Evezés - Brit és új-zélandi uralom
Brit és új-zélandi uralom
Fotó: Europress/Getty

Brit és új-zélandi uralom


2014/08/30 15:31

Szombaton délután már az olimpiai versenyszámok döntőit rendezték meg az amszterdami evezős világbajnokságon. A pénteki őrületes tolószél után most is kedvező körülmények fogadták az evezősöket, a Bosbaan regatta pálya így ezúttal is kiváló időeredményeket hozott..

A női kormányos nélküli ketteseknél az idén két Világkupa versenyt is megnyerő britek rajt-cél győzelmet arattak, akik a végére kiengedve egy hajóhosszal nyert az amerikai (Kalmoe - Simmonds) és az új-zélandi (Trappitt - Scown) kettős előtt. A britek három másodperccel teljesített jobban (6:50,61), mint a románok által még 2002-ben Sevillában húzott legjobb időeredmény. Helen Glover és Heather Stanning a londoni olimpia megnyerése után szétvált, mert utóbbit a munkaadója, a brit hadsereg Afganisztánba rendelte egy évre. Onnan visszatérve aztán idén ismét összeült a brit kettős és ebben az évben is bizonyította, hogy verhetetlenek.

A férfi kormányos nélküli ketteseknél hatodik éve veretlen az Eric Murray - Hamish Bond páros, amely ezer méterig volt csak veszélyben. Addig a britek haladtak a döntő élén, de onnan a pénteken kormányos kettesben is aranyat szerző új-zélandiak megint tönkreverték a mezőnyt és sorozatban 19. versenyüket nyerték meg. A pénteki verseny fáradtságával a karjaikban (6:09,34) most nem mentek rekord időt, de így is kényelmesen nyertek a luzerni Vk-n is ezüstérmes britek (Foad - Langridge) illetve a dél-afrikaiak (Breet - Keeling) előtt.

Magyar szempontból két egységre kellett figyelnünk a vb utolsó előtti napján. Gyimes Krisztina a női egypárevezősöknél, míg a Pétervári-Molnár Bendegúz - Papp Gergely kétpárevezős egyaránt a D-döntőben szerepelt. Mindkét magyar hajó futamon belül a harmadik helyen végzett, így összesítésben a 21. helyet szerezte meg.

A nap legszorosabb döntőjét a férfi könnyűsúlyú kétpárok döntője hozta, ahol a dobogósok alig négytized másodpercen belül zúdultak be a célba. Az egyes pályán remekül hajrázó dél-afrikaiak nyertek, a James Thompson - John Smith páros kilenc századdal győzött az Európa-bajnok francia (Delayre - Azou) és 33 századdal a címvédő norvég (Brun - Strandli) kettős előtt. A nők hasonló futamában a Sophie Mackenzie - Julia Edward összeállítású új-zélandi páros nyert egy hajóhosszal a kanadai (Jennerich - Obee) és a dél-afrikaiakat az utolsó száz méteren belül megelőző kínai (Huang - Pan) páros előtt.

A férfi kormányos nélküli négyeseknél nem született meglepetés, az olimpiai bajnok britek (Gregory - Sbihi - Nash - Triggs Hodge) simán nyertek az amerikai és az ausztrál négyes előtt. A női négypárevezősöknél a favrortt németek rajt-cél győzelmet arattak, mögöttük a pálya utolsó negyedét jól bíró Kína lett az ezüstérmes, amely megelőzte az amerikai hajót. A nap utolsó döntője is izgalmas befutót hozott, a férfi négypárevezősöknél az előfutamok legjobb idejét teljesítő ukránok nyertek, de csak hajszállal a remekül hajrázó britek és a kínaiak előtt egy beülővel jobbnak bizonyuló német hajó előtt.

Hozzászólások