Evezés - Az Eb-n is Rióért húznak
Az Eb-n is Rióért húznak
Már javában zajlik a hajók előkészítése Belgrádban (Fotó:Igor Meijer/FISA)

Az Eb-n is Rióért húznak


2014/05/30 14:16

Az evezés hosszú évtizedeken keresztül azon kevés sportág közé tartozott, amelyben ugyan rendeztek világbajnokságot, de Európa-bajnokságot - meglepő módon - nem. A 2007-ben három évtizednyi Csipkerózsika-álomból felélesztett Eb-ken eleinte - a sűrű versenynaptár miatt - nem is volt nagy tülekedés, mostanra azonban szépen kinőtte magát a kontinensviadal, amely a korábbi évekkel ellentétben most nem a vb után zajlik, hanem annak egyfajta felvezető versenyként kerül sorra.

Ez a módosítás jó ötletnek bizonyult, így idén először már a sportági szuperhatalomnak számító britek is teljes csapatot küldtek el Belgrádba, mellettük pedig a németek, az olaszok és a hollandok is komolyan veszik a versenyt, hiszen mind a 17 versenyszámban indítanak majd egységet. A péntektől vasárnapig tartó Eb-n 36 ország összesen 659 versenyzője (rekord!) szerepel, közte a tíz versenyzővel a szomszédba "átugró" magyar csapat is.

A 2007-ben Poznanban újraindult evezős Eb-ken az elmúlt években három magyar érem született. Hét éve a Varga Tamás, Hirling Zsolt összeállítású könnyű súlyú kétpár nyert Eb-aranyat. Egy évvel később Novák Zsófia és Hajdú Zsuzsanna valamint a Varga-Hirling páros ugyanebben a versenyszámban lett Eb-harmadik a görögországi Schiniasban.

Magyar részről a férfi könnyűsúlyú kétpárevezős számot lesz érdemes figyelni, hiszen itt indul a Galambos Péter (Vác VEC), Csepregi Gábor (Danubius NHE) összeállítású egység, amelynek nem titkolt célja a 2016-os olimpiai részvétel. Szintén hasonló célokkal rendelkezik a férfi kormányos nélküli négyes is, azaz Széll Domonkos (Csepel EK), Tari János (Szegedi VE), Juhász Adrián, Simon Béla (Tisza EE) összetételű hajóegység.

További két férfi könnyűsúlyú egységünk áll rajthoz a kontinensbajnokságon. Vermes Péter (Bajai SSC), Lőrinczy Péter (Külker EK) kormányos nélküli kettesben indulnak el, Matyasovszki Dániel (Szegedi VE) pedig a könnyűsúlyú egypár evezősben méretteti meg magát. Ezen versenyszám női változatában a Danubius NHE U23-as korosztályú versenyzője Bene Dorottya küzd majd a minél jobb helyezésért. A belgrádi verseny döntőit a nemzetközi evezős szövetség honlapján élőben lehet majd nézni vasárnap.

Hozzászólások