Lovassport - Dráma Londonban
Dráma Londonban
Fotó: Getty Images

Dráma Londonban


2015/12/22 09:10

Sajnálatosan kínos közjátékkal ért véget a londoni nagydíj tegnap este. Szebényi Dániel magyar kommentálásával mindannyian láthattuk az Eurosporton, hogy az a mindösszesen 20 éves ír Bertram Allen, aki aranyérmet hozott el arról a párizsi Global Champions Tour fordulóról, amelyről mi élőben tudósítottunk nektek, a mezőnyt oktatva, bámulatos lovaglással most megnyerte a 160 cm-re kiírt díjugrató nagydíjat. A BBC kommentátora James Fisher úgy írta le Allan lovaglását, mint ez egyik legjobb, amit valaha látott. A közelébe sem tudtak kerülni. Az utolsóként pályára lovagló Michael Whitaker a második legjobb időt érte el, de még ő is két másodperccel (!) maradt le az ír tini mögött.

Azonban a melegítőpályára visszaérkezvén a versenybírák vérnyomokat találtak Allen lovának, a 11 éves herélt, Quiet Easy oldalán. Márpedig a szabályok egyértelműek: a lovon egy csepp vér sem lehet, így az 55 éves angol lovas ölébe hullott a győzelem és a 25 ezer fontos első díj. A lovasok mindannyian természetesen Allen oldalán álltak, sőt az így győztesnek kinevezett Whitaker többször elmondta: adják Bertram-nak az első díjat. A versenyszabályzat azonban ezt nem teszi lehetővé, így az ötcsillagos minősítésű Olympia London International Horse Show, nem a legjobb szájízzel ért véget.

Mind Szebényi Dániel, mind pedig Allen csapattársa, Cian O'Connor a szabályok felülvizsgálatának szükségességéről beszélt, hiszen az állatvédelem címszóra hivatkozva jó lenne nem átesni a ló túlsó oldalára. A sportágnak nem az ilyen okok miatt kellene reflektorfénybe kerülnie. A közösségi oldalakon keringő képek alapján, nem egy sarkantyú által kiszúrt oldalú lóról beszélünk. Természetesen, ha így lenne, a lovasok nem állnának Allen oldalán, hiszen ez a fajta „sérülés” amatőr versenyen is kínos a lovasra nézve, így képzelhetjük, mennyire nyilvánvalóan banális hiba lenne ez egy ilyen nagy eseményen.

A németek díjugrató klasszisa, Ludger Beerbaum így nyilatkozott: „Fel kellene tennem a szemüvegemet, hogy lássam a karcolást.” Hatalmas a felháborodás, a díjátadó is siralmas hangulatban zajlott. Szinte senki nem ért egyet az utólagos diszkvalifikálással.

Talán a FEI-nek (Fédération Equestre Internationale) időszerű lenne átgondolnia néhány rendeletét, mind díjugratás, mind pedig egyéb más lovassport területén, hiszen lassan már számtalan lesz az ilyen esetek példája, amikor jogtalanul veszik el a címet, a megérdemelten nyerőtől, valamint olyan egyértelmű szabálysértéssel illetve ezek határainak feszegetésével jutnak néhányan győzelemhez, ami a közönség idegszálait borzolja. Méltánytalanul elsikkadnak a díjlovasversenyek klasszisokkal súlyosabb szabálytalanságai, az ilyen nagydobra vert karcolások mellett. Ébresztő, a nézők is látják a nyilvánvaló hibákat világszerte, ideje felülbírálni az állatjólétre vonatkozó versenyszabályzatot!

Mindezen események konklúziójaként elmondhatjuk, hogy Bertram Allen nagyszerű lovaglását mindenki elismerte, megérdemelte volna az első helyért járó díjat. Ezt a lovas társai egységesen kinyilvánították felé, kétség sem férhet hozzá, hogy megítélési hiba történt. Reméljük ez az eset tanulságos volt a FEI számára és egyre kevesebbet fordul elő a jövőben.

Hozzászólások