Lósport - Krónika – keleti kalandok
Krónika – keleti kalandok
Fotó: scmp.com

Krónika – keleti kalandok


2018/03/22 07:10

Múlt heti krónikánk pont nemzetünk ünnepére esett, így félretettük nemzetközi beszámolónkat és kicsit hazafiaskodtunk. Nem is volt nagy hiba tőlünk, ugyanis a világkupák árnyékában aligha történik bármi érdekes. Az a kevés azonban nagyot szól:

A négyévesek őrjöngő tömeg, 67 205 ember előtt álltak starthoz Sha Tin-ben: a Hong Kong Classic Cup (azaz a második klasszikus) győztese, Singapore Sling éppen élre állt a Hong Kong Derby célegyenesében, mikor Ping Hai Star egyszer csak elhúzott mellette. John Size idomítottjának győzelme nem csak azért érdekes, mert 500 méterrel a cél előtt még tökutolsó volt, hanem mert totális nemzetközi sikert jelent: az új-zélandi tenyésztésű herélt hátán ugyanis Ryan Moore, korunk talán legkiválóbb zsokéja kuporgott – megszerezve első Hong Kong Derby trófeáját.

A hongkongi szezon vége előtt még öt nemzetközi szinten is Gr1-ként elismert futam vár ránk.

Amerikában már más se folyik a médiából, mint a Kentucky Derby esetleges lovainak minden perce, és ezzel mi még nem kívánunk ily részletességgel foglalkozni. Mindeközben a tavalyi bajnok, Gun Runner lovasa, Florent Geroux nincs elveszve a nagy sárga mén nélkül a pályán: március 16-án a Fair Grounds-i versenynapon kilenc futamból hatot húzott be.

Március 19-én pedig már repült is Forever Unbridled a sivatagba, miután befejezte utolsó hazai pályán végzett felkészülését a Dubai Világkupára. A Breeders’ Cup bajnok kanca nagy szenzációnak számít, és meg is jött a hír: Mike Smith fogja lovagolni, aki tavaly Arrogate hátán ízlelte meg a Világkupa-győzelmet.

Mégsem kerülhetjük teljesen el a Kentucky Derby témáját teljesen: az európaiak legfőbb reménye, az aranyifjú Mendelssohn győzelemmel nyitotta meg hároméves szezonját a Patton Stakes-ben március 9-én Dundalk homokján. Így most holtversenyben áll az európai Kentucky Derby felkészítők pontrendszerének első helyén, de trénere, Aidan O’Brien elmondása szerint a „Road to the Kentucky Derby-t” nem hazai terepen fogja folytatni, hanem Dubai-ban kívánják megszerezni a szükséges kvalifikációs pontokat. (Ez természetesen a UAE Derby máricus 31-én.)

O’Brien háza táján nem ez az egyetlen izgalmas fejlemény: az ausztrálok vezető hároméves sprintere, Merchant Navy átutazza az óceánt és a kontinenseket, hogy az ír mester ballydoylei istállójában készüljön fel a Royal Ascot-ra. A Fastnet Rock apaságú mén kétévesen Stakes-győztes és veretlen volt, mígnem háromévesen Gr1-ben vesztette el makulátlan mutatóját. Azóta már Coolmore Stud trófea is van a polcán.

És ha már ausztrálok: mi másról is szólnak a mindennapjaik… Hát persze, Winx töretlen meneteléséről. A Longines Best Racehorse Rankings (azaz a világranglista) legfrissebb változatában az ausztrál csodakanca áll az első helyen! De ne örüljünk annyira, nem kaptak még fejükhöz a tisztelt szakemberek: holtversenyben áll 129 ponttal Gun Runner mellett – mögött. De így is, örömteli végre „csúcson” látni ausztrál lovat egy nemzetközi listán…

A csodakanca szombaton újra starthoz áll, Hugh Bowmannal a nyergében. Hétfőn ugyanis az ausztrál versenybírák "felszabadították" az eltiltása alól. Nem csak Winx nyergében láthatjuk majd, a Golden Slipper-ben is erős sanszot ül Performer személyében, ki legutóbb a földre küldte a zsokét.

Szomorúságra is van azonban okunk: Elusive Qualityt elaltatatták a Jonabell Farmon. Olyan ritka tehetségek apjaként került a történelemkönyvekbe, mint Smarty Jones, Quality Road és Raven’s Pass. A Darley apaménje szép kort, 25 évet élt meg, és idős kora miatt érte a vég. Már első csikói között 11 black-type győztest emelhetünk ki, és már abból a sorból Gr1-győztes került ki. Fiai-lányai is nagyszerű örökítők, így neve még nagyon sokáig ott lesz az újságlapokon. Addig is, köszönünk mindent és nyugodj békében, Elusive Quality!

Hozzászólások