Gördeszka - X Games: Tom Schaar, a jövő bajnoka
X Games: Tom Schaar, a jövő bajnoka
A félelmetes megarámpa, a legbátrabbak játszótere (Fotó: Europress/Getty)

X Games: Tom Schaar, a jövő bajnoka

Pintér LászlóPintér László
2014/06/10 12:45

Tom Schaar nevével 2011 októberében találkoztam először, amikor egy videó kezdett keringeni, melyben a Camp Woodward mini-megarámpáján a világon nyolcadikként, és mellesleg azóta is legfiatalabbként, nem sokkal a 12. születésnapja után beadta a 900-at. Valahogy így:

Alig fél évvel később már az 1080-ra gyakorolt. Ezt a trükköt nagyjából 10 éve tartják a gördeszkázás Szent Gráljának. Shaun White már 2006-ban próbálkozott vele, összesen 50-szer futott neki két X Games során. Schaar akkor hat évesen a lelátóról nézte a mestert. Neki ötödik próbálkozásra sikerült, amivel nemcsak a legfiatalabb, hanem a világon legelső lett, akinek összejött a három fordulat gördeszkán. Ezzel másodszor került be a Guinness-rekordok könyvébe. Még abban az évben meghívták az Ázsiai X Games-re, ahol a big air döntőben először adta be az 1080-at versenyen. Természetesen győzött, amivel minden idők legfiatalabb X Games-aranyérmese lett.

Ezúttal nem volt szükség az 1080-ra, de így is döbbenetes kombót láthattunk a fiatal tehetségtől: a gap felett (az első ugrató a rámpáról leérkezve, lásd fotó fent) 720-at forgott, majd a negyedíven (a rámpa felfelé ívelő záró eleme) egy 900-at, szinte hibátlan kör volt:

A tavalyi Los Angeles-i ezüst- és a müncheni bronzérem mellé tehát megvan az arany is a kollekcióban. Schaar egyébként saját mentorát, a hétszeres big air-győztes Bob Burnquistet győzte le. A dobogó harmadik fokára Edgar Perreira állhatott fel, aki egy heelflip indy 540-et, egy soha nem látott új trükköt mutatott be, ráadásul első kísérletre.

X Games 2014 Austin, gördeszka big air végeredmény:

1.            Tom Schaar        89.00

2.            Bob Burnquist     88.00

3.            Edgard Pereira   87.00

4.            Rony Gomes      86.33

5.            Trey Wood          84.00

 

 

Hozzászólások