Krónika - túl a fiatalságon

shadow

A hét gyakorlatilag másról sem szólt, mint az ausztrál gyepről: a világ legdrágább csikófutamában kapkodták lábaikat a kétévesek, és korunk legendája, Winx világrekordot írt újra. A csodakanca újabb sikere után nem sokkal Chris Waller közleményt adott ki, miszerint hosszas mérlegelés után úgy döntöttek, Winx nem utazik külföldre, és tejes egészében hazájában tölti utolsó versenyszezonját. (Míg az ascoti versenyszervezők és az európai lóversenyrajongók ezt csalódottan konstatálják, Chris Waller facebook oldalát ellepték az üdvözlő, helyeslő, dicsérő kommentek, hogy milyen remek, a ló érdekeit szem előtt tartó döntés született. Ezek természetesen mind Ausztráliában íródtak.)

Messze tőlük pedig egy letűnt korra emlékeztünk vissza, mikor Trempolino és Hasili halálhíre röppent fel a médiában. Előbbi a Haras du Mezeray-on élte utolsó napjait, ki még versenylókorában arról vált leginkább ismertté, hogy 1987-ben fél hossz választotta el attól, hogy Prix de l’Arc de Triomphe-ot és Breeders’ Cup Turf-öt nyerjen Andre Fabre kezei alatt. Tenyészéveiben Trempolino megfordult az USA-ban és Brazíliában is. Mindkét kontinensen Gr1-győztes utódokat hagyott hátra. Igazi matuzsálemi kort, 34 évet élt meg és 28 éves koráig volt munkában.

Hasili még nagyobb hatást gyakorolt az egyetemes lóversenysportra: a Juddmonte ikonikus tenyészkancája többek közt Franciaország vezető apaménjét, Dansili-t adta a világnak2006-ban az Év Tenyészkancájává választották Angliában, és ő a történelem mindössze második olyan kancája, ki öt Gr1-győztesnek adott életet. A 24 éves korában elhunyt telivér a Banstead Manor Stud-ban tér örök nyugalomra, ahol tavaly bronzszobrot is állítottak neki.

Nem adatott meg a szép megöregedés azonban Vision d’Etat-nak: szívroham vitte el a Haras de Cercy 13 éves fedezőménét. Káprázatos versenyló volt, Angliától Hongkongig nyert Gr1-es versenyeket – a ménesben pedig mind síkon, mind ugrón akadtak kiemelkedő utódjai.

De hogy legyen már valami jó hír is: Tim Parkin, a Georgia Egyetem professzora kiadta újabb, a pályán történő halálos balesetekről szóló számvetését észak-amerikai adatok alapján. 2009-hez viszonyítva 20%-kal csökkent azoknak a baleseteknek a száma, ami végül elaltatáshoz vezetett: 2017-ben 1.61 halálos baleset/1000 start. A teljes kép jó mutatója annak, mennyit fejlődött a versenypályák biztonsága az évek alatt. A felmérés azt is megmutatja, hogy a legtöbb baleset homokon, a legkevesebb szintetikus talajon történik (bár maguk a szintetikus borítások is háttérbe szorultak az utóbbi években). A sprintversenyek (kevesebb, mint 1200 m) nagyobb kockázatot jelentenek, és a kétéves telivéreknél volt megfigyelhető a legkevesebb baleset a hároméves és idősebb lovakhoz képest.

És hogy a rendhagyó szomorú hangvételű krónikánkat valami igazán örömtelivel zárjuk - ünnepeljük az életet – Stellar Wind (képen) első csikójának apja a világelső Galileo lesz. A Coolmore még a Keeneland November Sale-n vásárolta a bajnok kancát 6 millió dollárért, és március 9-én a sárga kanca el is utazott új otthonába, Írországba.

A hétvégén pedig lesz mire várnunk: a Dubai Világkupa Éjszakája mellett ugyanis Amerika és Ausztrália is igazi csemegéket tartogat. Az USA-n belül Florida állama hívja magára a figyelmet az 1 millió dolláros Florida Derby-vel (Gr1; 1800 m) Gulfstream Park homokján. A győztes nem csak busás pénznyereményt kap, hanem 100 pontot is (azaz biztos helyet) a Kentucky Derby-re. Erre pályázik Promises FulfilledCatholic Boy, és az az Audible is, kinek trénere, Todd Pletcher az utóbbi négy évben háromszor emelhette magasba a "kisderby" trófeáját. A déli kontinensen szintén a középtávúaknak adják a show-t két Gr1-es futammal: a Golden Slipper fesztivál zárásaként Rosehill-ben rendezik a The BMW-t (2400 m; A$1 500 000) és a Vinery Stud Stakes átkeresztelt változatát, a Storm Queen Stakes-t (2000 m; A$500 000). Előbbiben szabad a pálya, míg utóbbi a hároméves kancákra van leszűkítve. A BMW-re ráadásul oly illusztris társaság jött össze, hogy szinte belekönnyezünk: Galio Chop, Almandin, Harlem, Who Shot Thebarman is ott lesznek a rajtnál.

A The BMW szombat reggel 6:30-kor, a Storm Queen Stakes 7:10-kor, míg a Florida Derby már vasárnapba hajlik a maga 0:30-as startjával nekünk.