Bázisugrás - Amikor a kutyák repülnek
Amikor a kutyák repülnek
Whisper, az extrém kutya (Fotó: Ruffwear)

Amikor a kutyák repülnek

Pintér LászlóPintér László
2014/05/27 20:50

A 42 éves amerikai mászó neve leginkább az extrém sportok kedvelői számára ismert. Dean Potter a világ egyik legismertebb sziklamászója, bázisugrója, slacklinere és highlinere. Nevéhez fűződik a Yosemite Nemzeti Parkban található El Capitan Nose nevű útjának utolsó előtti sebességi rekordja: 2010-ben Sean Learyvel 2 óra 36 perc alatt mászták ki az 1000 m magas függőleges falon vezető utat (a jelenlegi rekordot 2012 óta Alex Honnold és Hans Florine tartja, 2 óra 23 perces idővel). Ezen felül számos utat mászott elsőként, többet szólóban, szabadon (biztosítás nélkül) mászva a világ legnehezebben mászható sziklafalain.

Dean_Potter_01

Később belekóstolt a bázisugrásba, majd a slackline-ba is (a kötéltánchoz hasonló egyensúlyozási gyakorlat, jellemzően  kb. fél méterrel a talaj felett, két fix pont közé kifeszített hevederen). Persze ennek is inkább extrémebb válfaját, a highline-t kedveli, amelyet gyakorolt már 1000 méterrel a föld felett is.

Dean Potter kalandjai során állandó társa a kutyája, Whisper. Egyik szponzora külön a kutyáját támogatja, speciális beülőt készítettek a számára, ez látható az alábbi videóban is. Whisper ezúttal a levegőbe is elkísérte a gazdit, melyről dokumentumfilm készült. Íme a bizonyíték, a film előzetese:

Hozzászólások