Lósport - Krónika – milliós játékok
Krónika – milliós játékok
Fotó: Europress/AFP

Krónika – milliós játékok


2017/12/08 07:34

Mikor a lóversenyzés legnagyobbjai gyűlnek össze az aukciós ház kis terében, bármi megtörténhet: akár egy új európai rekord is! Főleg, mikor a kétszeres Gr1 győztes sprintszenzáció, Marsha lép a színpadra.

„Úgy mozog, mint egy rocksztár.” – jellemezte Simon Kerins aukcióvezető a négyéves kancát.

Látványra minden egyes körülményes Coolmore licitálást egy határozott bólintás követte John Gosden-től (a Godolphin nevében). A végén mégis a Coolmore nevetett, mikor M.V. Magnier 6 millió guineas-re emelte az árát, mely Gosden-t már visszalépésre kényszerítette. És mely egyben a legmagasabb összeg, amit Európában valaha is kiadtak telivérért.

Galileo-hoz megy.” – jelentette ki az egyértelműt Magnier.

Utat a rekordernek! Fotó: TDN

Csak viszonyítás képpen: Marsha ára mindössze egy millió dollárral marad alul az amerikai, szinte nemzeti kincsként kezelt Songbird 9 millió dolláros vételárától. Ugyanazon a napon honfitársa, Stellar Wind is Coolmore istállóba került 6 millió dollárért: és most jött a hír, hogy az American Pharoah „jegyest” még nem csapják ki a legelőre, hanem visszakerült a tréningpályára. Céljuk (új trénerével, Chad Brown-nal) a januári Pegasus World Cup, és tervszerűen tavasszal vemhesíteni.

A 16 millió dolláros Pegasus-ban már sok aspiráns starthoz áll képzeletben: a BC Classic bajnok Gun Runner a héten teljesítette első tréningjét a Classic diadala óta, mint felkészítő karrierje utolsó versenyére.

Az ausztrálok szintén tovább pumpálják millióikat a lóversenyiparba: 2019 áprilisában fogják először futni a Showdown-t Caulfiled gyepén. Az egymillió ausztrál dolláros futamban csak a VOBIS mének (Victoria állam-beli tenyésztők és tulajdonosok szervezete) csikói állhatnak starthoz.

Showdown. Fotó: Thoroughbred Breeders Victoria

„A VOBIS mének további fejlődési lehetőséget nyújtanak Victoria állam programjának, ami a tenyésztésünk kritikus helyzetét kívánja fellendíteni.” – nyilatkozta James O'Brien TVB elnök. „Victoria most már rendelkezik pár fantasztikus fedezőménnel, de a VOBIS Sires és a Showdown segíteni fognak, hogy az állam apámén kínálatát a következő szintre emeljük.”

A Showdown elnevezést egyébként Victoria állam 70’-es évek legkiválóbb tenyészménje ihlette.

Három éve már, hogy a versenypályák csillagjai voltak: The Grey Gatsby útja véget ér és a háromszoros Gr1-győztes telivér a francia Petit Tellier ménesébe kerül fedezőménként €7000-ért. Az ír tenyésztés első nagy sikerét is francia földön aratta, mikor három éve megnyerte a Prix du Jockey Club-ot. A másik régi csillag, Toast Of New York, a UAE Derby 2014-es bajnoka azóta nem állt starthoz, hogy '14-ben másodikként ért célba a Breeders' Cup Classic-ban. Egészen 2017. december 6-áig: három év kihagyás után ugyanis Angliában visszatért a versenyzésbe. Lingfield Park-ban egy lingfieldi 2400 méteres Conditions Stakes futamban megnyerte hatéves debütálását Frankie Dettori alatt. Trénere, Jamie Osborne nem számított a győzelemre.

 

Toast Of New York visszatért! Fotó: Sporting Life

„Kicsit rozsdás, de három év kihagyás után nem bírom eléggé kihangsúlyozni, micsoda csodát tett a csapata, hogy visszahozta” – nyilatkozott Dettori. „Még csak 70%-os, de így is győzött.”

Egy országgal arrébb Írország is lezárta saját szezonját és megkoronázta maga királyát: a HRI (Horse Racing Ireland) díjátadóján nincs meglepetés:

- Contribution to the Industry Award (Szervezeti Eredményesség díja): Aidan O’Brien

- Horse of the Year Award (Év Lova): Sizing John (ugró)

- National Hunt Award (Év Akadálylova): Jessica Harrington

- Flat Award (Sík Zsoké): Colin Keane

- Outstanding Achievement Award (Kiugró Eredményesség díja): Joseph O’Brien

- Point-To-Point Award (Ugró Zsoké): Barry O’Neill

- Racecourse of the Year Award (Év Versenypályája): Down Royal Racecourse

A győztesek - vagy képviselőik. Fotó: Racing Post

Hozzászólások