láb hosszú hátraszaltót montival. A 30,5 méteres ugrás új világcsúcs.

Cameron Zink már egy évtizede ott van a freeride mountainbike mezőnyének élvonalában. Számos nagy versenyt nyert, köztük a 2010-es Red Bull Rampage-et, valamint a 2010-es FMB World Tour bajnoki címét. Nevét azonban tavaly ismerte meg az egész világ, amikor a Red Bull Rampage alkalmával egy 78 láb (20,7 m) hosszú hátraszaltót adott be. Arra a trükkre is hónapokig készült, és a versenyen tökéletesen sikerült végrehajtania:

Kedvese nincs könnyű helyzetben, hiszen tavaly áldott állapotban kellett végignéznie, ahogy Cam elugrik a kidobóról a szakadékba, hogy végrehajtsa a történelem legnagyobb bringás hátraszaltóját. Sok ideje nem volt megnyugodni, mert Cam hamarosan előrukkolt a 100 lábas ugrás ötletével.

Ezúttal hivatalos Guinness-rekord volt a cél, melyre hónapokig tartott a felkészülés. Egy ekkora ugráshoz nagy nekifutó sebességre (kb. 72 km/h) és egy megfelelő méretű (5 m magas) ugratóra van szükség. Fontos, hogy az ugrató és az érkező is földből épült. Helyszínnek a kaliforniai Mammoth Mountaint választották. Az előkészületekről is készült egy rövid klip, íme:

 

A kellően beharangozott eseményre népes nézősereg gyűlt össze, több televízió is élőben közvetítette a rekordkísérletet. Cameront egy társa fejkamerával követte a nekifutó lejtőn, hogy több kameraállásból is meg legyen örökítve a történelmi pillanat. Az érkező aljában kedvese ezúttal már a kisfiával a karjában várta lélegzetvisszafojtva, hogy ünneplés vagy kórház lesz a projekt vége. Cam azonban nem okozott csalódást, tökéletesen adta be a szaltót. A hivatalos világcsúcs mostantól 100 láb 3 hüvelyk (30,56 m).
Hozzászólások