Lósport - Krónika - világkupák
Krónika - világkupák

Krónika - világkupák


2018/03/08 07:05

…felkészüléssel teli. Az utolsó előtti csütörtöki versenynapot rendezték az idei Dubai Világkupa Karnevál sorozatában. Most szombaton már a Szuper Szombat kerül megrendezésre, majd nemzeti ünnepünkön, március 15-én futnak utoljára Meydan-ban a karneváli telivérek. De térjünk is vissza képzeletben a hónap első napjára, a UAE Oaks (Gr3; 1900 m; $250,000) főfogására: úgy tűnik a Godolphin-nak pont a végére nem maradt szerencséje, hiszen a korábbi versenynapon is alulmaradtak a főfutamokban, és most sem volt másképp. Thunder Snow féltestvére, Winter Lightning toronymagas favoritként az Oaks-ban nyerő szériát volt hivatott folytatni, de be kellett érnie a harmadik hellyel istállótársa, és a győztes Rayya (Tiz Wonderful) mögött. Doug Watson idomítottja most két vereségért vett revansot a godolphinos riválisa ellenében. Most azonban sínen van a UAE Derby és Kentucky Oaks felé.

Ahogyan sínen van két „királykék” telivér is a Dubai Világkupa éjszakájára. Talismanic és Cloth of Stars együtt álltak starthoz Chantilly-ben. A Prix Darshaan-ban Talismanic rendkívül jól mozgott először a polytrack-on és ért célba két hosszal istállótársa előtt. Így a két Godolphin-ló a jövő héten utazik is a sivatagba, hogy a Breeders’ Cup Turf győztes a Dubai Világkupában, a Prix de l’Arc de Triomphe második helyezett pedig a Dubai Sheema Classic-ban álljon újra starthoz.

Egy óceánnal odébb pedig a nagyszerű kanca, Forever Unbridled is a 10 millió dolláros Világkupára készül Fair Grounds tréningtelepén, és március 19-én repül Dubaiba. Royal Delta óta (2012&2013) nem volt kanca a World Cup mezőnyében.

És ha már szóba jöttek a Breeders’ Cup hőseink, napvilágot látott egy érdekes tanulmány is, miszerint a Tenyésztők Kupája San Diego körzetében $96,8 millió dolláros bevételt jelentett. Ez az egészen elképesztő szám beleért mindent, amit a kilátogatók elköltöttek az utazástól a szállásig, különféle adókat és állami juttatásokat, szponzorokat és a Del Mar versenypályáját érő fejlesztéseket. A fogadás nem tartozik ide. Ez a majd’ 97 millió dollár az eddig jegyzett legnagyobb összeg, amit Breeders’ Cup csak generált a több évtizedes fennállása óta, és remélhetőleg új kapukat fog megnyitnia lósportba fektetők előtt.

Múlt héten még a négyéves Russian Revolution fenomenális Oakleigh Plate-győzelmét ünnepelhettük a kenguruk földjén, de örömittas trénereit lelombozták a tulajdonosok: a Newgate Farm és China Horse Club bejelentette, hogy a kétszeres Gr1-győztes sprinter visszavonul, és fedeztetési díját majd később hozzák nyilvánosságra. De a Galaxy-bajnok mén legalább a csúcson hagyta abba…

Nem mondhatja ezt el magáról Regan Bayliss zsoké, ki az Australian Guineas-ben finoman szólva meggondolatlan stílusban lovagolt. Az ausztrál lovas ha már utat nem talált, csinált magának, komoly veszélybe sodorva zsoké társát (és annak lovát). Szerencsére senki nem került földre, Bayliss később bocsánatot is kért – ettől függetlenül 25 versenynapra eltiltották.

Még februárban adtunk hírt arról, hogy Aidan O’Brien a Kentucky Derby-be kívánja küldeni Mendelssohn-t: a Breeders’ Cup győztes kékvérű idei bemutatkozása azonban várat magára, mert a hivatalos amerikai derby-felkészítő európai állomása viharos időjárás miatt törlésre került. A „The Beast From The East”-nek is nevezett telivér (Kelet Bestiája) - ezt a becenevet korábban Maurice érdemelte ki – legkésőbb a dubai UAE Derby-ben tudja megváltani a jegyét a Churchill Downs-ba, még ha nem is sikerül újra megszervezni az angol felkészítőt.

Fotó: @TwinSpires Twitter 

Hozzászólások